shanghai covid mat
Matleverans från myndigheterna under nedstängningen i Shanghai. (Foto: Privat)

Inifrån Shanghai: ”Jag känner mig som en fågel i en bur”

15 april, 2022

I dagarna har det kommit uppgifter om att delar av Shanghai börjar öppna upp, och invånare i vissa delar av staden kan börja röra sig utanför sina hem.

Andra i Shanghai vet fortfarande inte när de ska få komma ut igen.

”Jag känner mig som en fågel i bur, det är klart att jag vill gå ut och gå på gatorna”, säger 25-åriga Fei* till Kinamedia.

Hon är en av miljontals invånare i Shanghai som fortfarande inte får lämna sin lägenhet. Hon bor tillsammans med fem kollegor i en lägenhet på tolfte våningen med tre sovrum, ett vardagsrum och kök, där det gemensamma utrymmet kring matbordet just nu används som arbetsplats.

Matsalen där Fei och hennes vänner bor har nu gjorts om till kontorsplats. (Foto: Privat)

Lägenheten ligger i Minhang-distriktet i Puxi, den del av Shanghai som ligger väster om floden Huangpu. Området stod näst på tur efter att stadsdelen Pudong, som ligger öster om floden, först stängdes ner i slutet av mars.

Pudong är den nyare, mer moderna delen av Shanghai med några av stadens mest kända landmärken, som tv-tornet Pearl Orient Tower och skyskrapan Shanghai World Financial Center. I Puxi finns istället mer historiska byggnader.

”Det är en väldigt bra plats att promenera på, med många bra caféer”, berättar Fei. Hon fick reda på att staden skulle stängas genom tv-nyheterna.

Bild från Feis grannskap i Puxi, innan nedstängningen av Shanghai. (Foto: Privat)
Bild från Feis grannskap i Puxi, innan nedstängningen av Shanghai. (Foto: Privat)

”Men informationen förändras hela tiden. Från början sade de fem dagar, sedan tio dagar”, fortsätter hon. Den senaste informationen hon fått är att nedstängningen kommer vara ända till maj. 

Fei jobbar på ett företag som exporterar kläder. Hon hjälper utländska kunder att beställa, och är särskilt inriktad på europeiska kunder.

”Jag tror att jag är en av de mer lyckligt lottade som kan få varor från myndigheterna”, säger Fei. Över videolänk visar hon ett välfyllt kylskåp och några äggkartonger som står på golvet.

shanghai covid mat
Matleverans från myndigheterna under nedstängningen i Shanghai. (Foto: Privat)

Kollegorna i lägenheten, som får varor både från företaget och myndigheterna, hjälper varandra så gott det går. Grannarna delar också med sig; de kommer över med några burkar dricka eller hembakad pizza.

Dock berättar Fei att det finns andra i staden som inte fått samma hjälp. ”Vissa i Shanghai blir inte sedda”, menar hon, och fortsätter: ”Arbetare från landsbygden får inte tillräckligt med hjälp”.

Fei säger att hon inte följer nyheterna så noga, eftersom det påverkar hennes humör för mycket. Däremot får hon uppdateringar från vänner och kollegor i meddelandegrupper på WeChat, ett av Kinas allra största sociala medier.

Videor hon ser i dessa grupper som visar människors upplevelser under nedstängningen litar hon på mer än information från andra nyhetssidor. Hon oroar sig över vad som ska hända med Shanghais alla husdjur, efter att ha sett en video för en vecka sedan som visade en hund av rasen corgi som blev ihjälslagen efter att ägaren satts i karantän.

”Om man söker på Weibo kan man se många hemska saker som händer i Shanghai. Vissa saker är inte sanna, men det finns såklart mycket som är sant också. Det kan jag inte förneka trots att jag inte upplevt det själv”, säger Fei.

I början av nedstängningen hade de inte tillräckligt med mat, vilket gjorde stämningen bland kollegorna ansträngd. En dag när de inte hade nog med mat och heller inte fick något från myndigheterna, begav sig Fei och en kollega ner från lägenheten och letade reda på en volontär som skulle kunna hjälpa dem att köpa mat.

Matbutikerna är inte öppna för alla, utan bara för de som är volontärer, berättar Fei. Hon beskriver matpriserna som ”helt galna”, med priser närmare tio gånger de normala.

Hon ger ett exempel på salladskål som kostade 78 yuan för ett jin, ett kinesiskt mått motsvarande 500 gram. Detta ger ett kilopris på över 230 svenska kronor. Utöver det fick de också betala volontären 60 yuan, eller knappt 90 kronor, för leveransen.

grönsaker kina
Sallad för 90 kronor, eller närmare tio gånger priset innan nedstängningen. (Foto: Privat)

Shanghais lockdown har också påverkat hennes arbete, då de inte kan skicka ut varor till kunder i samma utsträckning som förut.

”Men vår fabrik är fortfarande öppen. Påverkan är inte jättestor, men har gjort affärerna långsammare”, uppger Fei.

Ingen av hennes grannar eller kollegor har testat positivt, och hon känner att sällskapet från kollegorna har gjort det mer uthärdligt. Vissa upplevelser är ändå negativa.

”Jag har jobbat hemma länge nu och varje dag är jobba, äta, sova. Det är enkelt, kanske för enkelt. Det är inte tråkigt men tomt”, säger Fei om sin vardag.

Fei vet inte när hon får komma ut igen, men hon vet vad hon vill göra när staden öppnar.

”Jag vill gå ut och köpa en kopp kaffe i solen, säger Fei. Jag vill gå ut med mina kompisar och äta, trots att vi inte är hungriga och har mat nu, så saknar vi ändå maten man kan köpa ute.”

Det verka dessvärre som att Fei och hennes vänner kommer få vänta ett tag till innan livet återgår till det normala. Antalet nya fall av Covid-19 har fortsatt att nå nya rekordnivåer i Shanghai, och myndigheterna har klargjort att det inte blir tal om några avsteg från den så kallade ”nolltoleransen” mot viruset.

Samtidigt får situationen staden att koka. Under gårdagen utbröt bland annat följande bråk mellan invånare och polis:

Bråket berodde enligt uppgift på att invånarna i fråga fått delar av sitt bostadsområde beslagtaget, för att användas som faciliteter för karantän. Händelsen beskrivs närmare av What’s on Weibo.

* Namnet är fingerat.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.