Satir: Tredje gången gillt för Saab och Kina?

27 augusti, 2021

Därför vill Xiaomi köpa Saab” är den senaste veckans i särklass mest lästa artikel på Kinamedia. Där utvecklas uppgifterna om att världens andra största mobiltelefontillverkare kommer köper resterna av Saab, och därmed bli den ikoniska biltillverkarens tredje kinesiska ägare efter affärsmannen Kai Johan Jiang och fastighetskonglomeratet Evergrande Group.

Det sannolika förvärvet är även ämnet för denna fredags politiska satir på Kinamedia av tecknaren Niklas Eriksson, även känd som @KluddNiklas.

De två tidigare ägarna har – högtflygande planer till trots – misslyckats med att tillverka en endaste bil sedan Saab kom under kinesiskt styre 2012. Trots detta så ställer många nu sitt hopp till att den tredje kinesiska ägaren ska uträtta underverk.

Allra mest hoppas de 650 anställda på Saabs slumrande fabrik i Trollhättan, varav 300 nyligen varslats om uppsägning då ägaren China Evergrande New Electric Vehicle Group tidigare denna månad rapporterade en brakförlust.

Veckans satir här på Kinamedia undrar därför – möjligen något retoriskt – huruvida kräftgången kommer fortsätta under Xiaomi, eller om det blir tredje gången gillt nu när ännu en kinesisk ägare ska försöka slå liv i spillrorna av vad som tidigare var Saab.

Se veckans teckning i fullstorlek via denna länk.

Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.