Hongkongs lokalval: Storseger för pro-demokrater, bakförlust för Peking och det sittande etablissemanget

De senaste veckorna har det spekulerats i huruvida Hongkongs proteströrelse och dess fem krav har tappat allmänhetens stöd på grund av de upptrappade våldsamheterna. Hela staden höll därför andan under gårdagens lokalval, som på förhand sades vara en slags temperaturmätare för om befolkningen sympatiserar med demonstranterna eller myndigheterna.

Det rekordhöga valdeltagandet visade också på stundens allvar. Hela 71,2 procent av alla registrerade väljare röstade under gårdagen, jämfört med bara 47 procent vid förra valet 2015. Resultatet blev också en jordskredsseger för så kallade pro-demokratiska kandidater, på bekostnad av de kandidater med nära band till Peking.

”Pro-demokratiska” kandidater – alltså kandidater från partier som förespråkar ett utökat mått av demokrati i Hongkong och som i valrörelsen ofta ställt sig bakom den pågående proteströrelsen – vann över tre fjärdedelar av de 452 platser som stod på spel vid valet.

Detta är historiskt, då pro-demokratiska kandidater aldrig tidigare ens fått majoritet i lokalvalen. Kandidater med nära band till Peking och Hongkongs politiska etablissemang vann 292 av platserna i valet 2015. Under gårdagens val mäktade man bara med att knipa 58 platser.

Se grafik nedan av valresultaten från South China Morning Post:

Valet var särskilt tufft för Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong (DAB), det största av stadens partier med nära band till Peking. Endast 21 av partiets 179 kandidater segrade.

Resultatet innebär vidare att kandidater från pro-demokratiska partier lade beslag på 17 av stadens 18 ”district councils”, vilket ungefär kan liknas vid kommunfullmäktige i Sverige. Innan valet kontrollerade pro-demokratiska kandidater inte en enda(!) av dessa district councils.

Utfallet innebär vidare att det pro-demokratiska blocket får större inflytande i den kommitté som väljer stadens regeringschef, vilket kan vara viktigt om den hårt kritiserade nuvarande regeringschefen Carrie Lam skulle lämna sin post.

Ett stort antal profilerade politiker med nära band till Peking förlorade sina mandat under gårdagens val. Kanske mest värd att uppmärksamma är Junius Ho, som beskyllts för samröre med de triader som under proteströrelsens flera gånger urskillningslöst attackerat demonstranter.

Junius Ho fick visserligen fler röster denna gång, än då han 2015 vann valet i sitt distrikt. Men på grund av det höga valdeltagandet förlorade han ändå platsen med bred marginal till sin konkurrent.

Med tanke på den senaste tidens oroligheter präglades valupptakten av oro för valfusk eller våldsamheter. Förutom några mindre incidenter med ”presenter” till väljare och manipulerade valsedlar, verkar processen dock har förflutit utan några större problem.

Noterbart är även av Junius Ho och andra annars högljudda politiker de facto har erkänt sig själva besegrade. De inledande reaktionerna från Peking innefattar uttalanden om att valresultatet inte spelar någon roll; Hongkong tillhör fortfarande Kina.

Resultatet visade icke desto mindre med besked det missnöje mot hur stadens myndigheter – och i förlängningen även Peking – valt att hantera protesterna. Det sätter även större press på myndigheterna att göra eftergifter i enlighet med demonstranternas krav, och ger vidare givetvis proteströrelsen vatten på kvarnen.

Se nedan några reaktioner via Twitter: