Meningsskiljaktigheter råder om Taiwans eventuella roll i Världshälsoorganisationen. (Bild: Pixabay)

USA och Australien stödjer Taiwans deltagande i WHO, som inte ens svarar på förfrågan från Taiwan

Förra veckan skrev jag här på InBeijing närmare om hur Kinas ambassadör i Australien hotade med bojkott av australiensiska varor, om landets regering inte slutar efterfråga en oberoende utredning av uppkomsten och spridningen av COVID-19.

Sedan dess har retoriken trappats upp betydligt. Statliga kinesiska medier har bland annat jämfört Australien med ett tuggummi som fastnat under skosulan, samt framhållit att landets premiärminister Scott Morrison skulle behöva en örfil.

Men Australien backar inte. Bland annat har landet nu uttryckt sitt stöd för att Taiwan ska få delta i World Health Assembly (WHA), som är Världshälsoorganisationens (WHO) största årliga möte, vilket med största säkerhet kommer väcka ytterligare ilska i Peking.

Sydney Morning Herald citerar en talesman från Australiens utrikesdepartement som menar att WHO måste arbeta nära med alla hälsomyndigheter världen över, då allvaret kring COVID-19 kräver ett målmedvetet och globalt samarbete.

Taiwan tilläts närvara vid WHA som observatör i åtta år fram till 2016, då en ny regering som öppet motsätter sig Kinas anspråk på landet fick makten. Att utestänga Taipei från WHO och andra sammanhang är ett av många straff som Peking delat ut till Taiwan sedan dess.

Också från amerikanskt håll har det under veckan höjts röster för att tillåta Taiwan att närvara vid WHA, samt överse landets utestängning från FN som helhet.

American Institute in Taiwan, som är USA:s inofficiella ambassad i Taipei, lanserade i helgen en nedräkning till nästa upplaga WHA på sin Facebooksida, komplett med uppmaningar om att låta Taiwan delta vid mötet. Taipei Times citerar den första uppmaningen:

“The US firmly believes Taiwan has a role to play in global health and should be invited to observe the World Health Assembly later this month,” the AIT wrote on Facebook yesterday. “The inclusion of Taiwan in the #WHA would contribute to the goal of #HealthForAll and help Taiwan share the successful #TaiwanModel of COVID-19 prevention with the world.”

WHA kommer i år arrangeras 17-21 maj, och till största del hållas genom videokonferenser med anledning av just COVID-19. Ändå motsätter sig Kina att taiwanesiska myndigheter ska få delta, vilket går stick i stäv med Pekings påståenden om hur det är viktigare att bekämpa än att politisera viruset.

Detta följer på en tweet från USA:s delegation till FN, där man menar att banlysningen av Taiwan går emot själva organisationens principer:

Denna tweet skapade starka reaktioner från Kina, som Bloomberg utvecklar i artikeln ”China Opposes Taiwan Participation in U.N. After U.S. Tweet”.

Där framgår hur Kinas delegation till FN svarade att tweeten ”sårar känslorna” hos 1,4 miljarder kineser genom att lägga sig i Kinas interna angelägenheter. Regimen i Peking är den enda rättmätiga regeringen över Kina, och Taiwan är en omistlig del av Kina, menar delegationen.
Under gårdagen rapporterade bland andra Focus Taiwan vidare hur taiwanesiska myndigheter nyligen skickat en förfrågan till WHO att närvara vid WHA.

Brevet, som skickats direkt till WHO:s generaldirektör Tedros Ghebreyesus, framhåller Taiwans framgångar med att stoppa spridningen av COVID-19 samt landets bidrag till situationen globalt. Trots att Taiwan inte tillåts vara medlem i WHO, har man sedan utbrottets början delat information med såväl organisationen som andra länder.

Sedan i januari har bland annat Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Japans premiärminister Shinzo Abe uttalat stöd för Taiwans deltagande i WHO. (Japans vice premiärminister Taro Aso föreslog även syrligt för en dryg månad sedan att WHO i sin nuvarande form borde byta namn till CHO – China Health Organisation.)

Generaldirektör Tedros har dock ännu inte svarat på Taiwans förfrågan.