Arena för backhoppning och andra grenar under OS i Peking.
Ny OS-arena i Pekings arena för backhoppning och andra grenar i Pekings utkanter. Det är dock oklart hur många utländska ministrar som kommer besöka den, då rop om en diplomatisk bojkott mot olympiaden tilltar. (Bild: N509FZ, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Öppet brev om vinter-OS från elva svenska riksdagsledamöter

Detta är ett öppet brev publicerat av elva stycken svenska riksdagsledamöter, som också är medlemmar av Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC), en internationell sammanslutning av lagstiftare som syftar till reformera demokratiska länders förhållningssätt till Kina.

Statsminister Magdalena Andersson
Utrikesminister Ann Linde
Idrottsminister Anders Ygeman
H.M Konung Carl XVI Gustaf
H.K.H Kronprinsessan Victoria
Bästa regeringsföreträdare samt Kungliga Högheter,

Nästa års olympiska vinterspel i Peking 2022 kommer att äga rum samtidigt som systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter pågår i stor skala i Folkrepubliken Kina (PRC) och i Hongkong.

I den uiguriska regionen genomför den kinesiska regeringen brutal förföljelse av uigurer och andra i huvudsak muslimska turkiska grupper. Övergreppen består av internering av minst en miljon individer, utbrett tvångsarbete och massiva tvångssteriliseringar. Allt fler juridiska utredningar har kunnat lägga fram trovärdiga fall som indikerar ett pågående folkmord och brott mot mänskligheten i Xinjiangprovinsen.

Den här veckan har nya bevis i Xinjiang Papers avslöjat vilken roll president Xi Jinping, Chen Quanguo och andra höga kinesiska regeringsföreträdare har i att utforma och styra den repressiva politik som förs i regionen. Samtidigt fortsätter Kinas regering att slå ner Hongkongs prodemokratiska rörelse och förfölja tibetaner och andra religiösa och etniska minoriteter.

Mot denna bakgrund är det otänkbart att vinter-OS i Peking 2022 kan genomföras helt som vanligt. Det är rätt och viktigt att idrotten ska stå över politiken, men detta tillåter inte att vi blundar för allvarliga och systematiska brott mot mänskliga rättigheter.

Vi vill vädja till Er att offentligt bekräfta att Ni inte kommer att acceptera några inbjudningar att närvara vid de olympiska vinterspelen i Peking 2022 eller vid dess associerade evenemang. Allt annat bidrar under rådande omständigheter till att legitimera den kinesiska regeringens ansträngningar att rättfärdiga de övergrepp som äger rum i Xinjiangprovinsen och på andra håll. Offentliga personer som deltar i spelen riskerar att framstå som villiga deltagare i den kinesiska regimens propagandakampanj.

Endast genom att stå i solidaritet med offer för förföljelse och genom att upprätthålla den mänskliga värdighetens sak kommer vi att förbli trogna de värderingar som de olympiska spelen bygger på.

Vi ser fram emot ditt svar.

Med vänliga hälsningar,

Joar Forsell (L), riksdagsledamot och medordförande av IPAC
Elisabet Lann (KD), kommunalråd och medordförande av IPAC

David Josefsson (M)
Hampus Hagman (KD)
Niels Paarup-Petersen (C)
Kerstin Lundgren (C)
Fredrik Malm (L)
Maria Nilsson (L)
Tina Acketoft (L)
Gulan Avci (L)
Ann-Sofie Alm (M)

Kinamedia skrev för en dryg vecka sedan närmare om Xinjiang Papers, som blottlägger centralregeringens roll i övergreppen i Xinjiang.

I dag kom den fristående domstolen Uyghur Tribunal i London fram till att utvecklingen i regionen är att klassa som folkmord.

USA, Storbritannien, Australien och Kanada har i veckan meddelat en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking, med övergreppen i Xinjiang som främsta orsak

Det öppna brevet kan ses som PDF via denna länk.