Taiwan och Kina har enligt FN:s uppfattning lika stor andel kvinnor i sina respektive parlament.

Taiwan fortsätter likställas med Kina i rankingar och topplistor från FN

I tider då Peking trappar upp såväl territoriella anspråk som militära hot mot Taipei, så benämner FN i allt fler sammanhang Taiwan som en del av Kina.

Vissa menar att organisationen i och med detta blott följer sitt eget regelverk. Andra framhåller det opassande i att FN gör del av Pekings jobb, genom att medvetet klumpa ihop en demokrati med en mäktig diktatur som försöker bringa den under sin lydnad.

Oavsett vilket, så har denna trend under den senaste dryga veckan uppmärksammats på grund av ett par listor och rankingar som olika FN-organisationer publicerat.

Det började för en dryg vecka sedan, på den internationella kvinnodagen, då en karta vid namn ”2021 Women in Politics” presenterades av FN:s kvinnoorganisation UN Women, tillsammans med den interparlamentariska organisationen Inter-Parliamentary Union (IPU).

Som kartans namn antyder, så rankas där världens nationer efter hur stor andel kvinnor som sitter i den lagstiftande församlingen i respektive land. Rwanda toppar listan med 61,3 procent kvinnor i parlamentet, medan Sverige med 47 procent ligger på plats sju av 187 rankade länder.

För den som tittar närmare på kartan nedan – eller i fullstorlek via IPU:s hemsida – så har Taiwan klumpats samman med Kina, och fått andelen 24,9 procent:

Bland andra Focus Taiwan pekar dock ut att den verkliga andelen kvinnor i Taiwans parlament är 41,59 procent, vilket enligt listan är högst i hela Asien och betydligt högre än många västerländska demokratier.

Focus Taiwan uppmärksammar vidare att kartan utgör en upptrappning av Taiwans isolering från FN.

När kartan nu i slutet av mars ska presenteras vid ett videomöte arrangerat av FN:s kommission för kvinnors ställning (UN Commission of the Status of Women), så är det nämligen första gången som det taiwanesiska parlamentet inte redovisas vid sidan av det kinesiska.

Rankingen fick även taiwanesiska myndigheter att ilskna till. Taiwans representationskontor i New York lämnade in en protest till FN, och noterade via sin Facebook-sida att landet vid sidan av den höga andelen kvinnliga parlamentariker även har en demokratiskt vald kvinnlig president.

Kartan från FN åsidosätter framgångarna inom jämställdhet som Taiwan har kämpat hårt för att uppnå, menade representationskontoret i New York som går under namnet Taipei Economic and Cultural Office.

Även på hemmaplan hade taiwanesiska politiker ett och annat att säga om saken:

Jämförelsen som Kolas Yotaka, talesperson för Taiwans presidentens kabinett, gör från sitt personliga Twitter-konto är en hänvisning till de hemskheter som kvinnor tvingas utstå i regionen Xinjiangs politiska fångläger.
Taiwans frustration föll dock inför döva öron i FN. För bara en dryg vecka senare, närmare bestämt nu i helgen, så publicerade ett FN-nätverk med ansvar för lösningar inom hållbar utveckling rankingen ”World Happiness Report 2021”.

I denna uppskattning av hur lyckliga medborgarna i 149 länder är, så rankades Taiwan förvisso individuellt på plats 24, vilket var högst i Östasien och betydligt högre än Kina på plats 89.

Men på listan titulerades landet icke desto mindre som ”Taiwan province of China”. Även detta fick taiwanesiska myndigheter att framföra protester, noterar bland andra Taiwan News:

In response, Taiwan’s representative office in New York said in a Twitter post that it has launched a protest demanding respect for the country’s sovereignty and integrity. Emphasizing ”Taiwan is a country,” it said listing Taiwan under Chinese rule is ”false, unacceptable, and a blatant disregard of the country’s vibrant democracy.”

The office also wrote that Taiwan is a place where ”democracy and human rights are upheld and protected, unlike in China.” It pointed out that designating Taiwan as part of China ”takes away the work of the Taiwanese people.”

Även denna gång uttryckte flera enskilda taiwanesiska politiker sitt missnöje, inklusive utrikesminister Joseph Wu som signerat nedanstående tweet från Taiwans utrikesministerium:

I förbifarten kan det vara värt att nämna att Finland försvarade sin plats som världens lyckligaste land enligt ovanstående ranking, medan Sverige återfinns på plats nummer sju.

Visst kan det verka överdrivet att reagera på ett par bagatellartade rankingar om lycka och jämställdhet; särskilt rankingar där finnar anses vara världens lyckligaste folk!

Skämt åsido, så måste detta ses från ett regionalt perspektiv och sättas i sin rätta kontext.

Kinas upptrappade provokationer – i retorik såväl som handling – har fått allt fler analytiker att varna för att en kinesisk attack mot Taiwan bara ligger någon handfull år bort. Den mest avgörande faktorn bedöms vara omvärldens reaktion vid en potentiell sådan attack.

Att världens största och viktigaste internationella organisation under dessa omständigheter hjälper till att cementera bilden att Taiwan är en kinesisk provins, upplevs därför med rätta som mycket problematiskt i Taipei.
Det borde förresten upplevas som besvärligt även i andra demokratiska huvudstäder världen över.

Om nu FN inte är redo att främja Asiens mest progressiva demokrati, så är väl det minsta man kan begära att organisationen åtminstone inte ska motarbeta Taiwan när hotet från världens största diktatur växer. Och detta är något som endast FN:s medlemsländer kan se till.