EU ger efter för Kinas hot – stryker och tonar ner språk i rapport om COVID-19

26 april, 2020

Propagandakriget om narrativet kring COVID-19 fortsätter. Då USA pekar finger åt Kina, som i sin tur ägnar sig åt mörkläggning och teorier om att viruset kan ha planterats i Kina av amerikanska militärer, har EU hamnat i kläm.

Under de senaste åren finns flera exempel på hur EU undvikit att kritisera Kina politiskt på grund av rädsla för repressalier vad gäller ekonomi och handel. Den oroväckande trenden fortsätter nu, konstaterar New York Times i artikeln ”Pressured by China, E.U. Softens Report on Covid-19 Disinformation”.

I artikelns inledning förklaras hur en rapport från EU angående kinesisk desinformation kring COVID-19 stoppades i sista sekunden, för att tona ner språket på ett vis som inte riskerar Pekings vrede:

Bowing to heavy pressure from Beijing, European Union officials softened their criticism of China this week in a report documenting how governments push disinformation about the coronavirus pandemic, according to documents, emails and interviews.

Worried about the repercussions, European officials first delayed and then rewrote the document in ways that diluted the focus on China, a vital trading partner — taking a very different approach than the confrontational stance adopted by the Trump administration.

New York Times har sett rapporten i sitt ursprungliga skick, och noterar att den inte alls var särskilt uppseendeväckande utan snarare en sammanfattning av information och nyhetsrapportering som redan finns tillgänglig för allmänheten.

I rapporten framgick bland annat hur kinesiska myndigheter ifrågasatt virusets ursprung, samt pekat ut bland annat Frankrike för att vara särskilt långsamt vad gäller att vidta åtgärder mot COVID-19 och falskt anklagat franska politiker för rasistiska tillmälen mot Världshälsoorganisationen.

Icke desto mindre agerade Kina snabbt för att blockera rapporten, vilket resulterade i att man från EU:s håll gjorde betydande ändringar i texten. ”Kina hotar oss redan med restriktioner om rapporten kommer ut”, skrev en EU-diplomat vid namn Lutz Güllner till sina kollegor i ett mail i tisdags.

Esther Osorio, sekreterare till EU:s toppdiplomat Josep Borell, beordrade att publiceringen av rapporten skulle stoppas och språket ses över för att undvika anklagelser som fördomar och partiskhet vad gäller Kina och Ryssland.

Resultatet blev att formuleringar i rapporten – som ursprungligen skulle ha släppts i tisdags – om Kinas ”globala desinformation” och anklagelser mot Frankrike ströks, och att texten i övrigt tonades ner, skriver New York Times.

Tidningen påpekar vidare hur förseningen och ändringarna väckte ilska och frustration bland såväl diplomater som analytiker, vilket sannolikt också är förklaringen till att det inträffade läckt ut. En analytiker anklagade sina chefer inom EU för ”självcensur i syfte att blidka Kinas kommunistparti”.

New York Times understryker hur dokumentet är en del att den globala kampen om narrativet kring COVID-19, och att en ”insatsstyrka” av europeiska analytiker vid upprepade tillfällen pekat ut utländsk propaganda, bara för att regelbundet censureras på grund av politiska anledningar.

Det noteras även hur rapporten kommer i en tid då EU försöker förbättra villkoren för europeiska företag i Kina, då allt från tyska biltillverkare till franska jordbrukare i kölvattnet av coronakrisen kan komma att bli alltmer beroende av den kinesiska marknaden.

EU:s censur av rapporten är bara en av flera åtgärder i den kinesiska regimens målmedvetna ambition att förvränga händelseförloppet kring virusutrbrottet.

Ytterligare två åtgärder som det rapporterats om i helgen kan läsas i texter med följande talande rubriker: ”Coronavirus: China rejects call for probe into origins of disease” (BBC) och ”Chinese Government official slams Australia’s push for an investigation into the coronavirus outbreak” (ABC News).

Tidigare denna vecka publicerades min artikel i Fokus om hur kinesiska myndigheter med hjälp av medicinska experter och export av utrustning för att bekämpa COVID-19 försöker framställa landet som den främsta lösningen på pandemin – och för den delen andra internationella kriser – snarare än anledningen till den globala spridningen.

Denna export, som kommer med uppmaningar till utländska politiker att hylla Kina för stöd och hjälp, är en del av propagandakriget. En annan viktig del är att hindra uppgifter om hur viruset uppkommit och spridits, vilket man alltså har lyckats alldeles utmärkt med genom att hota EU:s högsta ledarskap om repressalier vid publiceringar av sanningen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.