Utdrag från en hemlig kinesisk rapport om övergreppen i Xinjiang
Del av de läckta dokumenten som först presenterades vid Uyghur Tribunal och nu finns tillgängliga i sin helhet online. De visar bland annat hur Xi Jinping har en större personlig roll i övergreppen i Xinjiang än vad som tidigare anats. (Bild: Twitter)

Läckta dokument visar Xi Jinpings roll i folkmordet i Xinjiang

1 december, 2021

På grund av den bristande transparensen i Kinas politiska system, så är det ofta svårt att veta vilka myndigheter eller enskilda politiker som ligger bakom vissa beslut eller politiska kampanjer. Detta gäller särskilt i frågor där omfattande brott mot mänskliga rättigheter äger rum, som i förtrycket mot etniska minoriteter i regionen Xinjiang.

Myndigheter, organisationer och forskare har lagt mycket tid på att identifiera vilka politiker eller andra aktörer som är ansvariga eller inblandade i detta förtryck. Ett arbete som lett till sanktioner mot flera kinesiska företag och så högt uppsatta politiker som Xinjiangs partisekreterare Chen Quanguo.

Under gårdagen presenterades en stor samling läckta dokument som nu även visar den absolut högsta ledningens direkta inblandning i vad som ofta benämns som ett pågående folkmord i Xinjiang, inklusive tre stycken hemligstämplade tal av president Xi Jinping.

De tre talen gjordes redan 2014, i upptakten till etableringen av de politiska fångläger dit miljontals uigurer och andra muslimska minoriteter sedan dess skickats utan några som helst föregående juridiska processer.

The Guardian understryker hur uppmaningarna från Xi Jinping och andra delar av den politiska toppen i Peking talar om en nödvändighet att ”straffa” uigurerna. Detta skulle bland annat ske genom omskolning och tvångsförflyttning, i syfte att ”rätta till” en påstådd etnisk obalans mellan uigurer och etniska kineser i regionen:

The documents – including three speeches by Chinese president Xi Jinping in April 2014 – cover security, population control and the need to punish the Uyghur population. Some are marked top secret. They were leaked to the Uyghur Tribunal – an independent people’s tribunal based in the UK.

In the documents, the highest levels of the Chinese Communist party (CCP) leadership call for Uyghur re-education and relocation to rectify an imbalance in the Uyghur and Han population in Xinjiang.

Såväl Xi Jinping som premiärminister Li Keqiang och andra toppolitiker citeras i de läckta dokumenten begära – direkt eller indirekt – internering, tvångsförflyttning av arbetskraft, faciliteter för utbildning av barn frånskilda från sina föräldrar samt utökade födelsekontroller i syfte att minska antalet födslar bland regionens etniska minoriteter.

Det är en rejäl lunta om 317 dokument som presenterades vid Uyghur Tribunal i London och nu finns tillgängliga i sin helhet online.

Uyghur Tribunal är en självständig domstol som satts upp i Storbritannien i syfte att utvärdera huruvida övergreppen mot etniska minoriteter i västra Kina utgör folkmord. Domstolen har denna månad hållit sitt tredje och sista sammanträde, inför beslutet som väntas komma redan nästa månad.

Vid sidan av flera viktiga och starka vittnesmål, så spelar alltså läckta hemligstämplade dokument med instruktioner från toppen stor roll för att avgöra om det som pågår är en medveten utradering av uigurer och andra minoriteters kulturella identitet.

Dokumenten lämnades till Uyghur Tribunal redan i september. De offentliggörs först nu dels i syfte att skydda källan, dels eftersom flera experter sedan dess arbetat med att fastställa äktheten.

En av dessa forskare är Adrian Zenz, som under gårdagen twittrade följande om dokumenten:

Dokumenten blottlägger även motiveringarna bakom regimens lika svepande som tuffa åtgärder mot Xinjiangs etniska minoriteter. I ett tal 2014 lät Xi Jinping veta att de nya sidenvägarna, presidentens personliga prestigeprojekt, kräver stabilitet i Xinjiang för att kunna genomföras.

”Hela landets nationella säkerhet och verkställandet av Kinas viktigaste målsättningar detta århundrade” står på spel om situationen i södra Xinjiang inte tas under kontroll, citerar The Guardian Xi säga enligt de läckta dokumenten.

Uttalandet gjordes just efter en blodig knivattack vid en tågstation i Kunming i södra Kina våren 2014, som kostade 31 människor livet och kunde spåras till uiguriska separatister missnöjda med utvecklingen i sin hemregion.

Efter denna attack och andra våldsamma sammanstötningar mellan uigurer och polis eller etniska kineser, verkade presidenten ha bestämt sig för att hela den uiguriska befolkningen måste straffas.

Xi citeras tala om religiös extremism som ”en kraftfull psykedelisk drog” vilken endast kan botas genom så kallad utbildning, snarare än sedvanlig fängsling följt av frisläppande. En referens som ligger till grund för etableringen av Xinjiangs jättelika system med interneringsläger och omskolning.

Efter att ha undersökt dokumenten så menar Adrian Zenz hur de visar en långsiktig plan från den kinesiska ledningen att utföra kulturellt folkmord i Xinjiang, i syfte att slå vakt om kommunistpartiets fortsatta maktmonopol.

Han menar vidare att dokumenten visar hur Xi Jinpings personliga inflytande i övergreppen i Xinjiang är större än man tidigare kunnat ana.

Wall Street Journal framhåller hur viktiga uttalanden likt dessa från toppen är för implementeringen av politiska kampanjer i det kinesiska politiska systemet.

Ett par meningar från Xi Jinping räcker för att lokala beslutsfattare ska starta våldsamma kampanjer, eller rentav ändra den etniska sammansättningen av befolkningen i de områden de styr över:

A transcript of a speech Mr. Xi gave at a meeting on Xinjiang in May 2014, for example, quotes him saying the Communist Party “must not hesitate or waver in the use of the weapons of the people’s democratic dictatorship and focus our energy on executing a crushing blow” against the forces of religious extremism in Xinjiang.

The official Xinjiang Daily newspaper attributed virtually the same quote to the region’s then-top official, Zhang Chunxian, the following month.

(…)

In another previously unpublished speech, Mr. Xi argued that “population proportion and population security are important foundations for long-term peace and stability.” The phrase was repeated word-for-word six years later by a senior Xinjiang official in warning that the Han Chinese share of the population in Uyghur-dominated southern Xinjiang was “too low” at 15%.

“One sentence by Xi is enough to influence an entire policy,” Mr. Zenz said.

Wall Street Journal citerar även det kinesiska utrikesministeriets reaktion på läckan. Den lyder som följer: ”Oavsett vad dessa anti-Kina-clowner tar sig för, så kommer utvecklingen i det kinesiska Xinjiang bara att bli bättre och bättre”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop