Se de politiska karikatyrerna som Kina stoppade genom att hota konstnären

Förra veckan skrev jag här på InBeijing om hur Hongkongs sista bokhandel med fokus på politiskt känsliga böcker tvingas stänga efter press från myndigheterna, samt hur detta bara är ett av många oroväckande tecken på hur Hongkongs yttrandefrihet och politiska rättigheter urholkas i snabb takt.

Jag hann knappt mer än posta inlägget innan det stod klart att en utställning innehållandes politisk satir av Badiucao (artistnamn) som skulle hållits i Hongkong ställdes in, på grund av konstnären hotats av de kinesiska myndigheterna.

Utställningen ”Gongle” skulle ha blivit den första internationella soloutställningen av Badiucao, som av BBC beskrivs som en kinesisk dissident bosatt i Australien.

Eftersom Badiucaos teckningar nu inte kan visas i Hongkong, kommer InBeijing i alla fall att uppge en plattform för honom att nå svenska läsare. Se nedan några exempel på de politiska karikatyrer som kinesiska myndigheter räds till den grad att man stoppar dem med hot:

Teckning som anspelar på hur politisk utveckling och reformarbete i Kina på många vis gått bakåt sedan Xi Jinping blev president.

Kinas nya flagga, med anledning av den smog av föroreningar som ofta plågar landets storstäder.

Tidigare i år blockerades sökningar på Nalle Puh, och filmer med den lilla björnen censurerades i Kina efter att internetanvändare jämfört hans utseende med president Xi Jinpings.

Avbild av den ökade politiska styrningen av Kinas universitet, efter att utbytesstudenten Yang Shuping hängts ut som landsförrädare för att under sin tid i USA prisat akademisk frihet och kritiserat luftföroreningarna i Kina.

Teckning föreställandes den svenske aktivisten Peter Dahlin, som på statlig tv tvingades ”erkänna” att han ”sårat det kinesiska folkets känslor”.

En karikatyr av det kinesiska passet som dels är ett av världens sämsta när det gäller att söka visum, och dels inte alls utfärdas till många aktivister eller etniska minoriteter som vill lämna landet.

En teckning efter en av många skandaler med falskt eller farligt vaccin som uppstått i Kina, och ofta skylls på korruption eller myndigheternas slappa efterlevnad att regelverket. Badiucao föreslår att Xi Jinping borde testa vaccinet först.

En omskrivning av titeln på en bok innehållandes Hongkongs lagar, där tecknet för ”död” läggs till. Med anspelning på det förvärrade politiska klimatet i Hongkong de senaste åren.

Då nobelpristagaren Liu Xiaobo dog av obehandlad levercancer förra sommaren efter åtta år i kinesiskt fängelse, gjorde Badiucao en teckning föreställandes president Xi Jinping festandes på Lius lever.

Flera verk kan ses via Badiucaos hemsida. Han har också mycket aktiva konton på Twitter och Instagram med tiotusentals följare.

Ytterligare bevis på den digra situationen för Hongkongs yttrandefrihet gavs efter mitt inlägg förra veckan, då den berömda exilförfattaren Ma Jian berättade att ingen förläggare i Hongkong vågar ge ut hans nya bok på kinesiska. Enligt Ma Jian är det första gången som detta sker.

Vidare ställdes två föredrag som Ma Jian planerat att hålla om sin bok i Hongkong nu i veckan in av politiska anledningar.

Situationen i Hongkong – en gång ”Asiens fria stad” – börjar på många vis påminna alltmer om förhållandena på det kinesiska fastlandet.