Häpnadsväckande tystnad då Kina kidnappar ännu en utländsk medborgare

Det är otäckt hur kidnappningar och godtyckliga gripanden av utländska medborgare i Kina nu verkar ha blivit så vanliga att de inte ens längre skapar rubriker. Som bekant så har Gui Minhai nästa månad suttit fängslad i fyra år utan rättegång, i vad som på flera vis utgör ett utomrättsligt bortförande.

Likaledes har kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor hållits inlåsta i över åtta månader utan att få träffa familj eller advokat, som en ren och skär hämnd för att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps på en flygplats i Kanada.

Nu i veckan kungjorde kinesiska myndigheter att man häktat den taiwanesiska medborgaren Lee Meng-chu, som förra månaden åkte till Hongkong med anledning av protesterna där. Lee fotograferade kinesiska trupper vid gränsen till staden Shenzhen; bilder som senare publicerades i en taiwanesisk tidning.

Lee försvann sedan spårlöst då han 20 augusti reste från Hongkong till Shenzhen. Sedan dess har familj eller vänner inte kunnat kontakta Lee, och kinesiska myndigheter har heller inte gett någon information som vad som hänt honom.

Under gårdagen meddelade dock kinesiska myndigheter kort att Lee Meng-chu är under utredning för att ha ägnat sig åt illegala aktiviteter som hotar den nationella säkerheten, rapporterar bland annat The Guardian. Inga detaljer gavs angående processen eller om var Lee befinner sig.

Lee har alltså kidnappats under en resa till Kina, efter att han tagit fotografier då han befann sig i Hongkong relaterade till protesterna där. En händelse som borde få alla utländska medborgare som befinner sig i Hongkong eller Kina att tänka en extra gång vad gäller personlig säkerhet.

Taiwans myndigheter skräder inte med ord eller krav vad gäller Lee Meng-chus öde. Under gårdagen krävde president Tsai Ing-wen fullständig information om varför och under vilka omständigheter Lee har gripits.

På Twitter säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu följande:

Som framgår ovan, så avråder Taiwans myndigheter sina medborgare från att resa till Kina eller Hongkong på grund av säkerhetsskäl. Detta är nämligen inte den första taiwanesiska medborgaren som kidnappas av Kina på senare år.

I mars 2017 försvann aktivisten Lee Ming-cheh när han bytte flyg i Macao på väg till Kina. I november samma år dömdes Lee till fem års fängelse för ”försök till omstörtande verksamhet”. Jag skrev närmare om kontroversen här på InBeijing när det begav sig, i texten ”Kina dömer kidnappad taiwanesisk aktivist till fem års fängelse”.

Detta är heller inte den första kidnappningen som sker i samband med protesterna i Hongkong. I mitten av augusti försvann även Simon Cheng, anställd vid det brittiska konsulatet i Hongkong, spårlöst under en kortare jobbresa till fastlandskina.

Cheng, som är hongkongesisk medborgare, tilläts återvända till Hongkong först 15 dagar senare. Enligt kinesiska myndigheter var gripandet ett straff för att Cheng brutit mot allmänna säkerhetslagar. Statlig kinesisk media anklagade – utan bevis – Cheng för att ha köpt sex under sin resa.

Men som bland annat New York Times understryker denna vecka, så är det allmänt vedertaget att gripandet av Cheng främst var en varning till såväl lokala aktivister som brittiska myndigheter att hålla låg profil angående situationen i Hongkong.

Trenden med kidnappade utländska medborgare i Kina är minst sagt oroväckande. Dels har det inför 17 oktober, som alltså är fyraårsdagen av Gui Minhais försvinnande, varit så gott som helt tyst om Guis öde de senaste månaderna.

Dels höjer utländska medier knappt längre på ögonbrynen då utländska medborgare, i detta fallet Lee Meng-chu, försvinner spårlöst för att sedan förklaras vara i kinesisk fångenskap utan detaljer om var eller under vilka omständigheter.

Det ligger i allas intresse att såväl uppmärksamma som ställa krav på kinesiska myndigheter vad gäller dessa utländska medborgares utomrättsliga gripanden i Kina – annars riskerar vi få en situation där dessa försvinnanden blir så vanliga att det inte ens längre innebär nyhetsvärde.

Nedan några reflektioner från Twitter, inklusive bilder på Lee Meng-chu: