Filmklipp och bilder från Hongkongs våldsamma svarta lördag

I fredags skrev jag här på InBeijing en text med rubriken ”Därför kommer det smälla i Hongkong denna helg”. Detta med anledning av att stadens polis dels förbjudit demonstrationer denna helg, dels arresterat en dryg handfull aktivister under veckoslutet.

Tyvärr så stämde min gissning om att detta skulle väcka ilska snarare än att skrämma bort de aktivister som nu protesterat på Hongkongs gator under tre månader.

I kombination med de lokala myndigheternas brist på lyhördhet eller dialog, märktes frustrationen mer än tidigare då inte bara brandbomber och gatstenar kastades mot polis, utan en stor eld även tändes mitt på gatan i området Wan Chai, där polisen har sitt högkvarter.

Demonstranter har även slagit sönder biljettautomater och annan utrustning vid flera tunnelbanestationer, då MTR – företaget som även driver tunnelbanan i Stockholm – beskyllts för maskopi med myndigheter och polis efter att ha stängt flera stationer kring områden där protester planerats.

Polisen kom i sin tur att svara med betydligt grövre våld än vad man använt tidigare. Under gårdagen sköts två skarpa varningsskott, samtidigt som vattenkanoner sprutade ut en blå vätska med kemikalier för att märka ut aktivister som senare kunde gripas.

Men främst har det uppmärksammats hur polis under gårdagen i det närmaste urskillningslöst använde sig av tårgas, pepparsprej och batongslag för att bland annat rensa tunnelbanestationer. Otäcka videoklipp visar kravallpoliser som slår och slår och slår för vad som verkar vara nöjes skull, då flera av ungdomarna som får stryk inte ens grips utan lämnas kvar på marken.

Eller kanske är det inte bara för nöjes skull. Som jag skrev för Expressen i artikeln ”Så kommer Kina krossa upproret i Hongkong” för ett par veckor sedan, så är det sannolikt att proteströrelsen kommer nötas ned genom politiserade rättegångar och ökat våld mot demonstranterna.

Detta är en linje som New York Times också är inne på, och under helgen beskrev närmare i artikeln ”Beijing’s Hong Kong Strategy: More Arrests, No Concessions”.

Den våldsamma stormningen av tunnelbanestationen Prince Edward under gårdagen (se videos nedan), samt det faktum att över 1 000 demonstranter arresterats medan ännu inte en enda polis misstänks för våld i tjänsten, är ju utan tvekan faktorer som i själva verket gör det farligt att ge sig ut på gatorna i Hongkong.

Något utmärkande i filmklippen nedan är att flertalet av de ungdomar som arresteras blöder från huvudet.

Andra uppmärksammade företeelser under denna röriga helg är att demonstranter som tros vara civilklädda poliser kastat brandbomber för att få aktivisterna att framstå i dålig dager, samt hur en västerlänning övermannats av ett tiotal poliser efter att ha kritiserat deras metoder.

Se nedan en samling klipp från Hongkong denna helg, som med önskvärd tydlighet visar allvaret i situationen:

Söndagen har inte varit i närheten av lika våldsam som lördagen, även om det pågår en hel del oroligheter vid Hongkongs flygplats; oroligheter som jag säkert får anledning att återkomma till här på InBeijing under den kommande veckan.