Nästa vinter-OS i Peking är en av de mest ifrågasatta olympiaderna någonsin.

IOK uppmanar till bojkott av Belarus, avråder samtidigt bojkott av OS i Peking

10 december, 2020

Med anledning av den politiska situationen i Belarus, så har en debatt uppstått kring VM i ishockey som ska hållas i landets huvudstad Minsk nästa år. I Sverige har kultur- och idrottsminister Amanda Lind nyligen uttalat sig om saken, genom att säga att idrotten har ett betydande ansvar för att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer, vilket är särskilt viktigt med tanke på den rådande situationen i Belarus.

Lind berättar vidare enligt SVT att hon förra veckan haft ett möte med andra ministrar i EU, där Belarus egenskap som värdnation för ishockey-VM diskuterades, samt att flera EU-länder planerar göra ett gemensamt uttalande i frågan.

Ännu viktigare ändå så har Internationella olympiska kommittén (IOK) börjat engagera sig i frågan. IOK meddelade denna vecka att man inför en rad sanktioner mot Belarus, med anledning av att regimen där inte har skyddat landets idrottare från politisk diskriminering.

Detta, säger IOK:s ordförande Thomas Bach, går emot den olympiska andan. Därför kommer landets president Alexander Lukashenko, i egenskap av ordförande för Belarus nationella olympiska kommitté, portas från alla IOK-evenemang inklusive framtida olympiska spel. Även hans son Viktor portas, då även han är medlem i denna kommitté.

Bland annat Reuters citerar vidare Bach uppmana till bojkott av alla internationella evenemang i Belarus, en uppmaning som givetvis även inkluderar ishockey-VM:

“The IOC has come to the conclusion that it appears that the current leadership has not appropriately protected the Belarussian athletes from political discrimination within the NOC, their member federations or the sports movement,” IOC President Thomas Bach said.

“This is contrary to the fundamental principles of the Olympic Charter therefore seriously affecting the reputation of the Olympic movement,” he added, saying the measures were provisional.

(…)

Any plans for events to be hosted in Belarus should also be put on ice by all international federations, Bach said. Belarus is scheduled to co-host the 2021 World Ice Hockey Championships.

Thomas Bach menar alltså att den politiska situationen i Belarus just nu är skadlig för den olympiska rörelsens anseende och rykte. Gott så.

Men samtidigt som IOK bannlyser Belarus ledare från framtida olympiska spel och uppmanar till bojkott av ishockey-VM nästa år, så har Bach uppenbarligen inga problem med att nästa vinter-OS hålls i en regim som spärrar in miljontals etniska minoriteter – därav flera idrottsstjärnor – i politiska fångläger vars utformning allt oftare jämförs med koncentrationsläger.

För som jag tidigare skrivit här på InBeijing, så har Bach tvärtom varnande avrått från en bojkott av vinter-OS i Peking 2022 när frågan kommit på tal.

Så här citerade Associated Press Thomas Bach säga om saken i somras:

“Boycotts and discrimination because of political background or nationality are once again a real danger,” Bach warned in his keynote speech in Lausanne, Switzerland. “A sporting boycott only punishes the athletes of the boycotting country and deprives their people of sharing in the success, pride and joy of their Olympic team.”

Asked at a later news conference if the IOC recently discussed the Uighur issue with Chinese authorities, Bach limited the focus of its role — to “whatever is related to the Olympic Games” rather than society as a whole.

”This is our remit. And we are fully confident that, there, China will deliver on this commitment,” he said.

I slutet av september kom det största uppropet hittills angående vinter-OS i Peking, då över 160 organisationer tillsammans uppmanade IOK att upphäva beslutet att låta Peking arrangera spelen 2022.

Även då hänvisades till den olympiska andan, samt att de olympiska spelens anseende kommer skadas med tanke på den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Kina. Det påpekades även att sommar-OS i Peking 2008 inte fick önskad effekt, utan snarast av regimen sågs som ett klartecken att man kunde fortsätta med övergreppen utan reaktioner från det internationella samfundet.

Det kan tyckas märkligt hur Thomas Bach anser att regimens hanteringen av protesterna i Belarus går stick i stäv med den olympiska andan, medan koncentrationslägrena i Kina inte gör det. Samt att han rekommenderar bojkott när det gäller evenemang i Belarus, men menar att bojkott är skadligt och farligt när det kommer till Kina.

Men som jag skrev här på InBeijing i somras, så låg en hel del korruption bakom faktumet att Peking tilldelades vinter-OS år 2022 till att börja med.

Givetvis är det mycket enklare för IOK att brösta upp sig och införa sanktioner mot den isolerade regimen i Minsk, än den rika och hämndlystna regimen i Peking. Det förvånansvärda i situationen är väl egentligen hur man kan komma undan med denna dubbelmoral, samt att inget liknande upprop ännu har startat för en bojkott eller flytta av vinter-OS i Peking.

I egenskap av framgångsrik vinternation har Sverige en icke betydlig roll att spela i frågan. Kommer Amanda Lind uttala sig på samma vis inför olympiaden i Peking, som börjar om blott 14 månader? Kommer EU:s kultur- och idrottsministrar att ha möten och göra uttalanden i frågan?

Om inte detta sker så riskerar svenska regeringen och EU att i mångas ögon förlora trovärdighet på samma vis som IOK.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.