Satir: Xi Jinpings historia

Måndagar är händelserika dagar här på Kinamedia; varje vecka kommer en ny upplaga av Sveriges största nyhetsbrev om Kina, och varannan måndag dessutom en ny teckning från Niklas ”@KluddNiklas” Eriksson.

Denna veckas satir tar språng från det faktum att Xi Jinping nästa månad ska in och peta i kommunistpartiets officielle historieskrivning.

Vid centralkommitténs sjätte plenum som inleds om ett par veckor, blir Xi den tredje kinesiska ledaren efter Mao Zedong och Deng Xiaoping som drev genom resolutioner angående partiets historia 1945 respektive 1981, vilket jag i helgen skrev närmare om på Kinamedia.

Många av er läsare är nog redan bekanta med att Nalle Puh har en särskild plats i den kinesiska ledarens hjärta. Nämligen som en förtretlighet, efter att likheter i utseende mellan den långsamma björnen och Kinas president pekats ut av så många att Nalle Puh 2017 blockerades på Kinas internet.

Nalle Puh används sedan dess i många sammanhang som en humoristisk referens till allt som har med Xi Jinping att göra – och Kinamedia är inget undantag!

Se veckans teckning i full storlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.