Pfizer-BioNTech finns bland de 80 miljoner doser vaccin som Joe Biden just har lovat att donera till omvärlden. (Bild: U.S. Secretary of Defense, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

”Vaccinkriget” mellan Kina och USA trappas upp med nya löften

Tidigare i veckan lovade Joe Biden att USA ska donera 80 miljoner doser vaccin mot COVID-19 till andra länder. I samband med detta framhöll han att Kina och Ryssland har ökat sitt inflytande på många platser runtom i världen med sina vaccin.

Biden påpekade att de 80 miljoner doser som USA planerar donera överstiger de från Kina och Ryssland i antal; han sade att den amerikanska donationen innehåller fem gånger mer vaccin än vad något annat land hittills donerat.

Dessutom, sade presidenten, så delas de amerikanska vaccinen utan några som helst baktankar om politiska gentjänster. Bland annat utrikesminister Antony Blinken har tidigare varnat för att distributionen av kinesiska vaccin sker med allehanda motkrav.

Joe Biden jämförde situationen med andra världskriget, där USA agerade som ”ett batteri av demokrati”. Denna gång ska lander vara ett batteri av vaccin för omvärlden, med ambitionen att samtidigt leda världen med sina värderingar.

Med tanke på att USA och Kina konkurrerar i allt från diplomati till högteknologi och utforskning av rymden, så är det inte särskilt märkligt att en liknande tävlan även kan ses vad gäller vaccin. Vem som leder beror på hur man väger och mäter.

Asia Times noterar att Kina har försett omvärlden med över 700 miljoner doser vaccin, jämfört med de blott tre miljoner doser som hittills lämnat USA.

Enligt South China Morning Post har de två kinesiska tillverkarna Sinopharm och Sinovac skeppat över 666 miljoner vaccindoser. Men den tydliga skillnaden är att i motsats till Joe Bidens löften om att donera vaccin, så vet Kina att ta betalt för sina produkter.

Kina har enligt Asia Times endast donerat 16,5 miljoner doser vaccin, medan samma siffra enligt South China Morning Posts källor står på 17,4 miljoner. Det innebär att mellan 650 och 700 miljoner doser kinesiskt vaccin har exporterats genom att gå till salu.

Vid sidan av pengar, så finns det tydliga inslag av politiska ändamål kopplade till de kinesiska vaccinen. I slutet av mars skrev Kinamedia exempelvis hur Paraguays regering erbjudits kinesiskt vaccin i utbyte mot att bryta sin diplomatiska relation med Taiwan.

Liksom Paraguay är Honduras ett av bara 15 länder som i dag har fullvärdiga diplomatiska relationer med Taipei istället för Peking. I artikeln ”Taiwan ally warns of pivot to China in quest for Covid vaccines” i Financial Times i dag, berättar den honduranska premiärministern hur man i motsats till många andra grannländer inte kunnat köpa kinesiskt vaccin i några större mängder.

Han tillägger att detta hänger samman med geopolitik, och varnar för att en ”utrikespolitisk förändring” är möjlig, till och med en motvillig sådan, eftersom tillgången till vaccin nu beskrivs som viktigare än allting annat för Honduras.

Enligt Financial Times data står Kina för över hälften av de 144 miljoner doser vaccin som levererats till Latinamerikas tio folkrikaste länder.

Bland de 80 miljoner doser som Joe Biden utlovat kommer 60 miljoner från AstraZeneca, vilka ska skeppas så fort de fått klartecken från regleringsmyndigheter. De övriga kommer från Pfizer, Moderna samt Johnson & Johnson som alla redan godkänts av amerikanska myndigheter.

Vid sidan av dessa 80 miljoner doser så är USA även den största finansiären av Covax, ett program som backas av Världshälsoorganisationen (WHO) med syfte att förse världens 92 fattigaste länder med vaccin.

Efter att Joe Biden blev president, har USA öronmärkt drygt 33 miljarder kronor till Covax. De övriga största finansiärerna av detta program innefattar Storbritannien, Kanada, Tyskland, Japan och Saudiarabien.

