Ilska i Peking då flera länder välkomnar Hongkongs invånare

Som jag bland annat skrev i Expressen under gårdagen, så har implementeringen av Hongkongs nya säkerhetslag fått många invånare att överväga lämna staden. Flera länder har också öppnat armarna för att välkomna dessa invånare, vilket i sin tur skapat ilska, fördömande och hot från Kinas regim.

Redan sedan tidigare har brittiska myndigheter meddelat sin avsikt att underlätta för tre miljoner av stadens invånare av en viss passkategori att arbeta och bosätta sig i Storbritannien, samt göra det enklare för dessa att få brittiskt medborgarskap. Detaljerna presenterades först av premiärminister Boris Johnson genom en text i South China Morning Post.

Efter att den nationella säkerhetslagen väl införts, har Johnson och Storbritannien låtit veta att man ämnar uppfylla sitt löfte. Något som har väckt raseri i Peking. I en artikel med rubriken ”China vows to stop UK granting Hongkongers residency”, rapporterar The Guardian om hur Kina hotar med motåtgärder:

China’s ambassador to the UK, Liu Xiaoming, said on Thursday this would be a violation of agreements between the two countries, and called the UK’s criticism of the national security legislation “irresponsible and unwarranted”.

It is “clear … that all Chinese compatriots residing in Hong Kong are Chinese nationals, whether or not they are holders of the British Dependent Territories Citizens passport or the British National (Overseas) passport,” he said.

“If the British side makes unilateral changes to the relevant practice, it will breach its own position and pledges as well as international law.”

“We firmly oppose this and reserve the right to take corresponding measures,” he said in a statement posted on the embassy’s website on Thursday. “The UK has no sovereignty, jurisdiction or right of ‘supervision’ over Hong Kong”.

Kina har alltså även mage att anklaga Storbritannien för att bryta mot internationella bestämmelser. Detta trots att inte pekar ut vilka lagar det gäller, samtidigt som Peking på egen hand brutit mot det bindande avtalet Sino-British Joint Declaration i och med införandet av den nationella säkerhetslagen.

Vidare hintar kinesiska myndigheter att man kommer stoppa de tre miljoner invånare i Hongkongs som omfattas de nya brittiska visumlagarna från att lämna staden. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab konstaterar hopplöst att det inte finns något man kan göra, om Kina stoppar stadens invånare från att lämna Hongkong.

Likaledes öppnade Taiwan i veckan ett särskilt kontor i centrala Taipei, för att assistera de av Hongkongs invånare som nu planerar att flytta till ön. Enligt Reuters ska kontoret ha 24 anställda och 20 stycken ”hotlines”. Taiwanesiska tjänstemän som jobbar med kontoret uppger att man redan har mottagit en mängd samtal.

Initiativet följer på en rad löften från president Tsai Ing-wen och hennes administration att hjälpa Hongkongs befolkning. Reuters noterar att omkring 200 av stadens invånare redan har flytt till Taiwan sedan proteströrelsen började i fjol.

South China Morning Post återger de fördömanden i skarpa ordalag som detta nya kontor ådragit sig från kinesiska myndigheter:

Beijing has warned the ruling party in Taiwan not to “mess up” Hong Kong affairs, as Taipei prepares to help Hongkongers seeking to flee their city, where a contentious national security law has been imposed.

Zhu Fenglian, a spokeswoman for Beijing’s Taiwan Affairs Office, described the independence-leaning Democratic Progressive Party as a “black hand” that wanted to undermine the prosperity and stability of Hong Kong.

“What the DPP authorities said was an undisguised distortion of facts, which served only to reveal its vicious intention to mess up Hong Kong and seek independence for Taiwan,” she said.

I dag kommer även uppgifter om att Australien planerar vidta liknande åtgärder. Hong Kong Free Press citerar landets premiärminister Scott Morrison säga att hans regering nu aktivt överväger att erbjuda en ”fristad” (safe haven) för Hongkongs invånare, då man ser situationen i Hongkong som ”djupt oroande”.

Kina har ännu inte hunnit hota Australien över detta, även om så säkert kommer att ske med tanke på den urusla relationen länderna emellan för tillfället.

Inga liknande initiativ har presenterats vare sig av EU eller något av unionens medlemsländer.