Taiwan lanserar nytt pass som ska skilja landet från Kina

7 september, 2020

För några dagar sedan offentliggjorde Taiwans myndigheter den nya design som ska gälla på landets pass från och med januari 2021. Färger och symboler ser likadan ut. Dock har ”Republic of China” i stortext tagits bort, samtidigt som texten ”Taiwan” har gjorts större och nu betonas tydligare på det nya passet.

Utrikesminister Joseph Wu sade i samband med detta på en presskonferens att COVID-19 var den främsta anledningen till förändringen. Det hör till vanligheterna att personer från Taiwan misstas för att vara kinesiska medborgare, vilket under coronakrisen fått besvärligare följder än vanligt.

Ändringen genomfördes efter att parlamentet i slutet av juli gav utrikesministeriet i uppdrag att skapa ett nytt pass som betonade Taiwan över Kina. Förutom regeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP), skrev även New Power Party (NPP) och Taiwan Statebuilding Party under lagförslaget som därmed fick majoritet i den lagstiftande församlingen.

Taiwans största oppositionsparti Kuomintang (KMT) har dock uttryckt missnöje med ändringen. Partiet beskyller president Tsai Ing-wens administration för att vilja minska användningen av alla symboler som har med Republic of China (ROC) att göra, samt att detta är ett steg i ledet för DPP att genomföra så kallad ”de-kinesifiering” och ”kulturell taiwanesisk självständighet”.

Detta är mycket riktigt något som DPP knappast skulle invända mot. Som jag beskriver närmare i min nya bok om Taiwan, så är DPP ett parti som gärna främjar en lokal taiwanesisk identitet, medan KMT är partiet som 1912 grundade Republic of China och genom detta namn även efter förlusten i kinesiska inbördeskriget gjorde anspråk på att vara hela Kinas rättmätiga regering.

Ändå kan den nya designen ses som en slags kompromisslösning. För som New Bloom Magazine påpekar, så är flera individer och grupperingar som stödjer Taiwans självständighet av uppfattningen att den nya designen inte är tillräckligt olik den gamla. ”Republic of China” står fortfarande med stora kinesiska skrivtecken, samt med liten text på engelska i den symbol som finns på Taiwans flagga och även påminner om KMT:s partiemblem.

I samband med ändringarna arrangerade NPP en omröstning online om hur det nya passet borde se ut. Alla de alternativ som fick flest röster innehåller vare sig ovanstående symbol eller texten ”Republic of China”.

Men för att inte rucka på båten alltför mycket, väljer alltså utrikesministeriet en design som inte är fullt så radikal men ändå betonar ”Taiwan”.

En liknande lösning kunde ses när landet för två år sedan skulle ta fram ett nytt id-kort. Även då beslutade sig regeringen för en design som var mindre radikal än det alternativ som fått mest röster i en omröstning som myndigheterna själva varit med och ordnat och som förresten även hackades från Kina.

De tre genomförda ändringarna beskrivs här i en illustration som premiärminister Su Tseng-chang postade på sin Facebook. ”Republic of China” i engelsk text har tagits bort, ”Taiwan” i engelsk text har gjorts större och ”Republic of Taiwan” står nu istället i liten text kring symbolen på passets mitt. Se bilden högst upp i denna artikel för att jämföra det gamla passet med det nya.

Det nya passet är alltså ytterligare ett bevis för att nuvarande regering under DPP inte kommer ta några drastiska steg mot taiwanesisk självständighet, för att undvika ilska från Kina och missnöje från allierade länder och då främst USA, som alltid fördragit att status quo uppehålls i området i största möjliga mån.

Dock tvekar inte regeringen att ta mindre steg som ökar medvetenheten av Taiwan internationellt. Ytterligare ett sådan kommer snart att ske, eftersom lagen om nytt pass även innefattade att landets främsta flygbolag ska byta namn från ”China Airlines” till något som betonar Taiwan, för att även här undvika missförstånd.

China Airlines är en kvarleva från den tid då regeringen i Taipei under KMT fortfarande gjorde anspråk på att företräda hela Kina, och bör inte förväxlas med Air China som är Kinas främsta statliga flygbolag.

Ytterligare ett sådant steg kunde ses förra veckan, då en delegation politiker från Tjeckien som inkluderade den tjeckiska senatens ordförande och Prags borgmästare besökte Taiwan. ”I am Taiwanese”, sade den tjeckiska senatens ordförande Milos Vystrcil, i ett tal som var det första på 45 år av en utländsk politiker i Taiwans parlament.

När kinesiska myndigheter garanterade att den tjeckiska politikern kommer få ”betala ett högt pris” för sitt agerande, avfärdade talesmannen för Taiwans parlament detta som ”vulgära hot”, lika ovälkomna som vinterkyla i jämförelse med de solstrålar som Vystrcil utstrålade.

Sakta men säkert skaffar sig Taiwan större erkännande internationellt, Kinas hot till trots. Hot som skulle vara så mycket mindre effektiva om det fanns fler politiker som visade samma mod som delegationen från Prag.

Go toTop