Dagens val på Taiwan – hålltider och detaljer

11 januari, 2020

Jag befinner mig just nu på Democratic Progressive Partys (DPP) högkvarter i Taipei, där jag kommer följa rösträkningen i dagens taiwanesiska presidentval. Vallokalerna stänger redan klockan 16 lokal tid, alltså klockan 09 svensk tid eller om knappt en och en halv timme.

Taiwans valsystem skiljer sig på många vis från det svenska. Tyvärr innefattar detta skillnader som gör det svårare för väljarkåren att rösta, vilket innebär ett lägre valdeltagande än vad som kanske annars hade varit fallet.

Taiwanesiska medborgare som befinner sig i utlandet måste åka tillbaka till Taiwan för att rösta. Vidare måste taiwaneser åka från den stad där de bor eller arbetar, till den stad där de från början är mantalsskrivna för att kasta sina röst, även om man bott i en stad i flera års tid.

Vallokalerna är endast öppna klockan 08-16 under en enda dag. Vidare är vare sig post- eller förtidsröstning tillåtet.

Systemet innebär problem framför allt för yngre väljare, som oftare bor eller studerar i andra städer än där de är mantalsskrivna. Detta drabbar sannolikt DPP, eftersom partiet har stöd hos den unga befolkningen i större utsträckning än oppositionspartiet Kuomintang (KMT).

Här är en utmärkt Twitter-tråd för den som är mer intresserad av de praktiska detaljerna kring Taiwans presidentval:

När rösterna väl är avlagda så går själva rösträkningen fort. Redan inom några timmar brukar valresultatet vara klart. Kring klockan 19-20 lokal tid beräknas cirka 80 procent av rösterna vara räknade, och om det inte är oerhört jämt lopp så brukar utmanaren ungefär vi denna tid erkänna sig besegrad.

Det innebär att vi kring klockan 13 svensk tid bör veta vem som kommer styra Taiwan under de kommande fyra åren.

Under gårdagen besökte jag DPP:s avslutande valmöte i centrala Taipei, dit tiotusentals eller hundratals supportrar tagit sig för att lyssna på tal av bland andra president Tsai Ing-wen och hennes vicepresidentkandidat William Lai.

Tsai Ing-wen har ofta beskyllts för att sakna karisma, vilket också kunde anas under gårdagens tal, särskilt i jämförelse med Kuomintangs populistiska kandidat Han Kuo-yu.

Vad Tsai saknar i karisma tar hon dock ofta igen i innehåll. Liksom har varit fallet under valkampanjen, så var gårdagens tal kompromisslöst vad gäller relationen till Kina, situationen i Hongkong samt försvar och utveckling av Taiwans demokrati.

Allra störst applåder rev Tsai ner när hon höjde rösten och sade: ”Motstå ’ett land, två system’! Jag gör detta för 23 miljoner taiwanesers skull!”.

Bilden ovan är från gårdagens valmöte. Jag kommer senare ikväll också att här på InBeijing skriva en kort analys om valet när resultatet är klart.

Men för den som vill se fler bilder och filmer, från i går och i dag, samt få snabbare och mer frekventa uppdateringar om resultatet och andra detaljer kring valet, rekommenderas att under dagen följa mig på Twitter.

I tråden kommer jag som enda svenska journalist att löpande posta relevanta uppdateringar från dagens ödesdigra presidentval i Asiens mest välfungerande men också på många vis mest utsatta demokrati:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.