shanghai covid
Bild på en medicinsk arbetare som just slagit ihjäl en hund i Shanghai, efter att hunden försökt följa sin ägare till bussen mot karantän för Covid-19. (Bild: Faximil Twitter)

Kaotiska och våldsamma scener från ett nedstängt Shanghai

För en dryg vecka sedan meddelades med bara några timmars notis att Shanghai, Kinas största stad med drygt 25 miljoner invånare, skulle stängas ned på grund av ett mindre utbrott med några hundra fall av Covid-19.

Som Kinamedia rapporterade 27 mars, var planen att invånarna ska testas i två omgångar; områdena öst och väst om floden Huangpu skulle i detta syfte stängas ner fyra dagar vardera.

Nu har den tiden redan passerat, och Shanghai fortsätter vara i nedstängt. Detta har lett till ett omfattande kaos, då det är tydligt att denna lockdown inte alls var planerad på förhand.

Bland de senaste dagarnas kaos märks matbrist, medicinbrist, spädbarn som skiljs från sina familjer, husdjur som slås ihjäl, våldsamma protester och individer i behov av vård som råkar illa ut när alla resurser går till att bekämpa virusets utbredning.

De extrema åtgärderna hänger samman med Kinas så kallade nolltolerans som strategi mot Covid-19. Ordern från högsta ort är att eliminera viruset oavsett vilken variant det handlar om, inklusive den relativt lättsamma omikron-varianten som nu sprider sig som en löpeld i Shanghai.

Eller det beror förresten på vad man menar med löpeld. Smittspridningen är ännu låg jämfört med många andra länder. Under gårdagen rapporterades just under 20 000 nya fall av Covid, och dagen innan drygt 17 000 fall.

Av dessa är dessutom lejonparten helt symptomfria. Av gårdagens 19 660 nya fall, var det enligt uppgift endast 322 patienter som alls uppvisade några symptom.

Det är svårt att föreställa sig de åtgärder som nu tas för att göra Shanghai fritt från Covid, då staden bara registrerat några hundra fall med symptom och inte ett enda dödsfall sedan pandemins början.

Därför behövs bilder, filmklipp och vittnesmål som komplement. Nedan återges således en rad tweets i ett försök att skildra vad som nu pågår i vad som ofta kallas Kinas mest kultiverade och sofistikerade stad.

En av de mest traumatiska upplevelserna är sannolikt när familjer skiljs åt, och då framför allt när barn eller till och med spädbarn som testat positivt för Covid tas från sina föräldrar och placeras i någon av myndigheternas faciliteter för karantän.

Här har protesterna blivit så omfattande att det i dag rapporteras ändringar i reglerna som innebär att ”vissa” föräldrar ska få lov att vara tillsammans med sina Covid-positiva barn.

Här är en video och nära bilder på barn som inte haft denna tur:

Även äldre personer samt invånare i behov av medicinsk vård har råkat illa ut. Det finns flera rapporter om hur personers tillstånd förvärrats, samt till och med om dödsfall som inträffat, då cancerbehandlingar avbrutits och astmapatienter nekats akut vård.

Äldre invånare i behov av uppassning har enligt uppgift också lämnats flera dagar utan tillsyn eller mat, vilket lett till flera dödsfall vid stadens ålderdomshem. De inhemska medier rapporter som gjorts angående detta, har i regel censurerats mycket fort:

Till och med husdjur drabbas, och det på ett vis som om omöjligt lett till ännu större uppmärksamhet. Vid flera tillfällen har nämligen hundar helt enkelt slagits ihjäl, då de följt Covid-positiva sina ägare ut genom dörren på väg mot bussen som ska ta dem till karantän:

Bloggen What’s on Weibo har uppmärksammat flera av dessa fall, i en artikel med den talande rubriken ”Another Pet Dog Beaten to Death by Healthcare Worker, Growing Frustration with Shanghai’s Covid Response”.

Där skildras de upprörda protesterna mot behandlingen av husdjur som ägt rum online. De hundar eller andra husdjur som inte attackeras rent fysiskt, riskerar istället dö av svält om deras enda ägare förs bort till karantän.

Vidare har myndigheternas faciliteter för karantän som ägarna – och alla andra invånare som testats positiva, med symptom eller inte – förs till ofta smällts upp med kort varsel, vilket leder till brister i utformning och kvalitet.

Tiotusentals ska sättas i karantän, på obestämd tid, fram till dess att de testar negativt för viruset:

Det händer även att invånare som inte testats positivt för Covid-19 förs till karantän, om personalen anser att det varit något märkligt eller ovanligt med deras prov eller testresultat.

Se nedan exempelvis vittnesmål från en arbetare vars test bedömts som ”onormalt”, varpå hon satts på en buss i sexton timmar för att tas till karantän tillsammans med ett dussin andra patienter.

På den långa resan, som skedde i full skyddsdräkt, Saknade passagerarna möjlighet att äta, drick eller använda toaletten:

En av de mest akuta angelägenheterna för den majoritet av stadens befolkning som inte tas till karantän, gäller något så basalt som livsmedelsförsörjningen. Det finns helt enkelt inte logistik nog att förse 25 miljoner inlåsta stadsbor med matvaror.

Vanligtvis är det enkelt att beställa mat online i Kina. Men inte när 25 miljoner människor gör detta precis samtidigt. En stor andel av stadens befolkning går nu upp för att ”hänga på mobilen” klockan sex på morgonen, då möjligheten att beställa mat varje dag inleds.

Men detta leder till att varorna säljs slut i princip samma sekund som nätbutikerna öppnar, och det är långt ifrån någon garanti att beställningen går genom även om man lägger den så fort man bara kan:

Dessa omständigheter har, inte helt överraskande, lett till spänningar mellan befolkningen och de arbetare som ska se till att nedstängningen efterlevs. Låt oss börja med en icke-våldsam protest som blivit mycket vanlig runtom på stadens balkonger, nämligen att ställa ut tomma kylskåp för att visa att man inte har någon mat:

Det finns sedan en uppsjö av våldsamma klipp att välja mellan, av såväl desperata proteser till brysk hantering av folk som tas till karantän, eller ren misshandel av invånare som på ett eller annat sett inte har lyssnat på männen och kvinnorna i vitt:

I det sista klippet säger de som protesterar att de håller på att dö av hunger, eller i alla fall att de är ”dödshungriga”.

Tekniken utnyttjas till fullo för att uppmuntra invånarna att hålla sig inne. Förutom alla appar och den kontroll som den medicinska personalen utövar direkt, så påminner såväl drönare som robothundar folk om deras plikt:

Sammantaget har drönare, robothundar, vårdpersonal i astronautdräkter och våldsmonopol lett till att Shanghai blivit en spökstad, och att de annars så livliga gatorna nu ser ut på följande vis:

Allt detta påverkar givetvis produktion och tillväxt i Kinas största och rikaste stad, vilket jag förra veckan skrev närmare om i artikeln ”Så tär Covid-19 på Kinas ekonomi”.

Hur länge kommer detta kaos då fortsätta, undrar vän av ordning? Sannolikt under veckor framöver, eller så lång tid det tar inna Shanghai är helt fritt från Covid-19.

Det finns flera anledningar till att den kinesiska ledningen inte vågar släppa på den så kallade nolltoleransen. Alltför många äldre kineser är ännu inte vaccinerade, och landets sjukvård är inte tillräckligt utbyggd för att kunna hantera ett stort inflöde av patienter.

Sedan finns det också en betydande politisk dimension. I höst hålls den viktiga 20:e partikongressen, där Xi Jinping förväntas utses till Kinas ledare för ännu en femårsperiod. Stabiliteten i samhället får inte rubbas innan dess, och lokala politiker som inte håller smittan stången kan räkna med att straffas.

Vidare har de låga dödstal som nolltoleransen medförts används som propaganda av kommunistpartiet, i jämförelse med den stora spridningen i de dekadenta västerländska samhällena som saknar riktigt ledarskap.

Att överge nolltoleransen nu, vore nästan som att erkänna att man tidigare inte varit helt rätt ute.

Och det verkar det heller inte finnas några planer på att göra. Så här återgav Bloomberg de senaste direktiven från partitoppen för att stoppa smittspridningen:

China’s Communist Party issued a rare call imploring rank-and-file members to help contain the coronavirus in Shanghai, showing the strain the locked-down financial hub is under as its worst outbreak to date spreads.

“We must dare to draw our swords and fight against all kinds of behaviors that interfere with and undermine the overall situation of the fight against the epidemic,” the top party branch in Shanghai wrote to members late Wednesday, the same day the number of new cases in the city rose to more than 19,900.

“Wherever there is a need, there must be a Communist Party member,” it added in the open letter posted on an official government social media account.