Gui Minhais kollega öppnar ny bokaffär efter nyårshelgen

5 januari, 2020

I höstas uppmärksammade jag såväl här på InBeijing som i en text för Expressen hur Lam Wing-kee, Gui Minhais tidigare kollega från Hongkong, planerade öppna en ny bokaffär i Taipei som en ”motståndsakt” för den framtvingade stängningen av Causeway Bay Books och kidnappningen av honom själv och hans kollegor.

Då jag uppmärksammade detta leta Lam fortfarande efter lokal, och hoppades på att öppna den nya butiken kommande sommar. Nu i helgen rapporterade dock Focus Taiwan att Lam redan har ordnat med ett hyreskontrakt i närheten av tunnelbanestationen Zhongshan, och kommer öppna butiken redan efter den kinesiska nyårshelgen, som i år infaller sista veckan i januari:

”Although it’s on the 10th floor, the store space is very much like the one in Hong Kong,” Lam said.

He has signed the lease and paid rent, and the store is now being decorated, including with custom-made bookshelves, he said.

The store will likely open after the Lunar New Year holiday ends on Jan. 29, and Lam hoped it will become a place where help is given to Hong Kong residents who have moved to Taiwan since Hong Kong became embroiled in protests in June.

Det innebär alltså att Gui Minhais bokaffär kommer öppna åter redan om någon månad. Denna gång inte i ett alltmer repressivt Hongkong utan i världens enda kinesisktalande demokrati, alltså Taiwan.

I slutändan drog Lam Wing-kee in drygt 1,8 miljoner kronor på den crowdfunding-kampanj som han bedrev under hösten i syfte att öppna butiken.

Läs mer om hans resonemang kring projektet i min intervju med Lam för Expressen i oktober i fjol. Bilden ovan är tagen vid intervjutillfället.

Go toTop