Hongkong ”undersöker möjligheten” att straffa två danska parlamentariker med ny säkerhetslag

9 januari, 2021

För de som ännu inte förstått allvaret i den nationella säkerhetslag som regimen i Peking implementerade i Hongkong i somras, utgör fallet med de danska parlamentarikerna Uffe Elbæk och Katarina Ammitzbøll viktig läsning.

Under gårdagen rapporterade nämligen tidningen Politiken hur Hongkongs myndigheter ”undersöker möjligheten” att få de båda utlämnade till staden för att åtals med hjälp av denna lag.

De båda danska parlamentarikerna hjälpte för en dryg månad sedan Ted Hui, tidigare parlamentariker i Hongkong, att fly till Danmark genom att skriva officiella inbjudningar till möten som aldrig var menade att hållas.

Som jag skrev i texten ”Så flydde ex-parlamentarikern Ted Hui från Hongkong till Danmark” här på InBeijing, så uppgav Hui till danska medier att han riskerade livstids fängelse om han stannade kvar i Hongkong. Inbjudningarna från Elbæk och Ammitzbøll gjorde att han tillfälligt kunde få tillbaka sitt pass, som domstolen konfiskerat på grund av nio pågående åtal för Huis inblandning i Hongkongs proteströrelse.

Som jag i juli förklarade här på InBeijing i texten ”Vad innebär det att Hongkongs nya säkerhetslag även gäller utomlands?”, så omfattar säkerhetslagen inte bara personer som är bosatta i staden, utan vem som helst i hela världen som man uppfattar bryter mot dess svepande paragrafer.

Detta försök att göra all slags aktivism kring Hongkong i hela världen olaglig, har nu alltså resulterat i att två danska parlamentariker efterlyses för att ha hjälpt en kollega att lämna staden.

Se nedan Uffe Elbæks kommentar om saken på Twitter, där han också framhåller att ytterligare två personer som deltog i Ted Huis flykt från Hongkong nu kan komma att drabbas av myndigheternas vrede:

Det är dock oklart hur det skulle ske i praktiken om Hongkongs myndigheter försöker få de danska parlamentarikerna utlämnade för att åtalas under den nationella säkerhetslagen. Som South China Morning Post påpekar, så existerar inget utlämningsavtal mellan Danmark och Hongkong.

Tidningen rapporterar vidare att Hongkongs säkerhetsbyrå inte vill bekräfta uppgifterna i danska medier om att man utreder möjligheten att få de danska parlamentarikerna utlämnade. Byrån nöjer sig med att kommentera saken på följande vis:

“In light of the circumstances of each case, the police will track down the whereabouts of the fugitive offenders through various means in accordance with the law and pursue them,” the bureau told the Post.

“Wherever any person, regardless of his nationality, is suspected of having committed a crime in organising, planning or aiding the abscondence, or in such criminal conspiracy, the police will actively investigate and pursue their legal liabilities under the existing legal framework.”

I likhet med många andra kinesiska lagstiftningar, så är säkerhetslagens utformning menad att verka i avskräckande syfte. Genom att de två danska parlamentarikerna pekas ut, hoppas man på att andra politiker världen över ska tveka inför att på olika vis stödja Hongkongs demokratirörelse eller alls ifrågasätta stadens utveckling.

Men det betyder heller inte att Elbæk, Ammitzbøll eller andra politiker, organisationer eller privatpersoner som engagerar sig i Hongkongs politiska utveckling går säkra. Det skulle mycket väl gå att tänka sig att de arresteras i ett land som har utlämningsavtal med Hongkong eller Kina. Eller att de helt enkelt bara försvinner i ett land som Thailand, precis som Gui Minhai.

Efterlysningen av de två danska parlamentarikerna är väl värd att uppmärksammas, särskilt för alla som fortfarande är av uppfattningen att den politiska utvecklingen här i Kina inte drabbar oss här uppe i Norden i någon större utsträckning.

Den visar nämligen att häxjakten på den kinesiska regimens motståndare även pågår utomlands, och har intensifierats ännu ett snäpp i och med Hongkongs nya säkerhetslag.

Inter-Parliamentary Alliance on China, som utgörs av över 100 parlamentariker från 19 av världens demokratiska länder, inklusive Sverige, uppmanar nu sin respektive regeringar att fördöma hoten mot Uffe Elbæk och Katarina Ammitzbøll:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.