Invigning av Taiwans representationskontor i Litauen i mitten av november i fjol. (Bild: Taiwans utrikesministerium)

Taiwan investerar miljarder i Litauen efter bråk med Kina

6 januari, 2022

Litauens diplomatiska träta med Kina har resulterat i en rad ekonomiska straffåtgärder från Peking. Inte bara har kinesiska tullen slutat släppa genom litauiska exportvaror; man har även hotat multinationella företag från andra länder med förlorad tillgång till Kinas lukrativa marknad om de inte klipper kontrakten med leverantörer i Litauen.

Som Kinamedia tidigare uppmärksammat, så beror detta på att Litauen närmat sig Taiwan på senare tid, bland annat genom att låta landet öppna ett representationskontor i Vilnius som har ”Taiwan” snarare än ”Taipei” i namnet.

Nu meddelar Taiwan att man upprättar en fond på närmare två miljarder kronor för att investera i så kallade strategiskt viktiga sektorer i Litauen.

Taiwans officiella nyhetsbyrå Central News Agency rapporterar i dag om fonden enligt följande:

Taiwan announced the impending creation of a US$200 million fund to invest in Lithuania’s high-tech sector Wednesday, in what Taipei’s envoy to the Baltic state described as a concrete show of solidarity amid increasing Chinese pressure.

Speaking during an online press event, Eric Huang (黃鈞耀), head of the Taiwanese Representative Office in Lithuania, said the investment fund would be financed by Taiwan’s National Development Council (NDC) and would aim to support strategically important industries, such as the semiconductors, biotech, and lasers, in both countries.

Enligt Eric Huang ska fonden vara redo inom några månader. Den kan sedan komma att expandera till mer traditionella industrier i Litauen, samt även till andra länder i Central- och Östeuropa.

Om det fortfarande råder någon som helst tvekan kring vad som motiverade taiwanesiska myndigheter att upprätta denna fond så pass fort, så gjorde regeringens taleskvinna Kolas Yotaka följande uttalande på Twitter under gårdagen:

Eric Huang sade vidare att både den allmänna sektorn och det privata näringslivet kommer hjälpa litauiska exportvaror som förbjudits i Kina att istället nå den taiwanesiska marknaden, samt att Taiwan kommer fortsätta stödja Litauen för att visa solidaritet med en av sina demokratiska allierade.

Deutsche Welle citerar Huang säga att Taiwan redan har tagit emot 120 stycken laster med exportvaror från Litauen, som inte har släppts genom den kinesiska tullen.

Framför allt skapade en last med 20 000 flaskor mörk rom mycket glädjetjatter i sociala medier:

Som jag tidigare återgivit i Kinamedia nyhetsbrev, står Litauens ambassad i Peking numera tom då landets alla diplomater lämnat landet av säkerhetsskäl, efter att de tvingats lämna tillbaka sina diplomatpass med tillhörande diplomatisk immunitet.

Och som Kinamedia rapporterade i slutet av november, så har USA gått in och stöttat Litauen genom bland annat fem miljarder kronor i exportkrediter.

Från EU sträcker sig dock inte stödet för Litauen längre än till en läpparnas bekännelse.

Flera av de europeiska företag som hotats med försämrad eller utebliven tillgång till Kina om de inte slutar samarbeta med litauiska leverantörer, är från Tyskland. Bland annat har Continental, en tysk tillverkare av bildelar, mottagit sådana påtryckningar från kinesiskt håll.

Icke desto mindre har stödet uteblivit från Tysklands nya regering, som ju enligt egen uppgift skulle röra sig bort från Angela Merkels merkantilistiska förhållningssätt till Kina.

I sitt läsvärda månadsbrev för German Marshall Fund, skriver Noah Barkins följande om Berlins (brist på) agreande:

The coalition agreement promises a more united European approach to China, and yet Scholz has remained silent in the face of Beijing’s campaign of economic coercion against Lithuania. People briefed on his conversation with President Xi Jinping in late December told me that he did not raise the case of Lithuania, even though some German officials had urged him to do so. After all, a dozen German companies have been swept up in China’s unofficial ban on Lithuanian imports. For several smaller Mittelstand companies, the impact on business has been serious. “We have been really surprised by the silence coming from Berlin,” one senior EU official told me. “This is a government that was promising to take a more European approach, to push back against China’s bullying. We haven’t seen any of that so far.”

EU:s oförmåga att ta ställning när en av unionens minsta medlemsstater utsätts för påtryckningar från världens största diktatur var även temat i måndagens politiska satir av Kludd-Niklas här på Kinamedia.

Svenska dagbladet skrev samtidigt för ett par veckor sedan om hur Kinas blockad och sanktioner riktade mot Taiwan även riskerar att drabba svenska företag.

Go toTop