xinjiang altay skidor
"Platsen där mänsklighetens först åkte skidor", står det på denna skylt i Altay, norra Xinjiang. Det är dock inte all som håller med. (Bild: Global Times via Twitter)

Här är argumenten för att skidåkning uppfanns i Kina

19 februari, 2022

Under vinter-OS har statliga kinesiska medier och tjänstemän vid upprepade tillfällen framhållit teorin att skidåkning – som så mycket annat – uppfanns i Kina.

Mer exakt så uppges att skidåkning först ska ha skett i prefekturen Altay i regionen Xinjiang i västra Kina. En av skyltarna på bilderna nedan läser: ”Platsen där mänskligheten först åkte skidor”.

Statliga kinesiska medier började driva detta narrativ i god tid innan OS-invigningen.

Särskilt med anledning av att Dinigeer Yilamujiang, den uiguriska skidåkaren som fick äran att tända den olympiska elden tillsammans med en etnisk kines i vad som skulle vara ett tecken på enighet, kommer från just Altay.

”Från födelseplatsen för människans skidåkning till olympiadens centrum”, rapporterade Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua om skidåkaren, som dagen efter invigningen försvann från uppmärksamheten utan att ge någon intervju efter sin enda OS-tävling.

Men redan så tidigt som julhelgen uppgav statlig kinesisk tv att ”traditionella pälsbeklädda skidor” enligt uppgift uppfanns i Altay för 10 000 år sedan, och att skidåkning därmed ”föddes” i området.

Och efter själva invigningen skrev bland andra statliga Global Times hur det är ”allmänt erkänt” att Altay i norra Xinjiang är skidåkningens födelseplats.

Men långt ifrån alla håller med om detta. Wall Street Journal förklarar och visar bilder på de bevis som presenteras från kinesiskt håll. Nämligen ”tio stycken lila människoliknande siluetter på något som kan föreställa skidor”, som ristats in på en klippformation för tusentals år sedan.

Vid sidan av dessa figurer innehåller målningen även 22 stycken djur, vilket får scenen att framstå som ett jaktlag på skidor. Flera arkeologer vid kinesiska forskningsinstitutioner menar att dessa målningar i Altay är 10 000 år gamla, samtidigt som kinesiska medier ibland beskriver dem som 12 000 år gamla.

Men bedömare utanför Kina är – fortfarande – av annan åsikt. Wall Street Journal framhåller att skidåkningens historia traditionellt har spåras till norra Europa.

Den äldsta skidan som någonsin hittats är enligt Guiness rekordbok Kalvträskskidan i närheten av Skellefteå, som bedöms vara 5 200 år gammal.

Vid den ryska byn Zalavruga, strax öster om den finska gränsen, finns vidare 5 000 år gamla avbilder som är ännu tydligare än de i Altay, som förställer skidåkare med stavar.

Alta i Norge, som finns med på UNESCO:s världsarvlista, huserar också grottmålningar från samma tidsperiod av bland annat jägare till skidor.

En grupp arkeologer från Griffith University i Australien och Hebei Normal University i norra Kina, som tillsammans studerade klippkonsten i Altay 2015, kom fram till att målningarna där var mellan 4 000 och 5 250 år gamla.

Gruppen sade enligt Wall Street Journal följande i ett uttalande:

“Thus the debate about the origin of skiing cannot be resolved and it may well be that the practice spread quickly across a region encompassing northern Scandinavia, Russia, northern Xinjiang and Mongolia about 5,000 years ago,” it said. Another possibility, the team said, is that skiing emerged independently in various regions around the same time.

Men skam den som ger sig. Det finns eldsjälar i Kina som, såväl innan som efter denna expertgrupps uttalande, är övertygade om att skidåkningen kommer från Xinjiang. Tidningen nämner 83 år gamla Shan Zhaojian, som beskrivs vara Kinas mest kända skidåkare.

Året efter att Shan 2005 fick höra om klippmålningarna i Altay, presenterade han den så kallade ”Altay-deklarationen”, som sammanställts med hjälp från lokala forskare och senare fick stöd av kinesiska myndigheter.

Så sent som 2018 bjöd Shan in skidhistoriker från arton olika länder – inklusive Sverige, Norge och USA – för att visa upp klippristningarna i Altay.

Dock misslyckades han med att få deras stöd för Altay-deklarationen; vilket alltså inte har fått kinesiska medier att avstå från att framhålla saken som internationellt erkänd.

Inte heller spelar det någon roll att området kring Altay, likt övriga Xinjiang, inte har styrts eller befolkats av kineser i någon större utsträckning innan det senast århundradet.

Det var snarare mongoliska, tungisiska, kazakiska och turkiska folk som uteslutande bebodde detta område vid tiden som klippmålningarna i Altay uppkom. Alltså samma folkslag som i dag förföljs och sätts i fångläger under det förtryck i Xinjiang som många parlament och internationella domstolar klassar som folkmord.

Men allt detta är oväsentligt när berättelsen passar så väl in i ambitionen att få 300 miljoner kineser att ägna sig åt vinteridrott, vilket var ett av Xi Jinpings viktigaste löften när Peking 2015 tilldelades vinterolympiaden.

Ett steg i ledet är att omvandla Xinjiang till ”ett paradisland för vintersport”, vilket redan har lockat investeringar från internationella företag som Burton.

I takt med att kinesiska medier och myndigheter har trappat upp detta narrativ i samband med vinter-OS, så har också många tidigare forskningsrapporter på ämnet börjat florera på sociala medier:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 768 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article