En teori är att COVID-19 först uppstod i ett laboratorium. (Bild: Unsplash.)

Kommer COVID-19 från ett kinesiskt laboratorium?

8 maj, 2020

I samband med propagandakriget kring COVID-19 cirkulerar många olika uppgifter och rykten i medier och på nätet. En av de mest uppmärksammade på senare tid är att viruset har sitt ursprung i ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan, där det första fallet observerades sent i fjol.

Under den senaste dryga veckan har såväl USA:s president Donald Trump som landets utrikesminister Mike Pompeo torgfört idén att det coronavirus som nu härjar världen över kommer från ett kinesiskt labb. 30 april sade Trump att han hade en ”hög grad av förlitan” på att så var fallet.

Pompeo sade i sin tur i en intervju med ABC News i början av maj att det finns ”överväldigande bevis” att ett laboratorium i Wuhan var upphov till viruset.

Detta följer enligt Forbes i sin tur på en teori som plockades upp bland republikanska kongressledamöter i slutet av april, vilket enligt tidning fick Pompeo att ”trycka på” amerikanska underrättelsebyråer att gräva fram bevis för att så var fallet.

Det finns ett par synbara problem med denna teori som USA:s president och utrikesminister framhållit som högst sannolikt. Till att börja med så finns det inga bevis för att viruset härstammar från ett labb.

När Pompeo själv pressades på bevis av BBC, hade han inte mycket konkret att komma med:

Pompeo sade nu istället att ”vi inte kan vara säkra” på att viruset kommer från ett laboratorium i Wuhan, även om det finns ”signifikanta” bevis som tyder på att så är fallet.

Flera andra amerikanska experter, från den under coronaviruset ledande immunologen Anthony Fauci till USA:s försvarschef general Mark Miley har varit noga med att avfärda tanken.

Vidare är det inte bara i USA som denna teori utan konkreta bevis sår split. Så är också fallet mellan USA och andra allierade nationer. De övriga medlemmarna inom den viktiga underrättelsealliansen Five Eyes – det vill säga Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland – uttrycker stor skepsis mot den teori som USA:s två viktigaste politiker förespråkar.

Flera anonyma källor med insikt i Five Eyes har under den senaste veckan berättat för amerikanska medier om rapporter som medlemsländerna delat med varandra, där det bedöms som otroligt att en olycka i ett laboratorium skulle ha gett upphov till COVID-19.

Det är istället den djurmarknad som tidigare nämns i sammanhanget vilken framhålls som största sannolika faktor till katastrofen. Det finns förvisso en sannolikhet att viruset kommit till marknaden från ett laboratorium, men så länge bevis saknas så uttrycker övriga medlemmar i Five Eyes försiktighet inför att dra denna slags slutsatser, skriver bland annat CNN:

”We think it’s highly unlikely it was an accident,” a Western diplomatic official with knowledge of the intelligence said. ”It is highly likely it was naturally occurring and that the human infection was from natural human and animal interaction.” The countries in the Five Eyes intelligence-sharing coalition are coalescing around this assessment, the official said, and a second official, from a Five Eyes country, concurred with it. The US has yet to make a formal assessment public.

(…)

A third source, also from a Five Eyes nation, told CNN that the level of certainty being expressed by Pompeo and Trump is way out in front of where the current Five Eyes assessment is. This source acknowledged that there is still a possibility that the virus originated from a laboratory, but cautioned there is nothing to make that a legitimate theory yet.

The source added that ”clearly the market is where it exploded from,” but how the virus got to the market remains unclear.

Sydney Morning Herald rapporterar om hur teorin resulterat i ett bakslag för USA bland många australiensiska politiker och diplomater. En intervjuad källa säger att påståendet om labbet underminerar Australiens ambition om ett internationellt förbud mot djurmarknader av det slag som den i Wuhan dit viruset först kan spåras.

Men ännu viktigare så drar en före detta tjänsteman inom Australiens underrättelsetjänst en historisk parallell. ”Vi kan inte återupprepa tidigare misstag”, säger han med hänvisning till de uppgifter om massförstörelsevapen i Irak som rättfärdigade invasionen av landet 2003, men sedan visade sig sakna belägg.

Detta är särskilt olyckligt i fallet med Australien, som redan innan teorin om laboratoriet i Wuhan öppet uttalade stöd om en internationell utredning om hur COVID-19 uppstått och spridit sig globalt, vilket jag förra veckan skrev närmare om här på InBeijing.

Sedan dess har till och med EU uttryckt sitt stöd för att framföra krav på en internationell utredning om COVID-19 när Världshälsoorganisationen håller sitt årliga stormöte World Health Assembly i mitten av denna månad.

Oro som nu uttrycks från bland annat australiensiskt håll, är att om man backar upp krav på en sådan utredning, så kan det ses som att man stödjer en USA-ledd konspirationsteori om att viruset skapats vid ett laboratorium i Wuhan.

Kort sagt: Stora delar av omvärlden vill redan ha en internationell oberoende utredning om COVID-19. Det finns ingen anledning för USA:s ledande politiker att spela över sin hand genom att högljutt framföra en extrem teori utan bevis, vilket dels skapar tveksamheter bland allierade, dels ger kinesiska myndigheter en enkel utväg att skifta fokus på diskussionen.

Detta är givetvis något som redan har inträffat. Kinesiska myndigheter och medier är givetvis inte dummare än att dra nytta av denna slags tveksamma teorier.

Istället för att behöva försvara sig mot omvärldens växande skepsis mot hanteringen av situationen, kan statliga medier nu gå på offensiven genom att avfärda Trumps och Pompeos retorik om ett labb i Kina som en ond och vansinnig konspirationsteori.

Så för att svara på rubriken till denna artikel: Liksom med de flesta andra teorier, så går det inte empiriskt att avfärda att COVID-19 inte kommer från ett laboratorium i Wuhan. Men utan att kunna presentera några empiriska bevis för detta, så gör USA:s regering sig själv en riktig björntjänst, då slitningar skapas bland allierade och Kinas propaganda likt en skänk från ovan får ett enkelt mål att attackera och dra uppmärksamheten till.

RELATERAD LÄSNING:

U.S. statements on coronavirus origins diverge from allies” (Axios)
What to make of the Trump administration’s Wuhan lab theory” (Axios)
Australia annoyed as U.S. pushes Wuhan lab COVID-19 theory” (Reuters)
China Says Pompeo Has No Evidence Virus Escaped From Wuhan Lab” (Bloomberg)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.