Li Zhihui, svensk medborgare som nu riskerar utvisas till Kina och straffas för sitt stöd till Falun Gong.

Svensk medborgare arresterad i Polen – kan utlämnas till Kina denna månad

Kinesiska myndigheter har på senare år inte tvekat att arrestera utländska medborgare, vilket vi i Sverige inte minst har märkt av med anledning av fallet Gui Minhai. I detta nu håller en liknande historia på att rullas upp kring Li Zhihui, svensk medborgare sedan 2016 och tillika verksam inom Falun Gong.

Li greps i början av 2019 på Warszawas flygplats, där han mellanlandade på väg till Rumänien från Sverige. Polsk polis genomförde gripandet eftersom Li sedan 2017 varit efterlyst med röd signal av Interpol. Ordförande för Interpol vid denna tid var den kinesiska tjänstemannen och partimedlemmen Meng Hongwei.

Då det just blivit känt att Li Zhihui riskerar utvisas till Kina, har polska medier först denna helg börjat rapportera om fallet. Den svenska ambassaden i Warszawa har dock varit medvetna om saken ett tag, vilket kan ses från en rapport av Polish News som publicerades i går:

The Embassy of Sweden, whose citizen for several years has been Zihui Li, in a letter sent to the Polish Ministry of Foreign Affairs emphasizes: “there is a high risk that our citizen, after handing him over to the Chinese side, may be sentenced to death.”

Enligt Polish News ska Li Zhihui ha varit efterlyst för ekonomisk brottslighet, vilket är en vanlig förevändning när kinesiska myndigheter jagar aktivister eller meningsmotståndare utomlands. Detta gäller särskilt personer som i likhet med Li är rika, och har använt en del av sina pengar för att stödja Falun Gong eller andra ändamål som regimen i Peking upplever fientliga.

Li Zhihui är övertygad om att han kommer förlora livet om han utvisas till Kina, vilket det mesta tyder på att polska domstolar kommer besluta sig för. Detta enligt en polsk journalistkollega här i Taipei som uppmärksammade mig på fallet i dag.

Hon har inte hittat någon rapport om Li Zhihui på engelska förutom ovanstående artikel från Polish News. TVN24, en av Polens största tv-kanaler, rapporterade under gårdagen också om fallet.

Enligt texten i Polish News – som är baserad på rapporten från TVN24 – så har Li Zhihui suttit fängslad i en tolv kvadratmeter liten cell i 20 månader, i väntan på beslut om sin framtid. Enligt min polska kollega kommer Polens högsta domstol redan i januari avgöra huruvida Li ska utvisas till Kina. Sedan är det endast Polens justitieminister som har möjlighet att påverka fallet.

Det hela har slående likheter med ett rättsfall i Sverige från 2019, då Högsta domstolen avslog Pekings begäran om att lämna ut flyktingen Qiao Jianjun till Kina. Även Qiao var officiellt efterlyst för ekonomisk brottslighet, men hade också enligt uppgift deltagit i proteströrelsen kring Himmelska fridens torg samt varit aktivt i eller stöttat China Democracy Party.

En del av anledningen till att Högsta domstolen inte utvisade Qiao Jianjun till Kina, var risken för förföljelse på politiska grunder, inklusive tortyr och risken för dödsstraff. Läs mer om detta fall via exempelvis Högsta domstolen eller Safeguard Defenders, en organisation som drivs av den svenska aktivisten Peter Dahlin, som närvarade som vittne vid rättegången.

Nu riskerar dock en svensk medborgare utsättas för samma slags förföljelser genom att utvisas till Kina av polska domstolar. Det är märkligt att svenska Utrikesdepartementet, som uppenbarligen känt till fallet en längre tid, inte har spridit någon information om saken.

Tvärtom så har hemlighetsmakeriet kring Li Zhihui sannolikt gjort det svårare att kalla vittnen till domstolen av det slag som resulterade i att Qiao Jianjun inte utvisades till Kina.

Endast internationell uppmärksamhet kan nu stoppa Li Zhihuis utvisning till Kina, menar min polska journalistkollega här i Taipei. Det verkar dock som att Utrikesdepartementet även i denna fråga valt att använda sig av så kallad tyst diplomati.