Kina dömer kidnappad taiwnesisk aktivist till fem års fängelse

I dag dömdes den taiwanesiska medborgaren Lee Ming-cheh till fem års fängelse för ”försök till omstörtande verksamhet” i en kinesisk domstol. Fallet har också relevans för den kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai.

Lee försvann spårlöst i mars i år på Macaos flygplats, där han mellanlandade på väg från Taiwan för att träffa bekanta på det kinesiska fastlandet. Det tog sedan tio dagar innan kinesiska myndigheter medgav att de gripit Lee misstänkt för hot mot nationell säkerhet.

Vidare tog det hela 170 dagar innan den första rättegången mot Lee ägde rum. Än värre så var Lee under denna tid spårlöst försvunnen; kinesiska myndigheter vägrade svara på frågor från Taiwan om var han befann sig eller ge mer information om åtalspunkterna.

Lee befann sig denna tid under anhållningsformen Residential Surveillance on a Designated Location (RSDL), som jag tidigare skrivit utförligt om här på InBeijing.

RSDL innebär i praktiken att en individ vid brottsmisstanke kan kidnappas och hållas helt isolerad från omvärlden i upp till sex månader. Detta inte bara ökar risken för tortyr, utan bryter också mot flera internationella konventioner och bestämmelser som Kina själva ratificerat.

Efter att den första rättegången hölls mot Lee i september, så började en video cirkulera där han erkänner sig skyldig till omstörtande verksamhet. Det handlade dock utan tvivel om ett framtvingat erkännande av den sort som Gui Minhai, Peter Dahlin och dussintals advokater eller aktivister tvingats avge under de senaste åren.

De ”bevis” som framfördes mot Lee bestod nästan uteslutande av hans aktiviteter på sociala medier. Enligt domstolen hade han ”attackerat Kinas myndigheter” via Facebook, WeChat och QQ genom att förespråka ett demokratiskt flerpartisystem.

Under den andra rättegången – som ägde rum i dag med blott en veckas förhandsvarning – dömdes Lee till fem års fängelse och hans kinesiska vän Peng Yuhua till sju år. Enligt domstolen har de båda männen sagt att de inte kommer överklaga sina domar.

Amnesty International och Taiwans regering fördömde domen direkt efter att den delades ut vid lunchtid lokal tid:

”This is an absolutely outrageous sentence that was handed out today, following on from an unfair trial,” said Amnesty International China researcher William Nee.

”Lee Ming-cheh should not have to spend a day in jail, since everything he did — peacefully discuss current events and historical issues on social media — is expressly protected under international law,” Nee told AFP.

Taiwan’s presidential office and the ruling Democratic Progressive Party (DPP) called the verdict ”unacceptable”.

”We urged the Beijing authorities to release Lee and allow him to return to Taiwan soon. We regret that Lee’s case seriously damaged cross-strait relations,” the presidential office said in a statement.

Efter domen citerades Taiwan Association for Human Rights av AFP. Organisationen sade att Lee under en längre tid talat om fördelarna med Taiwans politiska system med bekanta på det kinesiska fastlandet, och även flera gånger skickat dem böcker via post.

Således har fallet slående likheter med den svenska förläggaren Gui Minhai, som nu varit försvunnen i över två år utan rättegång. Det handlar i båda fallen om en utländsk medborgare som enligt kinesiska myndigheter är kines på grund av sin etnicitet.

De handlar även om likartade aktiviter; ett av ”brotten” som Gui tvingats erkänna på kinesisk tv är nämligen att han fört politiskt känslig litteratur från Hongkong över gränsen till Kina.

Vidare visar domen mot Lee att en rättegång kan hållas med så kort varsel som en vecka, samt att Kina inte längre tvekar att döma utländska medborgare till långa fängelsestraff för aktiviteter som har med aktivism eller yttrandefrihet att göra.

Efter domen pekas det bland annat ut att detta är första gången en taiwanesisk medborgare döms för omstörtande verksamhet i Kina.

Det pekas även ut att domen kan ses som en varning för personer i Taiwan eller Hongkong, samt att detta kan leda till självcensur även på västerländska internettjänster som Facebook: