Kraftfullt uttalande om Hongkong av G7 och EU

Utrikesministrarna för G7 – USA, Kanada, Japan, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien – gjorde sent i går ett kraftfullt uttalande där man uppmanade kinesiska myndigheter att tänka om gällande den nationella säkerhetslagen i Hongkong.

Intressant nog så stödjer även EU uttalandet, då unionens utrikespolitisk toppchef Josep Borrell också står som undertecknare. Uttalandet lyder som följer:

We, the Foreign Ministers of the United States, Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the High Representative of the European Union underscore our grave concern regarding China’s decision to impose a national security law on Hong Kong.

China’s decision is not in conformity with the Hong Kong Basic Law and its international commitments under the principles of the legally binding, UN-registered Sino-British Joint Declaration. The proposed national security law would risk seriously undermining the “One Country, Two Systems” principle and the territory’s high degree of autonomy. It would jeopardize the system which has allowed Hong Kong to flourish and made it a success over many years.

Open debate, consultation with stakeholders, and respect for protected rights and freedoms in Hong Kong are essential.

We are also extremely concerned that this action would curtail and threaten the fundamental rights and freedoms of all the population protected by the rule of law and the existence of an independent justice system.

We strongly urge the Government of China to re-consider this decision.

Uttalandet är ett av det kraftfullaste hittills vad gäller Hongkong, då det inte bara uttrycker oro för den nationella säkerhetslagen, utan dessutom uppmanar kinesiska myndigheter att tänka om.

Särskilt intressant är det faktum att även EU:s utrikesminister har skrivit under. Som jag tidigare skrivit vid upprepade tillfällen här på InBeijing, så har unionen undvikit att göra denna slags uttalanden om situationen i Hongkong, och istället begränsat sig till att tala om hur ”viktiga” stadens politiska och civila rättigheter är.

Tillsammans med tidigare uttalanden som även inkluderar Australien, så har nu nästan hela den demokratiska västvärlden tydligt uttryckt sitt motstånd mot att Hongkong ska påtvingas en nationell säkerhetslag. Och det har heller inte skett enbart som ett resultat av amerikanska påtryckningar.

För som jag skrev i förra upplagan av InBeijing nyhetsbrev, så var det Japan som erbjöd sig att leda arbetet med ett gemensamt uttalande för G7 vad gäller Hongkong.

Premiärminister Shinzo Abe sade inför mötet att G7 hålls samman av att länderna delar en rad universella värderingar som frihet, demokrati och lagstyre, och att det därför är viktigt att gruppen leder internationell opinionsbildning.

Enligt Japan Times har utrikesminister Toshimitsu Motegi nyligen kallat till sig Kinas ambassadör för att uttrycka sitt missnöje över situationen i Hongkong, som enligt är Japans nionde största handelspartner. Omkring 1 400 japanska företag har närvaro i staden.

Nu är det förvisso osannolikt att blott uttalanden som inte backas upp av handling kommer få Kina att omvärdera situationen. Mycket tyder tvärtom på att den nationella säkerhetslagen kan komma att implementeras redan till helgen, och bli mycket mer omfattande än vad många trott på förhand.

Bland annat har stadens säkerhetsminister sagt att en hemlig polisstyrka kommer upprättas i samband med lagen, samtidigt som kinesiska myndigheter förbehåller sig rätten att i ”vissa särskilda fall” ta individer från Hongkong till Kina för att ställa dem inför kommunistpartiets domstolar.

Detta innebär, i praktiken, att den nationella säkerhetslagen införs tillsammans med ett utlämningsavtal, vilket ju var vad som startade fjolårets våldsamma proteströrelse.

Jag återkommer med en närmare analys av den nationella säkerhetslagen då den väl är antagen, antingen här på bloggen eller i särskilt utskick till prenumeranter av InBeijing Premium.