Kinas president Xi Jinping i ett videosamtal
Xi Jinping kommer inte tala inför COP26. På bilden ovan pratade han dock om klimatet via video när G20 sammanträdde i Rom i helgen. (Foto Xinhua / Faksimil Twitter)

Xi Jinping lämnar en lapp till FN istället för att tala inför COP26

Redan förförra veckan skrev Kinamedia närmare om hur Kinas president Xi Jinping sannolikt inte kommer närvara vid FN:s klimatkonferens COP26 som just nu pågår i Glasgow. En av anledningarna till detta är Kinas fortsatta strategi med nolltolerans inför COVID-19.

Xi har nu inte lämnat Kina på närmare två år, och heller inte tagit emot några utländska tjänstemän i landet efter pandemins utbrott i början av 2020.

I dag stod det även klart att Xi Jinping inte heller kommer att tala inför COP26 via video. Istället har han lämnat en lapp med anteckningar som FN ska ladda upp på klimatkonferensens hemsida, rapporterar bland andra Politico:

Chinese President Xi Jinping won’t address the COP26 U.N. climate talks in person or video, and will send in a note instead.

The leader of the country responsible for almost one third of global greenhouse gas emissions will address the Glasgow conference by written submission, which the U.N. said it would upload on the conference website.

Givet Xi Jinpings ovilja att lämna Kina under pandemin, så skickade han istället sin utrikesminister Wang Yi att närvara vid helgens G20-möte i Rom.

Under detta möte levererade Xi dock ett tal via video, där han främst framhöll de utvecklade ländernas ansvar att förse världens utvecklingsländer med det teknologi och finansiering som behövs för att minska utsläppen av koldioxid.

South China Morning Post noterar att Kina enligt FN:s kriterier om BNP per capita fortfarande räknas som en utvecklingsland, samtidigt som man släpper ut mest växthusgaser i världen.

Tidningen citerar presidentens videoframträdande vid G20 i Rom, och noterar rapporter att landet – tillsammans med främst Ryssland och Indien – hindrar framsteg nödvändiga för att få fram ett uppdaterat klimatavtal:

“Developed countries should set an example on the issue of emission reduction, fully accommodate the special difficulties and concerns of developing countries, implement climate financing commitments, and provide support to developing countries in terms of technology and capacity building,” Xi said.

(…)

The comments – a transcription of which appeared in Chinese state media – came amid reports that China, along with India and Russia, was blocking progress towards a climate deal, and ahead of what promises to be a tricky day of talks on the topic on Sunday.

I helgen skrev Kinamedia närmare om kinesiska myndigheters klimatåtaganden och löften inför COP26.

I det dokument med så kallade nationellt bestämda insatser som alla länder lämnade till FN inför konferensen, så bestod Kinas bidrag främst i en återupprepning av landets enligt många otillräckliga åtaganden i Parisavtalet 2015, samt löften som Xi Jinping redan tidigare uppgett i olika FN-sammanhang.

The Times citerade vidare inför mötet Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som uppgav att han inför mötet talat med Xi Jinping och försökt förmå denne att sätta 2025 som gräns för det år då Kina når toppen av sina koldioxidutsläpp, snarare än år 2030 vilket är fallet i dag.

Johnson uppgav dock att Xi inte vill lyssna på det örat, utan istället underströk hur viktigt kolkraften fortfarande är för den kinesiska ekonomin.

Xi Jinping skickar inte heller någon av politbyråns övriga 24 medlemmar, som utgör Kinas mäktigaste politiker, att närvara vid COP26.

Landets delegation leds istället av Kinas särskilda klimatsändebud Xie Zhenhua, som trots sin relativt låga ställning i den kinesiska hierarkin benämns som den viktigaste deltagaren i hela Glasgow i ett personporträtt medieföretaget Quartz.