Attacker med knivar och hammare mot aktivister i Hongkong allt vanligare

20 oktober, 2019

Under gårdagen attackerades en 19-årig man med kniv vid området Tai Po i Hongkong. Mannen höggs en gång i halsen och en gång i nacken och en gång i magen, så att inälvorna ramlade ut.

Attacken ägde rum vid en så kallad ”Lennon Wall”, alltså en vägg fylld med post-it lappar och affischer till stöd för de pågående protesterna i Hongkong, där offret delade ut flygblad.

Medan förövaren utförde knivdådet, skrek han att Hongkong är en del av Kina, samt att han kommer ge sig på alla som stör ordningen i Hongkong, rapporterar bland annat Hong Kong Free Press.

Offrets tillstånd är kritiskt men verkar inte vara livshotande. Förövaren uppges först ha flytt från platsen i taxi, men sedan överlämnat sig själv till polis. Mannen har ännu inte identifieras, men enligt uppgifter på sociala medier kommer han från Kina.

Se bilder och reflektioner om attacken via Twitter nedan:

Vilket noteras ovan så är detta bara en av flera attacker mot aktivister i Hongkong som ägt rum den senaste tiden.

Bara tidigare denna attackerades Jimmy Sham, ledare för organisationen Civil Human Rights Front, med hammare av fyra män i distriktet Mongkok.

Han lämnades blödande på gatan, men uppgavs fortfarande vara vid medvetande när han fördes till sjukhus. Det var den andra våldsamma attacken mot Sham på två månader.

Gårdagens knivdåd hade förresten slående likheter med en knivattack som skedde vid en Lennon Wall i området Tseung Kwan O i augusti, som resulterade i att en 26-årig kvinna skadades allvarligt.

Gärningsmannen, som greps när han försökte korsa gränsen till Kina, skadade även två andra aktivister vid samma tillfälle.

Många aktivister ser de allt vanligare våldsdåden som en medveten skrämseltaktik. Exempelvis hade Civil Human Rights Front planerat att organisera en protestmarsch denna helg, vilket kan ha gjort Jimmy Sham till måltavla.

De slumpvis attackerna tros vidare utföras för att skrämma allmänheten att ta del i aktiviteter som stödjer den pågående proteströrelsens krav. En teori som kallas för ”vit terror”, ett begrepp för våldsamheter understödda av myndigheter med historiska referenser till såväl Taiwan som franska revolutionen.

Begreppet har använts flitigt i Hongkong då polis misslyckades att förhindra eller gripa de triader som i juli urskillningslöst attackerade aktivister vid tunnelbanestationen i Yuen Long.

Vidare så rubriceras de senaste attackerna i Hongkong endast som ”wounding” (ungefär: misshandel) och inte mordförsök, vilket får många aktivister att beskylla polis för att inte ta händelserna på allvar.

Det bör dock i sammanhanget nämnas att attackerna sker efter att även demonstranterna trappat upp sin våldsanvändning. Såväl attacker mot polis som skadegörelse har blivit alltmer allvarliga under de senaste veckorna.

Det har också hänt att aktivister givit sig på exempelvis personer som viftat med kinesiska flaggor. Dock finns inga uppgifter om att demonstranter lämnat personer i livshotande tillstånd efter attacker med knivar, hammare eller liknande tillhyggen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.