Men inte Kina. För som Asia Times framhåller i artikeln ”China seizes vaccine diplomacy lead over US”, så föredrar Kina att exportera sina vaccin under kinesiskt flagg snarare än FN:s logotyp:

The US and European Union, the main financial backers of the COVAX initiative, haven’t enjoyed the same reputational boost in recipient countries. COVAX vaccine shipments arrive in crates marked with UN logos, rather than the national flags of donor nations.

That could be why China has only pledged to provide 10 million doses to COVAX, compared to the more than 700 million vaccines it has shipped bilaterally.

“They don’t like to subsume their generosity in their products under some UN brand,” J Stephen Morrison, director of the global health policy center at the Center for Strategic and International Studies, said in a media report.

“They are in a historic phase,” he added. “They want the recipients to know that this is China delivering.”

Asia Times påpekar vidare att medier och myndigheter heller inte alltid klargör för allmänheten att de kinesiska vaccin de facto säljs snarare än doneras, vilket ytterligare bidrar till det förbättrade rykte som Kina fått tack vare distributionen av vaccin.

Exempelvis har Kambodja, ett av Asiens fattigaste länder, betalat tio dollar per injektionsflaska för de tio miljoner doser vaccin som Sinovac ska leverera till landet. Det innebär en sammanlagd nota på närmare en miljard kronor.

Indonesien uppges vara Sinovacs största kund, men beställningar på 125 miljoner doser hittills.

Kina har hittills upplevt vad Asia Times benämner som en ”guldålder” av sin ”vaccindiplomati”, då rika länder i väst har lagrat vaccin för inhemsk användning, medan Kina framstått – och framhållit sig själv – som en osjälvisk samarit vilken försett omvärlden med hundratals miljoner doser vaccin.

Men nu kan rollerna snart bli om inte ombytta så i alla fall förändrade. USA och EU har nått relativt höga nivåer av vaccinering, samtidigt som man även fått igång produktionen av vaccin. Det borgar för ökade mängder exporterade eller donerade doser västerländskt vaccin.

Samtidigt har plötsliga mindre lokala utbrott i Kina, fått kinesiska myndigheter att ställa om prioriteringen till inhemska behov.

South China Morning Post uppmärksammar hur Kina i måndags slog rekord med 15 miljoner inhemska vaccineringar på en dag, och siktar på grund av plötsliga mindre utbrott av COVDI-19 på att vaccinera 20 miljoner invånare om dagen den närmaste framtiden.

För ett par dagar sedan meddelade Kina att 400 miljoner invånare vaccinerats. Målet är att 40 procent av befolkningen på 1,4 miljarder ska ha vaccinerats till juni, och 70-80 procent vid början av nästa år.

Därmed ställs myndigheterna inför ett svårt dilemma; fortsätta sin ”vaccindiplomati” eller tillgodose de inhemska behoven så snabbt som möjligt.

Oavsett vilket så kommer vaccinkriget genom världens två stormakter att fortgå. Det anas bland annat genom statliga Global Times negativa rapportering om Joe Bidens beslut att donera 80 miljoner doser vaccin:

After snapping up some 2.6 billion doses of vaccines and leaving hundreds of millions of unused vaccine doses piled up in the warehouses, the US has finally decided to donate 80 million of them to the world, while China has been offering vaccines and medical supplies to developing countries for nearly half a year.

Chinese observers gave a guarded welcome to US President Joe Biden’s pledge of sharing 80 million doses of vaccines globally, but they expressed doubts over whether developing countries in urgent need of vaccines will actually receive them considering the US’ stock-in-trade of sloganeering despite inaction. Some believe that the US will prioritize sending vaccines to its so-called democratic allies in exchange for behind-the-scenes political deals.

För USA blir det utmaning att förbättra sitt eget rykte och bekämpa det inflytande som Peking tillförskansat sig genom aggressiv kinesisk vaccindiplomati, då man samtidigt avser genomföra distributionen av vaccin och pengar under internationell snarare än amerikansk flag.

För i en tydlig kontrast till den kinesiska vaccinexporten, så ska donationen av de 80 miljoner doser som Joe Biden denna vecka utlovade även de doneras inom ramarna för Covax.