Invigning av OS i Peking 2008
Bild från den pampiga invigningen av OS i Peking 2008. Flera deltagare kan nu komma att avstå morgondagens dito, som en slags tyst protest mot de övergrepp som sker i Kina. (Bild: wuqiang_beijing, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons)

Deltagare kan komma att bojkotta vinter-OS invigningsceremoni

Kinamedia kommer under vinter-OS, som börjar i och med morgondagens invigning, att publicera flera texter som handlar om de politiska och organisatoriska snarare än de sportsliga aspekterna av olympiaden. Inför invigningen kommer nu uppgifter om att flera deltagare överväger bojkotta ceremonin.

Detta efter att aktivister och rättsgrupper som inte fått något gehör hos den Internationella olympiska kommittén (IOK) istället under flera månaders tid har vänt sig till idrottare för att informera dem om läget kring mänskliga rättigheter som pågår i Kina, med fokus på övergreppen mot etniska minoriteter i regionen Xinjiang.

Samtidigt räds många deltagare att uttrycka några som helst politiska manifestationer i spelen. Som Kinamedia tidigare rapporterat, så har den lokala organisationskommittén varnat för att alla som bryter mot kinesisk lagstiftning i Peking kommer att straffas.

Vidare måste alla idrottare, ledare, funktionärer och journalister som deltar i spelen ladda ner en “hälsoapp” vilken ska användas för att stoppa spridningen av Covid-19. Appens källkod visar dock att där även finns ett filter för politiskt känsliga termer, samt funktioner som möjliggör ljudinspelning och inhämtning av personlig information.

Under dessa omständigheter så har aktivister och rättsorganisationer framhållit för deltagare som inte vågar protestera aktivt, att det är minst lika viktigt att inte låna ut sig själv och sitt varumärke till den propaganda som förväntas genomsyra årets vinter-OS.

Washington Post återger delar av det budskap som aktörer inom civilsamhället framfört till deltagarna:

In addition for asking for support, the activists also wanted athletes to understand how they might be used for propaganda purposes by the Chinese government. A briefing document for athletes issued by the activist groups warns that, in addition to maintaining vigilance on digital spying, athletes should also be careful not to take pictures with Chinese officials who might be connected to human rights abuses and to avoid posing in front of slogans they can’t read. Athletes shouldn’t let the IOC stop them from exerting their right to free speech at the Games, the activists wrote.

Vid sidan av ovanstående har man alltså uppmanat deltagare som inte är bekväma med de politiska faktorer som omgärdar spelen att skippa såväl invignings- som avslutningsceremonin.

Enligt uppgifter till Washington Post har en samling idrottare från en rad länder också i tysthet förberett en bojkott av öppningsceremonin. Det handlar om deltagare från minst två västländer som har bekräftat beslutet för aktivisterna som haft kontakt med dem inför spelen.

I sammanhanget är det viktigt att inse hur dessa ceremonier – som sänds över hela världen – kan användas för att legitimera inte bara kommunistpartiets maktställning utan även de övergrepp som pågår i landet.

Bland annat Foreign Policy noterar att det i liknande sammanhang är vanligt med uppvisningar av sjungande och dansande etniska minoriteter i syfte att påvisa deras lycka och välstånd i dagens Kina.

Såväl aktivister som deltagare har dock uttryckt en rädsla för konsekvenser om de ens uteblir från de ceremonier som inleder och avslutar OS. Detta gäller inte endast konsekvenser från Peking, utan även från den Internationella olympiska kommittén (IOK) som gjort allt för att hjälpa kinesiska myndigheter att avstyra negativ publicitet kring denna olympiad.

Faktum är att IOK i detta nu även utövar påtryckningar för att uppslutningen vid öppningsceremonin ska bli så stor som möjligt. Detta avslöjades bland annat av att Taiwans delegation i veckan ändrade sitt tidigare beslut att inte närvara vid invigningen.

Enligt Taiwans officiella nyhetsbyrå skickade IOK 29 januari ut en rad meddelanden med krav till alla delegationer att närvara vid invigningsceremonin, eftersom detta ingår i deras ansvar enligt de olympiska stadgarna.

Meddelandena omöjliggör dock inte individuell bojkott av enskilda idrottare. Det ska bli spännande att under morgondagen se vilka som väljer att inte närvara – även om förklaringen till ett sådant beslut eventuellt kommer dröja till efter spelen för att inte riskera repressalier på plats i Kina.

Läsare med ytterligare intresse av IOK, bojkott och andra politiska aspekter av vinter-OS kan med fördel klicka sig vidare till mina två artiklar nedan som publicerats i dag:

Det här är Kinas mål med vinter-OS” (Expressen)
Handslaget – här gör sig IOK till Pekings verktyg” (Sydsvenskan)

För den som föredrar ljudformat så intervjuades jag i dag på samma ämne i podden Amerikanska nyhetsanalyser. Där avhandlas allt ovanstående och mer därtill: