Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan

9 september, 2019

Näst efter Gui Minhai, så är Lam Wing-kee den mest uppmärksammade av de fem kollegor som kidnappades hösten 2015 på grund av den bokhandel de drev tillsammans i Hongkongs shoppingdistrikt Causeway Bay. Medan Gui nästa månad har suttit fängslad i fyra år utan rättegång, så lyckades Lam som genom ett mirakel att fly från sin fångenskap redan juni 2016.

Detta skedde genom att Lam lovade kinesisk polis att åka till Hongkong för att hämta bland annat en databas över bokaffärens kunder, och sedan återvända till fastlandskina för att överlämna denna information till polisen.

Väl i Hongkong anordnade dock Lam istället en presskonferens, där han berättade att han blivit kidnappad och hotad till att ”erkänna” brott, samt att han inte avsåg att återvända till fångenskapen.

Denna uppmärksamhet omöjliggjorde i princip för kinesiska myndigheter att föra bort Lam på nytt. Tack vare Lams modiga vittnesmål kan vi också försäkra oss om att även Gui Minhais ”erkännanden” framtvingats genom hot.

I juni 2016 åkte Lam Wing-kee till Hongkong på order av kinesisk polis. Men istället för att återvända med den information han lovade att förse polisen med, utlyste Lam en presskonferens där han berättade om sin kidnappning.

Lam Wing-kee har sedan dess fortsatt kampen för civila och politiska rättigheter i Hongkong, och skapade denna vår nya rubriker. Detta eftersom han bestämt sig att lämna Hongkong för att bosätta sig på Taiwan. Ett beslut som Lam motiverade med att Hongkong inte längre är säkert nog att vara kvar i, med anledning av det kontroversiella utlämningsavtal med Kina som startade sommarens proteströrelse.

Redan innan Lam flyttade till Taiwan så talades det om att Causeway Bay Books – den bokhandel han drev tillsammans med Gui Minhai – skulle öppna på nytt i Taipei. Våren 2017 gjorde jag en kortare intervju med Lam, som resulterade i artikeln ”Hong Kong Bookseller Lam Wing-kee Touts Plan to Open Store in Taiwan as ‘Symbol of Resistance’” för Taiwan Sentinel.

Nu har Lam slutligen gjort slag i saken. Förra veckan startade han en crowdfunding-kampanj för att öppna en ny bokhandel i shoppingdistriktet Ximending här i Taiwans huvudstad. Kampanjen, som pågår till 4 november, har som mål att dra in 2,8 miljoner taiwanesiska dollar, vilket motsvarar drygt 850 000 kronor.

Detta mål har redan nåtts och det med råge. Sedan i fredags har kampanjen redan dragit in över fyra miljoner taiwanesiska dollar, vilket alltså motsvarar drygt 1,2 miljoner kronor. Insamlingen har i helgen uppmärksammats av flera medier, som också citerar Lam angående insamlingen och tanken bakom den.

Skärmdump från Lam Wing-kees crowdfunding-kampanj, som dragit in över en miljon kronor på bara några dagar.

Lam menar att crowdfunding är det enda alternativet för att finansiera en ny bokhandel för känslig litteratur i Taiwan, eftersom det medför en alltför stor politisk risk att förlita sig på blott en eller ett par finansiärer.

Vidare säger Lam att han inte har några planer på att återvända till Hongkong, trots att utlämningsavtalet med Kina nu ska skrotas. Han tror nämligen inte att den personliga faran för honom att stanna i Hongkong upphör även om avtalet inte blir av.

Om allt går som planerat kommer den nya bokhandeln nu att öppnas i mitten av nästa år. Och det vore svårt att föreställa sig varför så inte skulle ske. Taiwans myndigheter har nämligen välkomnat det ökade antalet invånare från Hongkong som vill bosätta sig här med öppna armar.

”Vi välkomnar dem”, sade Taiwans inrikesminister förra månaden, med anledning av att antalet invånare från Hongkong som kommit för att bosätta sig i Taiwan ökat med 30 procent under sommaren, och sammantaget nästan fördubblats hittills i år jämfört med samma period i fjol.

En stor del av denna ökade invandring från Hongkong till Taiwan bedöms ha att göra med de pågående protesterna samt den oroliga politiska situationen i allmänhet i Hongkong. Taiwan har ingen övre gräns på antal personer från Hongkong som tillåts bosätta sig i landet.

Också Taiwans president Tsai Ing-wen har sagt att asylansökningar från aktivister i Hongkong ska hanteras enligt ”humanitära principer”, vilket jag i juli skrev närmare om i inlägget ”Dussintals personer flyr Hongkong för att söka politisk asyl i Taiwan och Tyskland” här på InBeijing.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.