Det ser mörkt ut för kinesiska medborgare som planerar att flyga utomlands. (Bild: Zakaria55, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Kina ska hindra sina medborgare från att lämna landet

13 maj, 2022

Som Kinamedia rapporterade i helgen så finns inga tecken på att Kina planerar överge sin nolltolerans mot Covid-19. Tvärtom, så ger toppmöten i politbyrån och texter i statliga kinesiska medier vid handen att ännu hårdare åtgärder är att vänta för att stoppa smittspridningen.

Dessa åtgärder inkluderar att hindra de egna invånarna från att lämna landet. Under gårdagen utfärdade landets myndigheter ett uttalande om att man avser ”strikt begränsa” vad man kallar icke nödvändiga resor utomlands av kinesiska medborgare, som ett steg i responsen mot Covid-19.

Reuters påpekar hur uttalandet även instruerar tjänstemän att vara på sin vakt mot virusutbrott som kan uppstå på grund av olagliga inresor till Kina.

Sixth Tone framhåller vidare att myndigheterna även kommer bli mer strikta vad gäller utfärdande av pass och godkännande av andra resedokument:

China’s top immigration authority announced on Thursday it will strictly restrict citizens from traveling abroad for “non-essential reasons,” as the country expands its stringent virus-control measures under the “zero-COVID” policy.

The National Immigration Administration said the move was aimed at “implementing a strict and tight immigration policy” by limiting “non-essential exit activities” of Chinese citizens. The authority also said that it would strictly control the approval and issuance of entry and exit documents, such as passports.

Förvisso har kinesiska myndigheter redan tidigare under pandemin skärpt kontrollen på detta område. Bland annat slutade man utfärda pass förra sommaren i syfte att stänga delta-varianten av Covid-19 ute.

Men denna gång verkar åtgärderna gå längre än så. Tidigare i veckan kom uppgifter om hur kinesiska myndigheter har konfiskerat, klippt sönder eller på andra vis makulerat passen för medborgare som återvänt hem:

Uppgifterna kommer från Radio Free Asia, och bygger på vittnesmål från resenärer som nyligen anlänt till Guangzhou från Bangkok.

De ska ha blivit förhörda var för sig om vad de gjort utomlands, samt huruvida de planerar att snart lämna Kina på nytt. Flera av dem fick sedan hörnen på sina pass bortklippta, vilket gör att de inte längre kan användas för utresa.

Anledningen tycks vara att tjänstemän helt enkelt vill stoppa risken för att smittan tas in till Kina från utlandet.

Nyhetsbrevet Sinocism underströk i dag hur den kinesiska regeringen inte rakt av kan förbjuda sina medborgare från att resa hem igen. Däremot har man redan kraftigt försvårat även detta, genom att begränsa antalet inresande som tillåts anlända till Kina varje dag.

Det återges även hur kinesiska medborgare vid flera tillfällen de senaste veckorna redan har hindrats från att lämna landet, bland annat genom att visum till andra länder helt enkelt har rivits sönder, och identifikationshandlingar som amerikanska Green Cards beslagtagits.

Sinocism framhåller också hur de nya bestämmelserna kan bli särskilt besvärliga för familjer av olika nationaliteter. Partners eller barn till utländska medborgare kommer sannolikt nu inte få lämna landet, i de fall som en familj planerar att åka utomlands tillsammans.

Hela gårdagens uttalande från Kinas nationella migrationsmyndighet om att begränsa kinesiska medborgares utlandsresor finns att läsa översatt till engelska via David Cowhig’s Translation Blog.

Go toTop