Tidigare i dag kinesisk tid postade Enes Kanter, center i det amerikanska basketlaget Boston Celtics, en video på Twitter där Xi Jinping beskrevs som en ”brutal diktator” på grund av den repressiva utvecklingen i Tibet.
”Skam åt Kinas regering”, sade Kanter, iklädd en tröja med Dalai Lama. ”Den kinesiska diktaturen suddar ut tibetansk identitet och kultur”.
I den tre minuter långa videon används laddade ord som ”kulturellt folkmord” och uppmanade kinesiska myndigheter att ”befria Tibet”, som han menar tillhör tibetanerna.
Dear Brutal Dictator XI JINPING and the Chinese Government
Tibet belongs to the Tibetan people!#FreeTibet pic.twitter.com/To4qWMXK56
— Enes Kanter (@EnesKanter) October 20, 2021
Redan under gårdagen postade Enes Kanter en bild på sociala medier föreställandes ett par sneakers med texten ”Free Tibet” samt avbildningar av den tibetanska flaggan.
Kanter spelade dessutom matchen mot New York Knicks samma dag i dessa skor, designade av den kinesiska konstnären Badiucao, som jag tidigare har intervjuat för Expressen och vars bilder jag har publicerat här på Kinamedia.
Det tog inte lång tid innan en reaktion kom. Under torsdagen blockerade nämligen Tencent – den kinesiska internetjätte som genom ett partnerskap med NBA har rätt att streama den amerikanska basketligans matcher i Kina – sändningen av Boston Celtics match.
Tencent Sports, som i tablån indikerade att man inte kommer visa någon av Boston Celtics matcher framöver, visar fortfarande inte heller de matcher som Philadelphia 76ers spelar. Detta beror på att Daryl Morey, som nu jobbar för 76ers, 2019 postade en tweet till stöd för demonstranterna i Hongkong.
Trots att Morey, som då var anställd av Houston Tockets, raskt tog bort sin tweet så inleddes en bojkott mot hela NBA som bland annat innefattade att statlig tv-kanalen CCTV slutade sända alla matcher. Bojkotten uppskattas ha kostat basketligan ”hundratals miljoner dollar” i uteblivna intäkter.
Vid sidan av att Boston Celtics matcher blockeras, har sökningar på Enes Kanters namn begränsats av Kinas största mikroblogg Sina Weibo.
Ett konto med över 600 000 följare vilket fungerar som en fansida för klubben, uppgav att man skulle upphöra med sina uppdateringar eftersom det är viktigare att bekämpa ”allt beteende som underminerar nationens harmoni och moderlandets värdighet”.
Vare sig Tencent eller Sina Weibo vill kommentera händelsen trots frågor från flera medieföretag. Reuters noterar dock att det kinesiska utrikesministeriet är desto mer frispråkigt:
Chinese Foreign Ministry spokesman Wang Wenbin told a news briefing on Thursday that Kanter was ”trying to get attention” and that his remarks ”were not worth refuting”.
”We will never accept those attacks to discredit Tibet’s development and progress,” he said.
Detta är inte första gången Enes Kanter, som är av turkisk bakgrund, hamnat i blåsväder för politiska ställningstaganden.
Han har tidigare kritiserat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till den grad att hans turkiska medborgarskap dragits in, och landets myndigheter utlyst en arresteringsorder.