Under gårdagen meddelande kinesiska myndigheter att författaren, bloggaren och akademikern Yang Hengjun ska åtalas för spionage nästa vecka. Yang är sedan länge australiensisk medborgare.

Kina åtalar australiensisk författare i fall som liknar Gui Minhai

22 maj, 2021

Efter sin examen vid Fudan University i Shanghai började Yang Hengjun enligt egen utsago jobba för Kinas utrikesministerium. Han lämnade sedan Kina för Hongkong i mitten 90-talet och sedermera även Hongkong för USA där var verksam vid en tankesmedja.

Någon gång i början av 2000-talet blev Yang australiensisk medborgare. Därifrån skrev han noveller och drev en blogg. Han doktorerade vid University of Technology Sydney och var gästforskare vid Columbia University när han i januari arresterades på en flygplats i Guangzhou i södra Kina.

Det är oklart varför Yang Hengjun först arresterades. Vissa pekar på att han vänt myndigheterna ryggen och i sitt skrivande kritiserat kommunistpartiet och Kinas politiska system. Andra menar att arresteringen beror på Yangs kontaktnät av kinesiska dissidenter och forskare.

Särskilt märkligt förefaller detta eftersom Yang regelbundet åkte tillbaka till Kina för att hälsa på släktingar, och så sent som 2014 deltog vid en bankett anordnad av landets regering.

Oavsett vilket så arresterades han alltså i början av 2019 och anklagades samma höst för spionage. Under gårdagen meddelande kinesiska myndigheter att Yang efter ha varit inlåst i två år nu ska åtalas för spionage i en sluten rättegång 27 maj.

Australiens utrikesminister Marise Payne har i samband med detta i ett skarpt uttalande kritiserat Kinas ”slutna och dunkla” hantering av fallet. Kinesiska myndigheter har inte erbjudit någon förklaring eller några bevis för de punkter som Yang åtalas för.

Han har sedan arresteringen heller inte haft möjlighet att träffa sin familj och en mycket begränsad tillgång till juridiskt ombud.

Australian Broadcasting Cooperation (ABC) citerar Marise Payne säga att australiensiska myndigheter tydligt och vid flera tillfällen uttryckt sin oro över den orättvisa behandlingen av Yang Hengjun.

Nu uttrycker hon sin ”förväntan” att Yang i enlighet med grundläggande normer för rättvisa och internationella lagliga skyldigheter ska få tillgång till sin egen advokat och australiensisk konsulär personal innan rättegången.

Kinas ambassad i Canberra avfärdar ilsket de australiensiska kraven som ”beklagansvärda” och menar att fallet hanteras enligt kinesiska lagar:

”Chinese judicial authorities handle the case strictly in accordance with law and fully protect the lawful rights of the relevant person,” the embassy’s spokesperson said.

”The Australian side should respect China’s judicial sovereignty and refrain from interfering in any form in Chinese judicial authorities’ lawful handling of the case.”

Fallet har slående likheter med Gui Minhai, den svenska förläggaren som hösten 2017 kidnappades av Kina och i början av 2020 dömdes till tio års fängelse.

Det handlar om två etniska kineser med utländska medborgarskap som skriver böcker, och båda har hållits isolerade ett par år mellan sina arresteringar och rättegångar. De har till och med nästan precis samma ålder; Gui Minhai är 57 år gammal och Yang Hengjun bara ett år yngre.

Till skillnad från Gui så hävdar kinesiska myndigheter dock inte att Yang är kinesisk medborgare, utan hänvisar tvärtom till honom som australiensisk medborgare i ett uttalande under helgen.

Yang har heller inte paraderats på kinesiskt tv. Han har tidigare sagt att han aldrig kommer erkänna någonting som han inte gjort skyldig till, och kämpa till för sin oskuld ”till slutet”.

ABC framhåller dock att Yang Hengjun – precis som Gui Minhai – sannolikt kommer dömas till fängelse, eftersom över 99 procent av alla som åtalas i kinesiska domstolar döms som skyldiga.

Yangs fru Yuan Ruijian, som nu bor i Peking, säger till ABC att hennes man inte tillåts dela någon information med henne eftersom fallet sägs handla om nationell säkerhet. Hon sade även att det var ”mycket svårt” att avgöra om rättegången kommer avslutas på en dag eller hålla på längre än så.

Australien bör nog inte hysa särskilt stora förhoppningar om att vare sig landets diplomater eller Yang Hengjuns advokater kommer få närvara vid rättegången.

I slutet av mars hölls nämligen rättegångarna mot kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor, som även de åtalas för spioneri. Inga diplomater fick tillträde till rättegångarna, som avslutas på bara ett par timmar.

Även de båda kanadensarna satt inlåsta i över två år innan sina respektive rättegångar. De båda arresterades i december 2018, efter att Huaweis finanschef och arvtagerska Meng Wanzhou arresterats på Vancouvers flygplats.

Således kan anledningen till Yang Hengjuns arrestering och åtal möjligtvis vara kopplad till den förvärrade diplomatiska trätan mellan Australien och Kina.

I augusti arresterade Kina ännu en australiensisk medborgare i tv-ankaret Cheng Lei, som misstänks för att ”äventyra Kinas nationella säkerhet”.

Det är mycket på grund av dessa fall som oro på senare tid uttryckts för att Kina har satt en så kallad ”gisslandiplomati” i system.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article