Scen från Anchorage i Alaska, där det första toppmötet mellan Kina och USA:s nya administration ägde rum.

Öppet ordkrig och brott mot diplomatiska regler under toppmöte USA-Kina

Förväntningarna var inte särskilt högt ställda inför det första toppmötet mellan Kina och USA:s nya administration i Alaska denna vecka. Tidigare i veckan skrev jag här på InBeijing närmare om förutsättningarna inför detta möte, inklusive hur den amerikanska regeringen just innan mötet samlat stöd från allierade länder i regionen.

Få hade dock trott att sammankomsten skulle gå så pass illa. För innan samtalen ens hann börja, satt de högsta utrikespolitiska representanterna från världens två mäktigaste länder och grälade öppet under en hel timme inför en samlad journalistkår.

I samband med ett fototillfälle bestämdes att utrikesministrarna Antony Blinken och Wang Yi, samt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och Yang Jiechi, det kinesiska kommunistpartiets ordförande i en särskild kommitté för utrikespolitiska frågor, skulle hålla ett öppningsanförande på två minuter vardera.

Blinken och Sullivan använde sin anföranden till att i bestämd ton uppmana Kina att återgå till den regelbaserade internationella världsordningen. Peking kritiserades för bland annat övergreppen mot etniska minoriteter i Xinjiang, cyberattacker och ekonomiskt betvingande mot mindre länder.

De amerikanska diplomaternas inledande kommentarer drog över tiden med 27 respektive 17 sekunder. Detta fick Yang Jiechi att hålla ett anförande vars översättning tog närmare 17 minuter, och utrikesminister Wang Yi att ta fyra minuter i anspråk.

Kommentarerna från Yang Jiechi – som inom Kinas politiska hierarki står över utrikesministern – var särskilt hårda. Bland andra NBC News uppmärksammar hur Yang framhöll Black Lives Matter som ett tecken på att tillståndet för mänskliga rättigheter i USA just nu är historiskt lågt:

China’s Yang Jiechi replied with a lengthy lecture against the U.S. that went on for so long the subsequent translation took 17 minutes. According to a senior official, there had been an agreement that each side would speak for two minutes at a photo opportunity before the session began.

”China is firmly opposed to U.S. interference in China’s internal affairs. We have expressed our staunch opposition to such interference, and we will take firm actions in response of human rights. We hope that the United States will do better on human rights,” he said, referring to the Black Lives Matter movement in the U.S. “China has made steady progress in human rights.”

BBC citerar Yang Jiechi uppge att svarta amerikaner ”slaktas”, samt anklaga USA för att använda sin militära och finansiella makt för att förtrycka andra länder samt uppmana andra nationer att ”attackera Kina”.

I sitt inledande tal menade utrikesminister Antony Blinken att flera ledare världen över uttryckt ”djup tillfredställelse” över att USA nu på nytt prioriterat internationellt engagemang, samtidigt som djup oro uttrycks över Kinas agerande på flera punkter.

Han framhöll vidare att USA:s nya administration och dess allierade står redo att motarbeta Kinas tilltagande auktoritära och fientliga aktiviteter såväl inrikes som utomlands.

På detta svarade Yang Jiechi enligt The Guardian ”argt” att USA bör sluta marknadsföra sin egen version av demokrati, i en tid då en stor del av den amerikanska befolkningen har lågt förtroende för landets egna demokratiska system.

Efter Yangs långa tirad signalerade Blinken åt journalisterna i rummet att sitta kvar. De amerikanska diplomaterna gav sedan ett svar som inkluderade att allting i USA förvisso inte är perfekt, men att en av de viktigaste beståndsdelarna i samhället är att man – underförstått; till skillnad från Kina – medger och diskuterar sina brister i hopp om att förbättra dem.

När den samlade presskåren så gjorde en andra ansats för att lämna rummet, var det nu Yang Jiechi som genom att lyfta ett finger signalerade åt dem att stanna kvar ytterligare. Därpå framförde Yang åsikten att den amerikanska delegationen talat med en bemästrande ton, samt att försöken att få de närvarande journalisterna att lämna rummet var ett bevis att USA inte respekterar pressfriheten och därmed inte heller demokratin.

Se nedan en fullständig transkribering av de båda sidornas öppningsanföranden vid mötet i Alaska, som också ger vid handen hur långa Yang Jiechis kommentarer är jämfört med övriga mötesdeltagare:

Efteråt haglade anklagelser från båda sidor om att motparten brutit mot diplomatiska regler och protokoll.

Olika medier citerar såväl den amerikanska delegationen som enskilda anonyma diplomater säga att det var den kinesiska sidan som bröt mot överenskommelserna, samt att Pekings diplomater verkar ha kommit till Alaska inställda på strid samt att framföra högljudda budskap till din inhemska publiken.

Från kinesiskt håll anklagade man i sin tur USA för att ha brutit mot god sed, genom att dra sina öppningsanföranden över tiden samt ägna dessa åt att ”utan grund attackera Kina”.

Exempelvis rapporterade statliga kinesiska medier att Antony Blinken och Jake Sullivan hållit längre anföranden än man på förhand kommit överens om – alltså 27 respektive 17 sekunder längre – men undvek nämna hur Yang Jiechi själv inledde genom att tala i 17 minuter.

NBC News noterar hur de beska meningsutbytena utgör en betydande skillnad mot de lättvindiga och artiga kommentarer som är praxis vid kortare möten med media innan möten som dessa.

South China Morning Post framhåller att öppna diplomatiska konflikter likt denna inte ens pågick under Donald Trumps tid som president, då relationen mellan Kina och USA nådde nya lägstanivåer.

Också The Guardian påpekar att sammankomster likt denna utåt sett i regel är koreograferade och småtråkiga tillställningar för de närvarande medierna.

Tidningen gör sedan en berättigad poäng: om de personer som är ytterst ansvariga för den viktigaste bilaterala relationen i världen inte ens kan hålla sams under några minuter inför kamerorna, så kommer denna redan dåliga relation sannolikt att bli ännu mer turbulent framöver.

Under de kommande dagarna får vi säkert mer information om vad som sades under själva mötet, vilket jag kommer analysera närmare i InBeijing nyhetsbrev på måndag.