Inget Huawei i Sveriges 5G-nät, fastslår kammarrätten som är sista instans i målet. (Bild: Marco Verch Professional Photographer, CC BY 2.0 via Flickr)

Kammarrätten fastslår förbud mot Huaweis 5G-utrustning

23 juni, 2022

I går slog kammarrätten i Stockholm fast att förbudet mot Huaweis utrustning i svenskt 5G kvarstår. Domstolen fastslår såväl att företagets produkter inte får användas i Sveriges nya 5G-nät som att nätägarna måste byta ut befintlig utrustning från Huawei innan 1 januari 2025.

Kinamedia har tidigare rapporterat om hur Huaweis 5G-utrustning först förbjöds av Post- och telestyrelsen (PTS) i oktober 2020, samt om företagets överklagan till förvaltningsrätten där man förra sommaren misslyckades med att upphäva beslutet.

Kammarrätten är den sista instansen i mål enligt lagen om elektronisk kommunikation, vilket innebär att det nu är definitivt att Huaweis utrustning helt kommer plockas bort från det svenska telenätet.

Domstolen motiverade under gårdagen beslutet enligt följande i ett pressmeddelande:

Kammarrätten har kommit fram till att det kan antas att radioanvändning kan orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används i centrala funktioner i 5G-nätet. Post- och telestyrelsen har därför haft skäl att förena tillstånd att använda radiosändare med villkor som förbjuder produkter från Huawei i centrala funktioner i 5G-nätet. Detsamma gäller för villkor som innebär att en avveckling av befintliga produkter från Huawei ska vara genomförd senast den 1 januari 2025.

Vidare framhåller kammarrätten att villkoren tillkommit på ett lagligt vis, samt att de inte strider mot vare sig svensk eller internationell rätt. Enligt rättens ordförande grundar sig domen på ”ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet”.

Det är bråda tider för Huawei, vars telekomutrustning har förbjudits på ett flertal viktiga marknader på grund av bolagets nära band till Kinas stat och militär. På grund av USA-ledda sanktioner har även företagets försäljning av mobiltelefoner rasat dramatiskt de senaste åren.

För att motverka problemen och förbättra sitt tvivelaktiga rykte, har Huawei nu börjat fokusera på förnyelsebar energi.

För ett par veckor sedan betalade företaget för en annons i Dagens industri – menad att se ut som en nyhetsartikel – där det berättas om hur Huawei nyligen arrangerat ”Green Summit 2022” i Stockholm i syfte att hitta nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Dagens industri var likaledes enda svenska ledarsida att in i det sista förespråka Huaweis inkludering i det svenska 5G-nätet. Även då lät man Huawei bedriva en omfattande annonskampanj i tidningen, som kulminerade med flera betalda helsidor vilka innefattade ett öppet brev till Sveriges regering.

I Dagens industris tidigare ledarartiklar eller den senaste annonsen för ”greenwashing” av Huawei så framkommer inte företagets nära band till Kinas militär, samt hur bolaget aktivt hjälper säkerhetstjänsten att övervaka de etniska minoriteter som utsätts för folkmord i regionen Xinjiang.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop