Xi Jinping höll vid WHO:s årsmöte. (Bild: UN Photo/Jean-Marc Ferré CC BY-SA 4.0)

WHO:s årsmöte inleds – utan Taiwan men med öppningstal av Xi Jinping

I dag inleddes Världshälsoorganisationens årliga stormöte World Health Assembly (WHA). Upptakten till mötet har präglats av två frågor; en oberoende utredning av uppkomsten och spridningen av COVID-19, samt Taiwans eventuella deltagande som observatör vid WHA.

Frågan om Taiwans deltagande har blivit alltmer aktuell i takt med att landets framgångar med att hantera coronakrisen. Till dags dato har endast drygt 400 fall av COVID-19 registrerats i Taiwan, och blott sex personer dött som en följd av viruset. Med sina 23,5 miljoner invånare har Taiwan en mer än dubbelt så stor befolkning som Sverige, och betydligt mer utbyte med Kina.

Sedan den nuvarande regeringen ledd av Democratic Progressive Party (DPP) fick makten 2016, har kinesiska myndigheter blockerat Taiwans medverkan som observatör i WHA. Anledning till detta är att DPP öppet avfärdar Kinas anspråk på Taiwan.

Men Taiwans hantering av COVID-19 har fört upp landets deltagande på agendan igen. USA, Kanada, Japan och Australien tillhör de länder som vid ett tidigt skede öppet stödde taiwanesiskt deltagande vid årets upplaga av WHA. De var också bland de åtta länder som överlämnade ett brev till WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus med detta budskap.

Men samtidigt har Kina å sin sida också skickat runt ett brev till potentiella allierade i frågan, med budskapet om att Taiwan ska utestängas även från årets stormöte. Som jag skrev här på InBeijing i helgen, så har man även fått stöd inom EU i form av Ungern.

Just innan WHA böjade i dag, meddelade Taiwan att man drar tillbaka drar tillbaka sin förfrågan att delta vid mötet som observatör. Detta då man anser att fokus för mötet – som detta år är nedkortad till två dagar och dessutom hålls som videokonferens – istället bär ligga på att diskutera åtgärder för att bekämpa COVID-19.

Bakom Taiwans beslut att dra tillbaka denna förfrågan ligger sannolikt även en insikt om att man skulle ha förlorat en eventuell omröstning givet Kinas effektiva lobbying och inflytande i WHO.

Så istället för frågan om ett taiwanesiskt deltagande, inleddes WHA i dag med ett öppningstal av Kinas president Xi Jinping. Samtidigt som USA hotar med att dra in finansieringen av WHO, lovade Xi i sitt tal att bidra med två miljarder dollar extra för att bekämpa spridningen av viruset, med fokus på utvecklingsländer.

Om Kinas hantering av COVID-19 hade Xi Jinping följande att säga:

On China’s handling of the pandemic, which has been criticised by the United States and the European Union, Xi said: “All along, we have acted with openness, transparency and responsibility. We have provided information to the WHO and the relevant countries in the most timely fashion.

“We released the genome sequence at the earliest possible time. We have shared control and treatment experience with the world without reservation.”

Xi also offered support for beleaguered WHO director general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Under the leadership of Dr Tedros, the WHO has made a major contribution in leading and advancing a global response to Covid-19. Its good work is applauded by the international community,” Xi said.

Även i frågan om en utredning angående uppkomsten och spridningen av COVID-19 har Kina rönt vissa framgångar. Som jag skrev här på InBeijing i slutet av april, så hotade Kinas ambassadör i Australien med bojkott av australiensiska varor om landets regering inte slutade efterfråga en oberoende utredning angående detta.

Förra veckan skrev jag även om hur Peking materialiserade dessa hot, genom att stoppa importen av australiensiskt nötkött.

Efter debaclet har EU plockat upp tråden och formulerat en motion om en utredning att presenterna under WHA. Inför mötet rapporterades att detta förslag stöds av 116 länder, sedan över 50 afrikanska länder slutit upp bakom motionen.

Dock har språket i detta förslag urvattnas så till den grad att USA inte ens har uttalat stöd för det. För att fler länder ska våga sluta upp bakom efterfrågan på en utredning om COVID-19, har EU valt att inte nämna vare sig Kina eller Wuhan, noterar Australian Broadcast Corporation:

Australia was the first nation after the US to call for an independent probe, drawing angry protests from China.

But since then, it has toned down some of its demands, while working to both toughen up — and gather support for — the EU motion.

(…)

The language in the draft motion is carefully crafted and does not mention China once. Nor does it mention the city of Wuhan, where the outbreak is believed to have begun.

Rapporten noterar även hur Australiens ursprungliga krav på att denna utredning ska ledas av en organisation utanför WHO har skrotats. I den nuvarande motionen framhålls att en så kallad oberoende utredning skulle kunna utföras inom WHO.

Faktum är att texten i det nuvarande förslaget om en utredning är så urvattnad att man till och med hoppas på stöd från Kina. Något som exempelvis Australiens utrikesminister tidigare jämförde med att låta tjuvskytten övervaka skogen.

Visserligen är det sant att Taiwans eventuella medlemskap i år fått större uppmärksamhet än tidigare. Det är också en seger i sig att över 100 änder slutit upp bakom ett förslag om en utredning angående uppkomsten och spridningen av COVID-19, trots Kinas ilskna motstånd till detta.

Icke desto mindre kommer årets upplaga av WHA sannolikt att innebära en stor propagandaseger för Kinas regim. Istället för taiwanesiskt deltagande, kommer medlemsländerna från första dagen minnas hur Xi Jinping i rak motsats till USA lovade extra miljarder för att bekämpa viruset.

Vidare kommer det eventuella antagandet av en utredning av virusets uppkomst vara så urvattnad att till och med Kina stödjer förslaget.