Bruce Aylward pratar inte gärna om Taiwan.

WHO:s vice ordförande avbryter intervju två gånger när journalist frågar om Taiwan

29 mars, 2020

För en vecka sedan skrev jag här på InBeijing om kritiken mot Världshälsoorganisationen (WHO), som allt sedan coronaviruset COVID-19 började härja har hyllat och försvarat den kinesiska regimen och dess åtgärder.

I texten står bland annat att läsa hur WHO:s ordförande Tedros Adhanom Ghebreyesus berömt president Xi Jinpings personliga kunskap om och hantering av virusutbrottet, samt sagt att Kina gjort omvärlden till en säkrare plats och att det internationella samfundet därför bör erkänna landets insatser.

Där står även att läsa hur Michael Ryan, WHO:s verkställande chef, sagt att man aldrig tidigare bevittnat den omfattning och hängivenhet med vilken Kina bemött COVID-19.

Under helgen utspelade sig ytterligare en episod som visar hur långt WHO är redo att gå för att politiskt ta Kinas parti. Det handlar om en intervju som Hongkongs allmänna medieorganisation Radio Television Hong Kong (RTHK) genomförde med WHO:s vice ordförande Bruce Aylward.

När journalisten frågade Aylward huruvida WHO kommer överväga att låta Taiwan vara medlem i organsationen, så låtsades FN-organets vide ordförande först inte att han hörde frågan. Han uppmanade sedan reportern att ”ställa nästa fråga”, och avslutade sedan genast videosamtalet när hon istället pratade vidare om Taiwan.

Då RTHK åter ringer upp Bruce Aylward och denna gång istället frågar om hur WHO ser på Taiwans hantering av COVID-19, så svarar han att de under intervjuns gång redan har talat om Kina och avslutar sedan samtalet abrupt.

Intervjun med den näst högsta chefen i ett av FN:s viktigaste organ är så häpnadsväckande att den måste ses med egna ögon. Så vänligen ta en titt nedan, via antingen Youtube eller Twitter:

Det är inte första gången som Bruce Aylward säger något som sannolikt får den kinesiska regimen att jubla. Som Hong Kong Free Press rapporterar, så har Aylward vid upprepade tillfällen citerats och visats upp i statlig kinesisk media, med anledning av allt beröm har gett Kina ledning sedan utbrottet av COVID-19.

Redan i ett tidigt skede så uppgav Bruce Aylward att han helst av allt skulle vilja bli behandlad i Kina om han själv blev smittad av viruset. Se nedan en intervju med Aylward som ofta återgetts i Kina i propagandasyfte:

Som jag skrev i mitt förra inlägg i ämnet, så är Kina en av de största finansiärerna av WHO, som dessutom nyligen sköt till 20 miljoner dollar extra med anledning av COVID-19. Jag citerade även analytiker påpekade att den kinesiska regimen är så känslig för kritik, att WHO riskerar bli av med såväl bidrag som tillgång till landet om man inte fortsätter att odelat hylla Kinas insatser.

Sedan dess har bland annat National Interest rapporterat om hur Tedros Adhanom Ghebreyesus valdes till WHO:s ordförande 2017 med Kinas hjälp, efter att han i sin tidigare position som Etiopiens hälsominister arbetat nära med regimen i Peking.

”Kinesiska diplomater kampanjade hårt för [Ghebreyesus], genom att använda Pekings ekonomiska makt och icke-transparenta biståndsbudget för att skapa stöd för honom bland utvecklingsländer, citerar National Interest en kolumnist från Sunday Times som följt frågan nära säga.

Just frågan om Taiwan tycks ha skapat särkilt stor irritation hos WHO:s ordförande. Bland annat har ett upprop online för att avsätta Ghebreyesus lockat över en halv miljon underskrifter. Ghebreyesus skyller detta på att folk i Taiwan använder situationen för ”politiska syften”, rapporterar bland andra Taiwan News:

As a petition calling for the resignation of World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus surpasses 580,000 signatures, the Ethiopian health official is reported to have accused Taiwanese netizens of most of the online criticism leveled against him.

(…)

According to Up Media, the U.S. government has informed Taiwan’s Ministry of Foreign Affairs (MOFA) that Adhanom believes most of the online comments accusing him of incompetence are part of a politically motivated scheme carried out by Taiwanese cyber warriors. Moreover, he has reportedly said that Taiwan wishes to join the WHO only for ”political purposes.”

Att WHO:s ordförande, vice ordförande och verkställande chef nu alla helt obekymrat springer Pekings politiska ärenden och understödjer landets propagandakampanj om COVID-19, men samtidigt kritiserar andra länders hantering av situationen, kan ses som ett av de mest tydliga exemplen på trenden att Kina köper till sig inflytande i världens viktigaste internationella organisationer.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.