IOK:s ordförande Thomas Bach håller ett riggat videosamtal med Peng Shuai
Bilden som Internationella olympiska kommittén (IOK) för knappt två veckor sedan försökte lugna omvärlden med, gällande den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuais välbefinnande. (Bild: IOK, olympics.com)

IOK och WTA som natt och dag i fallet Peng Shuai

I dag har det kvinnliga internationella tennisförbundet (WTA) skapat rubriker genom att följa sina stadgar.

Eftersom organisationen fortfarande inte fått prata ostört med tennisstjärnan Peng Shuai – som varit försvunnen i en månad efter att ha anklagat en toppolitiker för sexuella övergrepp – så verkställer WTA sin tidigare varning och drar tillbaka alla tävlingar från Kina.

Ordförande Steve Simon låter veta att så blir fallet, med omedelbar verkan fram tills dess att Peng får prata fritt samt att hennes anklagelser utreds.

Detta trots att WTA har mer att förlora än de flesta större idrottsorganisationer, sportligor eller ens företag på att reta upp Peking. Man har nyligen ingått ett avtal som innebär att varje turné under tio års tid ska avslutas i Shenzhen, där organisatörerna utlovat över en miljard kronor i sammanlagda prispengar.

Vid sidan av detta har kinesiska myndigheter lovat att stå värd för en rad andra WTA-tävlingar och dessutom göra stora investeringar för att främja utvecklingen av tennis i Kina.

Men Steve Simon menar att fallet Peng Shuai handlar om något viktigare än bara pengar och profit.

I ett långt uttalande på WTA:s hemsida, framhåller han bland annat det otänkbara i att låta andra kvinnliga tennisspelare tävla som vanligt i Kina medan Peng Shuai är frihetsberövad på grund av sina anklagelser.

Simon menar även att detta vore stick i stäv med WTA:s själva grundidéer om jämlikhet och kvinnors rättigheter:

The WTA has been clear on what is needed here, and we repeat our call for a full and transparent investigation – without censorship – into Peng Shuai’s sexual assault accusation.

None of this is acceptable nor can it become acceptable. If powerful people can suppress the voices of women and sweep allegations of sexual assault under the rug, then the basis on which the WTA was founded – equality for women – would suffer an immense setback. I will not and cannot let that happen to the WTA and its players.

As a result, and with the full support of the WTA Board of Directors, I am announcing the immediate suspension of all WTA tournaments in China, including Hong Kong. In good conscience, I don’t see how I can ask our athletes to compete there when Peng Shuai is not allowed to communicate freely and has seemingly been pressured to contradict her allegation of sexual assault. Given the current state of affairs, I am also greatly concerned about the risks that all of our players and staff could face if we were to hold events in China in 2022.

I uttalandet framgår även hur beslutet har ett brett stöd från WTA:s styrelse. Likaledes har Novak Djokovic, Andy Murray, Serena Williams och Naomi Osaka visat stöd för organisationen och Steve Simons krav på att få tala ostärt med Peng Shuai.

Överlag verkar uppslutningen i denna sak god inom tennisvärlden. Under gårdagen uttryckte Billie Jean King, tidigare världsetta som grundade WTA, sin glädje över att organisationen nu valt att stå på rätt sida av historien:

Internationella olympiska kommittén (IOK) har agerat något annorlunda.

Redan för två veckor sedan publicerade Kinamedia artikeln ”I väntan på OS i Peking vägrar IOK att kommentera fallet Peng Shuai”, där det framhölls hur IOK tog det första så kallade brevet från Peng Shuai från Kinas statliga medier som intäkt för hennes välbefinnande.

Sedan dess har IOK på allvar blivit en del av Kinas propagandamaskineri för att övertyga omvärlden om att allt står väl till med tennisstjärnan.

Efter att brev, bilder och videos misslyckats med detta, så meddelade IOK den 21 november att ordförande Thomas Bach haft ett halvtimmeslångt videosamtal med Peng Shuai. Man citerade stjärnan säga att hon befinner sig i säkerhet och mår bra, men vill för stunden bli lämnad ifred för att istället umgås med familj och vänner.

