Ansiktsmasker har blivit storpolitik. (Bild: Unsplash)

Ilska i Kina när Taiwan donerar 10 miljoner ansiktsmasker till USA och Europa

Jag skrev förra helgen här på InBeijing om Kinas så kallade bistånd till andra länder i form av ansiktsmasker och annan utrustning för att bekämpa COVID-19. Då hade det dels framkommit att det inte handlade om bistånd utan i regel om export ofta till överpris, dels hur flera länder som betalat för denna utrustning upptäckt att den inte fungerar.

Exempelvis visade långt över hälften av kinesiska testkit som sålts till Tjeckien och Spanien fel resultat. Holländska myndigheter avbröt vidare en order på 600 000 ansiktsmasker från Kina, då det visade sig att den första leveransen av de 1,5 miljoner som man beställt inte fungerade.

Nu i veckan meddelade Taiwan sin avsikt att donera 10 miljoner ansiktsmasker för att stoppa spridningen av COVID-19, varav sju miljoner ska ges till Europa och ett betydande antal till USA. Det handlar i detta fall alltså om donationer snarare än försäljning, och dessutom av masker som sannolikt håller högre kvalitet än de kinesiska produkterna som man erfor i Holland.

Detta har skapat irritation i Kina, vilket bland annat South China Morning Post skriver om i artikeln ”Taiwan offers masks and medical aid to foreign countries, angering Beijing”. Texten framhåller hur såväl EU som USA tackar Taiwan för hjälpen, och fortsätter sedan:

But Beijing’s response was less complimentary. Foreign ministry spokesman Hua Chunying said Taiwan prohibited the export of masks when the outbreak was at its height on the Chinese mainland, and said the island should not play any “political tricks” to gain accession to the World Health Organisation.

She said that Chinese companies and individuals had also donated medical supplies to the US, and questioned why there had been no official recognition of those efforts.

“It is appropriate to give mutual support and help during this pandemic. But the US and Taiwan should be reminded that if there is anyone trying to use this pandemic to play political games and hurt China’s core interests, they should be very careful”.

Enligt tidningen har Peking varnat andra länder för stödja tanken om Taiwan borde tillåtas bli medlem i Världshälsoorganisationen (WHO), vilket bland annat regeringarna i Kanada och Japan uttryckt sitt stöd för sedan COVID-19 startade.

Som jag tidigare skrivit här på InBeijing, så har WHO sedan virusutbrottet helt backat upp Kinas åtgärder och narrativ. Detta till den grad att Japans vice premiärminister Taro Aso i veckan syrligt föreslog att WHO borde byta namn till CHO – Chinese Health Organization.

Men framför allt så visar Kinas reaktion givetvis – vilket exempelvis redan Expressen har fastslagit på ledarplats – att det är den kinesiska regimen som värdesätter egna politiska ändamål högre än bekämpningen av COVID-19, trots att man beskyller Taiwan för ”politiska trick” när landet donerar ansiktsmasker till svårt drabbade nationer.

South China Morning Post framhåller även Taiwans vilja att dela med sig av det system som myndigheterna framgångsrikt används för hemkarantän, baserat på big data.

Trots närheten till Kina och uteslutningen från WHO, har Taiwan endast registrerat 355 fall av COVID-19 och fem dödsfall. Tack vare tidiga åtgärder har den inhemska smittospridningen har i princip varit obefintlig.