Kina hotar Australien med bojkott för utredning om COVID-19

Kina röner stor framgång i propagandakriget om narrativet kring COVID-19. I helgen skrev jag exempelvis artikeln ”EU ger efter för Kinas hot – stryker och tonar ner språk i rapport om COVID-19” här på InBeijing, som förklarade hur regimen lyckades ändra innehållet i en rapport efter hot om repressalier mot EU och dess medlemsländer.

Dessa framgångar gör givetvis att kinesiska myndigheter blir allt modigare i sin ambition att stoppa allt utredning kring coronavirusets uppkomst, för att framställa sig själva som en lösning på snarare än anledningen till problemet. Något som australiensiska myndigheter blev varse om denna helg.

I en intervju med Australian Financial Review som publicerades i söndags, hotade nämligen Cheng Jingye, Kinas ambassadör i Australien, med bojkott om landet fortsätter efterfråga en utredning kring den globala spridningen av COVID-19.

Bland andra Channel News Asia beskriver det inträffade i en artikel med rubriken ”China envoy threatens Australia boycott over virus inquest demand”:

In a thinly veiled threat, ambassador Cheng Jingye warned the push for an independent inquest into the origins of the outbreak was ”dangerous”.

”The Chinese public is frustrated, dismayed and disappointed with what Australia is doing now,” he claimed in an interview with the Australian Financial Review published on Sunday (Apr 27).

”If the mood is going from bad to worse, people would think ’why should we go to such a country that is not so friendly to China?’ The tourists may have second thoughts,” he added.

”It is up to the people to decide. Maybe the ordinary people will say ’Why should we drink Australian wine? Eat Australian beef?'”

Ambassadör Cheng hotade också med att antalet kinesiska studenter – som är en viktig inkomstkälla för australiensiska universitet – kan komma att minska om efterfrågan på en internationell utredning om COVID-19 fortsätter.

Channel News Asia påpekar att de illa förtäckta hoten kommer efter att Australien öppet har stött USA:s efterfrågan på en internationell utredning om hur ett virusutbrott i centrala Kina kunnat utvecklats till en global pandemi. En utredning som sannolikt skulle kunna bidra med viktig information för att stoppa liknande katastrofer i fortsättningen.

En kinesisk toppdiplomat i Storbritannien har också avfärdat utredningar kring spridningen av COVID-19 som ”politiskt motiverade”, rapporterade BBC förra veckan.

Samtidigt har kinesiska ambassaden i Frankrike varit särskilt aktiva vad gäller desinformation kring COVID-19. Bland annat publicerade ambassaden för att par veckor sedan uppgifter om att Frankrike inte brydde sig om sina äldre invånare, samt en ny artikel i helgen, vars innehåll Politico skrev närmare om i går:

The article, entitled ”Why the Covid-19 epidemic is so politicized,” was attributed to an anonymous Chinese diplomat. Seeking to explain why questions have been asked about China’s responsibility in the spread of the virus, the article said ”some Westerners are beginning to lose confidence in liberal democracy,” and ”some [Western countries] have become psychologically weak.”

The article appeared on the same day that German officials disclosed that Chinese diplomats had tried to get Germany to speak positively about China’s handling of the coronavirus.

Politico framhåller att hoten om bojkott samt krav på att välja sida mot USA, kommer i ett läge då europeiska länder dels är beroende av Kina för skyddsutrustning mot COVID-19, dels riskerar bli alltmer beroende av Kina som exportmarknad för att får igång sina ekonomier igen.

Liksom hoten mot Australien, så var det oron för ekonomiska repressalier som låg bakom att EU ändrade sin rapport förra veckan. Denna process avser jag under veckan att skildra närmare i ett fördjupande mailutskick till prenumeranter av InBeijing Premium.

Ytterligare läsning om Kinas hot mot Australien:

China’s man in Canberra has unmasked the regime’s true face” (Sydney Morning Herald)
China threatens economic consequences if Australia launches investigation of Beijing’s handling of coronavirus” (The Hill)
Australia called ’gum stuck to China’s shoe’ by state media in coronavirus investigation stoush” (The Guardian)