"Vad fiskar Xi Jinping efter?" (Teckning av Niklas Eriksson)

Satir: Vad fiskar Xi Jinping efter?

23 april, 2021

Kinamedia har inlett ett samarbete med tecknaren Niklas Eriksson, på Twitter även känd som @Kluddniklas. Varannan vecka kommer han att teckna en politisk satir med nyhetstema som publiceras unikt här på Kinamedia.

Denna första satir hämtar inspiration från de hundratals kinesiska fartyg som sedan början av mars legat ankrade vid revet Whitsun, väl inom vad som enligt internationell havsrätt tillhör Filippinernas särskilda ekonomiska zon.

Vilket Kinamedia skrev närmare om förra veckan i artikeln ”USA erbjuder hjälp när hundratals kinesiska fartyg dröjer sig kvar på filippinskt vatten”, så menade Kinas utrikesministerium att det blott rör sig om fiskefartyg som söker skydd från dåligt väder.

Man tillade även att vattnen vid Whitsun är så kallade traditionella kinesiska fiskevatten, där kinesiska fiskare varit verksamma och sökt skydd i flera tusen år.

Filippinernas försvarsminister och utrikesminister ger dock inte mycket för den förklaringen. De menar att några av fartygen är militära, eller åtminstone att delar av besättningen kommer från den paramilitära styrkan folkets beväpnade polis.

Situationen har dragit till sig uppmärksamhet från USA, som nyligen påminde Filippinerna att ländernas försvarsavtal även omfattar Sydkinesiska havet.

Enligt internationell havsrätt så har Filippinerna alltså rätt till fisk, olja och andra resurser vid Whitsun. Men istället, vilket jag skrev i förra upplagan av Kinamedia nyhetsbrev, så är det nu de kinesiska fartygen som varje dag drar upp tiotusentals ton fisk i området.

Ett problem i ekvationen är Filippinernas president Rodrigo Duterte, som i hopp om kinesiska investeringar och lån har visat upp en stor ovilja att konfrontera Kina.

Duterte har tidigare bland annat sagt: ”Om Xi säger ’jag vill fiska’, vem kan då stoppa honom?”

Därmed kan man fråga sig vad Xi Jinping egentligen fiskar efter vid revet i Whitsun – fisk, territorium eller helt enkelt bara visa för USA att man inte ger fem öre för den internationella havsrätten?

Eftersom Kinamedia långa nyhetsbrev publiceras på måndagar, så kommer Niklas Erikssons teckningar att publiceras här på Kinamedia varannan fredag, som en mer lättsinnig start på helgen.

Denna veckas teckning kan ses i sin fulla storlek via denna länk.

Go toTop