IOK har ett enormt egenintresse i denna fråga, som gör att man gärna offrar Peng Shuai och istället samarbetar med kinesiska myndigheters mörkläggning.

Organisationen gör nämligen allt för att förhindra en bojkott av vinter-OS i Peking som invigs om bara två månader; ett mästerskap som man redan tidigare kritiserats vidlyftigt för att låta den kinesiska regimen arrangera.

Som om inte det vore nog, så finns det även en personlig koppling mellan Thomas Bach och Zhang Gaoli, den numera pensionerade toppolitikern som Peng Shuai anklagat för sexuella övergrepp.

Wall Street Journal rapporterade nyligen om hur Zhang Gaoli ledde den styrgrupp som ansvarade för bland annat byggnation av arenor, planering av infrastruktur och andra förberedelserna inför vinter-OS i Peking.

I hans arbetsuppgifter ingick att smörja Thomas Bach och andra IOK-delegater. Detta skedde bland annat genom inbjudningar till det mytiskt svåråtkomliga området Zhongnanhai i centrala Peking där den politiska eliten bor och arbetar, och där Bach fick ta emot allehanda löften om en framgångsrik olympiad.

Med tanke på denna bakgrund så har IOK fortsatt att arbeta sida vid sida med Peking för att sopa affären under mattan.

Tidigare i veckan beskrev Dick Pound, en av organisationens delegater, all kritik mot IOK:s videosamtal med Peng Shuai som ”löjligt” eftersom den ”inte kan bevisas genom fakta”.

Pound underströk samtidigt att IOK är den enda organisationen i världen som lyckats etablera kontakt med Peng, samt att ”alla bör vara övertygade om att hon mår bra”.

Retoriken påminner alltså om den som Peking använder mot medier, organisationer eller politiker som inte tillåts resa till eller verka i Kina: IOK har tolkningsföreträde, eftersom andra inte har kunnat tala med Peng.

För den som tänker ett steg längre, så är det uppenbart att just IOK har fått denna tillgång därför att kinesiska myndigheter litar på att organisationen ska agera enligt planerna.

Nu har IOK i det närmaste gått i polemik mot WTA. Detta genom att tidigare i dag, efter WTA:s beslut om att lämna Kina, publicera ännu ett uttalande om ännu ett videosamtal man ska ha tillåtits hålla med Peng Shuai:

There are different ways to achieve her well-being and safety. We have taken a very human and person-centred approach to her situation. Since she is a three-time Olympian, the IOC is addressing these concerns directly with Chinese sports organisations. We are using “quiet diplomacy” which, given the circumstances and based on the experience of governments and other organisations, is indicated to be the most promising way to proceed effectively in such humanitarian matters.

The IOC’s efforts led to a half-hour videoconference with Peng Shuai on 21 November, during which she explained her situation and appeared to be safe and well, given the difficult situation she is in. This was reconfirmed in yesterday’s call. Our human and person-centred approach means that we continue to be concerned about her personal situation and will continue to support her.

Dagens uttalande – med tyst diplomati och ”a very human and person-centered approach” – liknar regimens retorik ännu mer än tidigare. Agerandet kunde heller inte stå i skarpare kontrast till WTA.

WTA är den första idrottsorganisationen – eller för den delen större internationella organisationen av betydande storlek – som väljer att utmana Peking genom att stå fast vid kritik och krav och sedan lämna landet, betydande ekonomiska påföljder till trots.

Nu kommer kinesiska myndigheter sannolikt försöka straffa och statuera exempel mot WTA så att andra organisationer, ligor eller idrottstävlingar inte vågar göra likadant.

Fallet är utan tvivel en viktig vattendelare. Kommer aktörer som i framtiden pressas till att välja följa moral och stadgar som WTA, eller makt och pengar som Thomas Bachs korrupta gubbliga i Lausanne?