Hongkongs demonstranter etta, Greta Thunberg femma i TIME:s omröstning om årets person

Under gårdagens offentliggjordes att Greta Thunberg tilldelades den prestigefyllda titeln ”Årets person” av Time Magazine. Utnämningen görs av tidningens redaktörer, efter kriterierna ”en individ eller grupp som, på gott eller ont, hade mest inflytande globalt”.

I samband med prisutdelningen höll Time också en ömröstning om titeln som drog 27 miljoner deltagare. Bland dessa fanns en klar vinnare, och det var inte Greta Thunberg utan Hongkongs demonstranter som fick över 30 procent av rösterna.

Thunberg kom femma i omröstningen. Innan hennes kom i tur och ordning ”klimatstrejkare”, Keanu Reaves och det koreanska pojkbandet BTS. Alla med mellan 4 och 4,5 procent av rösterna.

Kanske visar Keanu Reaves och BTS på att omröstningen i sig delvis har att göra med särskild kampanjer eller upprop online. Icke desto mindre ger den stora segermarginalen för Hongkongs demonstranter upphov till en rad spekulationer på sociala medier.

Dels att det handlar om ett ställningstagande som skulle vara kommersiellt fördelaktigt för Time Magazine. Men framför allt att tidningen inte vill stöta sig med kinesiska myndigheter, och därför aldrig skulle våga förära Hongkongs demonstranter med titeln.

Vid en snabb titt på listan över tidigare utnämningar av ”Årets person” så är det noterbart att ”demonstranten” vann detta priset 2011. Det handlade då om protester i bland annat arabvärlden, Ryssland och USA.

Det är dock ingen som har med Kina att göra som utnämnts till ”Årets person” sedan 1985, då Deng Xiaoping fick priset för de ekonomiska reformer som infördes i landet under hans ledning.

Vad tror ni läsare? Är årets utmärkelse av ”Årets person”, samt det faktum att Time Magazine på över tre årtionden inte har gett denna utmärkelse till någon som har med Kina att göra, ytterligare ett fall av självcensur samt rädsla att göra den kinesiska regimen ilsken?