Timslång intervju med mig om situationen i Hongkong

Sedan i helgen har jag utan avbrott skrivit, läst och pratat om situationen i Hongkong. Förutom mina texter här på InBeijing, så fick prenumeranterna av InBeijing Premium också tidigt ett långt fördjupande nyhetsbrev om den nationella säkerhetslag som Kina nu ska påtvinga staden.

I början av veckan publicerade Dagens Arena ett reportage av mig på samma ämne, och i veckans nummer av magasinet Fokus som är ute i butik i morgon finns också en av mina artiklar om utvecklingen i Hongkong att läsa.

Vid sidan av detta deltog jag under gårdagen i ett online-seminarium anordnat av tankesmedjan Frivärld, och i dag i podcasten Amerikanska nyhetsanalyser.

Samtalet i Amerikanska nyhetsanalyser är en timme långt och går att lyssna på via podcastens hemsida eller direkt i spelaren nedan.

Liksom är fallet med skriven text, så föredrar jag längre samtal snarare än korta kommentarer och instick. Denna podcast utgör därmed enligt mig perfekt lyssning för den som är nyfiken på den nya nationella säkerhetslagen i större kontext.

Under samtalet framgår dels när och hur Hongkong blev en brittisk koloni, hur överlämningen till Kina gick till samt vad som skiljer denna säkerhetslag från tidigare liknande initiativ.

Det är också på sin plats att nämna hur Kinas parlament i dag röstade genom lagen i fråga med siffrorna 2 787 för och 1 emot. Om allt går som planerat, kommer lagen implementeras i Hongkong via dekret redan nästa månad.

Läs texterna, se på seminariet och lyssna på podcasten ovan för att förstå vad det innebär för platsen som en gång kallades för ”Asiens fria stad”.