När Huaweis nordiska chefer intervjuas med dolda kameror

28 november, 2019

Det kinesiska telekombolaget Huawei har omgärdats av kontroverser den senaste tiden. Samtidigt som det står klart att företaget är helt under den kinesiska regimens kontroll, försöker ledningen underlätta affärsverksamheten utomlands genom att framhålla bolaget som helt privat utan band till eller ansvar inför Kinas myndigheter.

Huawei försöker till och med påstå att man är undantagen de lagar som gör det obligatoriskt för varje företag, organisation och individ i Kina att bistå landets polis eller utredare med all sorts information de efterfrågar.

Detta slås fast med önskvärd tydlighet i en ny lag om kontraspionage från 2014, samt en nationell underrättelselag från 2017.

Lagarna ger inget utrymme för undantag, och omfattar därför även – eller kanske framför allt – stora internationella bolag som Huawei.

För att företaget ska få medverka i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, har Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen (på bilden ovan) har tidigare flera gånger försäkrat medier om företagets självständighet, och kallat åtgärder mot bolaget i bland annat USA och Australien för ”politiska”.

Nu har dock SVT talat med flera nordiska chefer i Huawei med dold kamera. Resultatet visar deras sanna färger, och kommer förhoppningsvis leda till att förtroendet för såväl företaget som cheferna själva får sig en rejäl smocka.

Chefernas uttalanden kan läsas via SVT i följande artiklar:

Nordisk Huawei-chef förnekar Kinas mediecensur i inspelat möte” (23 november)
Nordiska Huawei-chefer försvarar Kinas övervakning – ’Det är en bra sak’” (26 november)
Nordisk Huawei-chef: ’Tredje hand’ bakom Hongkong-protester” (26 november)

Artiklarna ger vid handen att cheferna – som inte är namngivna – förnekar att det finns en omfattande censur i Kina, eftersom de själva kan tillgå Amnestys hemsida och BBC och andra internationella medier när de vistas i landet.

När SVT senare konfronterar Kenneth Fredriksen med intervjusvaren, säger Huaweis Sverigechef att man är ett privat företag som inte förhåller sig till vad som sker i Kina. Han säger sig själv inte vara insatt i ”situationen i Kina”, men vidhåller att han själv kunnat titta på BBC på sitt hotell när han varit där(!)

Då Fredriksen konfronteras med sina medarbetares påståenden om att övervakning i Kina är ”något bra”, så jämför han situationen i Kina med övervakningen i Sverige. Något som givetvis är bedrägligt då det inte handlar om samma uppfattning, samt att svenska myndigheter vare sig står över lagen eller kontrollerar landets domstolar.

Men det blir värre. Helt i enlighet med kinesis propaganda menar Huaweis nordiska chefer att en ”tredje hand” ligger bakom protesterna i Hongkong, samt att de uigurer som förtrycks i Xinjiangs politiska fångläger ”vägrar ta medicin”:

Samma chef förklarar också protesterna i Hongkong med att det finns ”en tredje hand” som agerar i bakgrunden. Hon betonar att det är hennes personliga uppfattning, men att samma ”tredje hand” agerade bakom protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

När SVT-reportern vid Bahnhof-mötet ställer frågor om Kinas behandling av den muslimska folkgruppen uigurer, lyder svaret från av cheferna:

– Vi måste förstå att de här människorna är emot medicin. De låter inte sina barn komma till sjukhus och få antibiotika.

Uppgifterna om uigurerna säger sig chefen ha fått ”internt” från en kollega på Huawei.

Det står nu alltså klart att Huawei inte bara kontrolleras av kinesiska myndigheter. Dess chefer tvekar heller inte att sprida kommunistpartiets propaganda, om allt från censur och övervakning till inlåsningen av över en miljon muslimer i Xinjiang.

Är detta verkligen ett företag som borde bygga de för infrastrukturen så kritiska 5G-näten i Sverige?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.