Facebook censurerar kritik mot Vietnams regim efter att företagets servrar blockerats

Vietnam är en mycket viktig marknad för Facebook, som har omkring 40 miljoner användare i landet. Under 2018 uppgick annonsintäkterna för Facebook och Google i Vietnam till 385 miljoner dollar.

Därför blev företaget förskräckt när två statliga vietnamesiska telekombolag tog företagets servrar offline i februari i år, så att tjänsten blev extremt långsam eller inte alls fungerade. Enligt statlig vietnamesisk media berodde driftstörningen på underhåll av kablar, men samtidigt fungerade alla andra sidor och tjänster med normal hastighet.

Förklaringen var nämligen en annan. Vietnams regim ville att Facebook skulle ta bort inlägg och information som kritiserade landets myndigheter. Denna månad beslutade sig Facebook för att lyda, varpå dess tjänster i Vietnam har börjat fungera som normalt igen, vilket Reuters var först med att rapportera om i artikeln ”Exclusive: Facebook agreed to censor posts after Vietnam slowed traffic – sources”:

Facebook’s local servers in Vietnam were taken offline early this year, slowing local traffic to a crawl until it agreed to significantly increase the censorship of “anti-state” posts for local users, two sources at the company told Reuters on Tuesday.

The restrictions, which the sources said were carried out by state-owned telecommunications companies, knocked the servers offline for around seven weeks, meaning the website became unusable at times.

“We believe the action was taken to place significant pressure on us to increase our compliance with legal takedown orders when it comes to content that our users in Vietnam see,” the first of the two Facebook sources told Reuters.

Reuters framhåller även hur Vietnam redan under fjolåret kritiserade Facebook för att bryta mot landets nya cybersäkerhetslag, som antogs i januari 2019, genom att tillåta användare att posta innehåll som kritiserade myndigheterna.

Human Rights Watch utvecklade under gårdagen denna lag i en rapport, och understryker att lagen kräver att internetföretag plockar bort innehåll som ”förnärmar myndigheterna” inom 24 timmar efter myndigheternas förfrågan om detta.

Facebook har ibland plockat bort innehåll, konstaterar Human Rights Watch, men ofta också vägrat att så göra. Det var sannolikt därför som de vietnamesiska telekombolagen tidigare i år började strypa företagets servrar, vilket också påverkade tjänster som Instagram och WhatsApp.

Human Rights Watch publicerar också Facebooks motivering till att följa regimens censurkrav, vilket i stort sett är ett erkännande som man försvarar med att man annars inte kan verka i landet:

In a statement, a Facebook spokesperson said that the Vietnamese government “has instructed us to restrict access to content which it has deemed to be illegal in Vietnam. We believe freedom of expression is a fundamental human right, and work hard to protect and defend this important civil liberty around the world. However, we have taken this action to ensure our services remain available and usable for millions of people in Vietnam, who rely on them every day.”

Human Rights Watch uppmanar Facebook att offentligt förklara hur man kom fram till beslutet, samt utreda hur det kan påverka situationen för mänskliga rättigheter i landet. Man tillade att beslut likt detta gör det svårt för företaget att på ett trovärdigt vis leva upp till sina skyldigheter vad gäller mänskliga rättigheter.

Facebook har länge varit ett vanligt verktyg för vietnamesiska aktivister att uttrycka kritik genom. Safeguard Defenders påminner om att cirka 10 procent av alla fängslade samvetsfångar i Vietnam sitter bakom galler på grund av något de postat på Facebook.

Sidan understryker vidare att Facebook inte på något vis meddelade beslutet om censur innan företaget ställdes mot väggen av Reuters.

Facebooks vilja att underställa sig regimens censurkrav, ger vidare en fingervisning om hur företaget skulle agera om man tilläts verka på den kinesiska marknaden.

Jag har tidigare här på InBeijing skrivit om såväl Mark Zuckerbergs personliga fjäskande för Kinas regim, samt hur Facebook hjälpt kinesiska myndigheter att bygga en mjukvara för censur och kontroll.