WHO:s ordförande Tedros Ghebreyesus menar att han fått utstå rasistisk tillmälen från Taiwan. (Bild: UN Photo / Elma Okic CC BY-SA 4.0)

WHO:s ordförande anklagar Taiwan för rasism

9 april, 2020

Världshälsoorganisationen (WHO) har fått skarp kritik för hur man hanterat COVID-19. Inte minst för att ha sedan virusutbrottet på alla tänkbara vis backat upp och försvarat Kina, bland annat genom att ignorera viktig information från Taiwan och avbryta intervjuer där organisationens utfrysning av Taiwan ifrågasätts.

Under gårdagen talade WHO:s ordförande Tedros Ghebreyesus närmare om de rasistiska påhopp och dödshot han har mottagit sedan viruset bröt ut. Han menade att majoriteten av dessa förolämpningar och hot kommer från Taiwan:

“Three months ago, this attack came from Taiwan. We need to be honest. I will be straight today. From Taiwan,” he said. “And Taiwan, the Foreign Ministry also, they know the campaign. They didn’t disassociate themselves. They even started criticizing me in the middle of all that insult and slur, but I didn’t care.”

Ghebreyesus säger att han blivit kallad svart och ”negro” av aktörer från Taiwan, men att han inte bryr sig om vare sig dödshoten eller detta eftersom han är stolt över att vara svart.

Det var Ghebreyesus själv som tog Taiwan som den största förövaren vad gäller uttalanden. Frågan han ursprungligen fick från en reporter var huruvida Donald Trumps kritik försvårar arbetet med att leda WHO, rapporterar CNBC.

Anklagelserna avfärdades i skarpaste ordalag av Taiwans myndigheter, rapporterar Reuters:

Taiwan’s Foreign Ministry on Thursday condemned “groundless” accusations from the head of the World Health Organization (WHO) that racist slurs against him had come from the island, as Taipei escalated its feud with the body.

(…)

Taiwan’s Foreign Ministry said it “strongly condemned and protested the groundless accusations” which it labeled “imaginary”.

“We are a mature and highly-accomplished advanced democratic country, and have absolutely not instigated our people to personally attack the WHO’s Director General, and have absolutely not made any racist comments,” it said.

Taiwan condemns any form of discrimination, and any attacks on the internet against the WHO’s boss have nothing to do with Taiwan’s Foreign Ministry nor have been instigated by it, the ministry added.

Taiwanesiska myndigheter beskriver Ghebreyesus kommentarer är oansvariga, och menar vidare att han bör klargöra dem samt be om ursäkt.

Förvisso stämmer det att mycket ilska och frustration vädrats mot Ghebreyesus i Taiwan, liksom i många andra länder. WHO har dock inte presenterat några bevis för att landets myndigheter skulle ligga bakom den påstådda kampanjen mot honom.

Icke desto mindre kommer Taiwan knappast få någon ursäkt från Ghebreyesus eller WHO. Redan förra månaden pekade Ghebreyesus ut Taiwan som skyldig för det ”nedsvärtade rykten” han fått under hanteringen av COVID-19.

Taiwan News rapporterade då hur Ghebreyesus menade att kritiska kommentarer mot honom online var en del av politisk kampanj från taiwanesiska cyberkrigare. Han ska också ha sagt att Taiwans myndigheter vill gå med i WHO blott för ”politiska syften”.

Som jag tidigare skrivit här på InBeijing, så har Ghebreyesus Kina att tacka för att han utsågs till WHO:s ordförande. Han arbetade också nära med kinesiska diplomater under sin förra post som Etiopiens hälsominister.

WHO har också fått kritik från amerikanskt håll för sin inställsamhet till Kina. Under gårdagen hotade president Donald Trump att dra in USA:s finansiering till organisationen, med anledning av att den sprungit Kinas ärenden sedan COVID-19 bröt ut.

Bland annat uttryckte Trump skepsis över att WHO ”alltid tar Kinas parti”, även fast det är USA som finansierar organisationen i egenskap av i särklass största bidragsgivare till WHO.

Från Kinas håll viker man inte en tum vad gäller Taiwans utfrysning från WHO. Den senaste argumentationen från officiellt håll, är att Taiwan inte behöver vara medlem i organisationen, eftersom man ju klarat av att hantera COVID-19 på ett bra vis ändå(!)

Go toTop