Publicerat: Facebook hjälper Kina med censur

I kulturdelen i dagens Expressen finns en artikel av mig angående Facebooks extrema försök att ta sig in på den kinesiska marknaden. Anledningen är en debatt som förts av bland annat Jonas Gardell och Alice Bah Kuhnke i samma tidning, om hur man ska hantera falska nyheter och påhittad information som sprids via detta världens största sociala nätverk.

Som vanligt då yttrandefrihet debatteras i Sverige så lyfts sällan blicken från Europa. Exempelvis skrev Gardell ett ”öppet brev” till Facebooks vd Mark Zuckerberg, bland annat med uppmaningar om att anställa en ”ansvarig utgivare” som i varje land kan ställas till svars för vad som skrivs på plattformen.

Det är kanske en bra tanke – men verkligheten är att Facebook inte bryr sig särskilt mycket om vare sig yttrandefrihet, moral eller öppna brev med relation till dessa ämnen. Det är företagets agerande i Kina ett solklart bevis på.

För bara några veckor sedan uppdagades det att Facebook just har satt några av sina skarpaste ingenjörer på att utveckla en mjukvara för censur, som man sedan planerar överlämna till Kinas myndigheter i utbyte mot tillgång till den kinesiska marknaden. Mjukvaran ger inte bara möjlighet att kontrollera innehållet, utan kan även användas för att katalogisera privatpersoners politiska åsikter.

Detta är bara ett steg i ledet i Facebooks försök att ta sig in i Kina genom att tillmötesgå och fjäska för landets ledare. Zuckerbergs har bland annat hyllat den kinesiska presidenten Xi Jinpings bok, samt bett presidenten att namnge hans nyfödda barn(!)

Kontentan är: Om Facebook är redo att gå över lik för att etablera sig i Kina, så kommer företaget knappast arbeta särskilt hårt för att ta itu med ”kränkande innehåll” i Sverige. Beteendet i Kina visar att vinstsiffror och antalet användare är långt viktigare för Zuckerberg än moraliska aspekter som har att göra med sanning eller personlig integritet.

Läs min artikel här nedan via Scirbd, eller i sin helhet på Expressens hemsida.