Nya siffror: Kina står för över hälften av all planerad ny kolkraft i världen

21 september, 2019

I veckan gav ny statistik från Tyskland vid handen att Kina står för lejonparten av världens alla framtida planerade kolkraftverk.

Reuters citerar statistiken, som visar att de kolkraftverk som Kina planerar utgör 226,2 gigawatt, vilket är mer än dubbelt så mycket som Indien planerar, trots att den kinesiska kolindustrin redan i dag är betydligt större än den indiska motsvarigheten.

Enligt Reuters utgör siffran såväl mer än Tysklands totala kolkraft i dag, som 40 procent av alla världens planerade kolkraftverk i en tid då utsläppen av växthusgaser enligt flera rapporter måste minska snabbt:

The projects approved by China amount to nearly 40% of the world’s total planned coal-fired power plants, according to the Global Coal Exit List database run by German environmental organization Urgewald and 30 other partner organizations.

The new China projects would be more than Germany’s existing installed power capacity of around 200 GW by the end of 2018.

Ovanstående rubrik statuerar att Kina utgör över hälften av all världens planerade kolkraft. Anledningen till detta är att kinesiska företag inte bara bygger kolkraftverk i Kina utan även i länder, oftast längs med jätteprojektet de nya sidenvägarna.

För att få fram den sammanlagda andelen frågade jag Lauri Myllyvirta, forskare för Greenpeace med data från Kina som fokus, huruvida siffran 226,2 gigawatt även inkluderar de kolprojekt som Kina finansierar och bygger utomlands:

Sammantaget ger detta alltså en lågt räknad summa på 300 gigawatts kapacitet av de planerade kinesiska kolkraftverken, vilket är närmare 60 än 50 procent av världens totala.

För att förstå mer om hur Kina finansierar kolkraft av låg standard utomlands, läs ”China’s Belt and Road Plan Is Destroying the World” via The National Interest.

Läs alternativt inlägget ”Äntligen får svenska medier upp ögonen för klimathotet från Kina” här på InBeijing från april i år, som innehåller en länk till journalisten Ola Wongs intervju med forskaren Karl Hallding på detta område.

Ovanstående siffror kommer mot bakgrund att Kina redan i dag släpper ut i särklass mest växthusgaser i världen. Som jag tidigare påpekat – bland annat här på InBeijing och i Expressen – så stor och faller klimatmålen med huruvida kinesiska myndigheter kommer ta krafttag mot kolindustrin, vilket uppenbarligen alltså inte tycks ske.

Ytterligare en fingervisning om detta gavs genom att Kina förbjöd de protester för klimatet som denna helg arrangerades världen över med Greta Thunberg som inspiration. Bland annat The Guardian rapporterar:

No protests were authorised in China, the world’s biggest source of greenhouse gas emissions, but Zheng Xiaowen of the China Youth Climate Action Network said Chinese youth would take action one way or another.

Kina har även tidigare förbjudit barn och skolelever att strejka för klimatet.

Enligt Reuters kommer Kina stå i fokus under nästa veckas klimattoppmöte i FN i New York.

Go toTop