Fortsatt kaos i Hongkong – en sammanställning

Situationen i Hongkong utvecklas i en så pass rasande takt att det är svårt att hålla koll på allt som är viktigt. Särskilt denna vecka har flera händelser inträffat som visar på hur kaosartade förhållandena kring den pågående proteströrelsen har blivit.

Senast jag skrev om Hongkong här på InBeijing var i lördags, då polis bland annat stormade tunnelbanestation Prince Edward för att urskillningslöst slå med batonger och spruta pepparsprej på misstänkta demonstranter. Se en rad bilder och filmklipp på det kaoset här.

Polis uppgav att 40 personer arresterades bara under denna aktion, och 159 stycken under den gångna helgen som helhet. Sammanlagt sades 1 117 personer ha arresterats sedan protesterna började.

Vanligtvis har protester och andra aktioner i Hongkong ägt rum främst under helgerna. Men just denna vecka har mycket utspelat sig även under veckodagarna, varav flera händelser som är av största vikt för situationens framtida utveckling.

Visserligen skulle jag kunna skriva en text om varje händelse för att på så vis driva upp sidvisningarna på InBeijing. Men det skulle bli rörigt för er läsare, så istället ämnar jag att nedan i detta lite längre inlägg återge de viktigaste händelserna sedan mitt förra inlägg:

SÖNDAG

Dagen efter det uppmärksammade kaoset vid stationen Prince Edward, gav sig tusentals aktivister ut för att på nytt störa trafiken vid stadens flygplats.

Demonstranterna utsatte flygplatsen för vad man kallade ett ”stresstest”. Efter en domstolsorder som förbjudit demonstranter att ta sig in på flygplatsen så är terminalerna numera bevakade av poliser. Strategin var därför att störa infrastrukturen kring flygplatsen, inklusive transporterna till och från terminalerna.

På detta vis lyckades man störa trafiken på flygplatsen i flera timmar, med försenade och inställda avgångar som följd. Bland annat kastade man metallrör och annat skräp på rälsen till det snabbtåg som förbinder flygplatsen med staden, samt byggde barrikader eller på annat vis blockerade bussar och annan trafik. Många passagerare tvingades helt enkelt promenera till eller från flygplatsen i den fuktiga sommarhettan.

När polisen sedan dök upp så retirerade flera av demonstranterna till området Tung Chung i närheten av flygplatsen, och slog även sönder områdets station som också är en hållplats för flygplatståget.

Det är här på sin plats att säga att långt ifrån alla som deltagit i Hongkongs protester stödjer våldsamma metoder eller skadegörelse likt denna. Samtidigt är det värt att notera att allmänhetens fördömande främst har riktat sig mot poliskåren; varhelst poliser nu dyker upp i staden får de utstå smädelser och glåpord från lokalbefolkning i alla åldrar.

Något lika utbrett fördömande av demonstranternas radikala handlingar existerar inte. Tvärtom kunde det allmänna stödet anas under söndagskvällen i en händelse som kom att kallas ”Hongkongs Dunkirk”.

de tusentals aktivister som hade tagit sig till flygplatsen med hjälp av allmän transport kunde på kvällen inte ta sig tillbaka till staden igen. Förutom att vara strandsatta så riskerade de även att arresteras av polisen som vid det här laget översvämmade området.

Då började hundratals bilar åka skytteltrafik mellan Hongkong och stadens flygplats, i syfte att plocka upp och transportera aktivisterna. Se nedan en bild på en av bilköerna under denna aktion:

Rekommenderad läsning: ”Masked protesters wreak havoc on Hong Kong airport and trash railway station, forcing desperate travellers to head to city on foot” (South China Morning Post)

MÅNDAG

Denna måndag nådde sommarlovet i Hongkong sitt slut, och stadens studenter återvände återigen till skolorna. Men inte alla av dem återvände dock till klassrummen, då en två dagar lång strejk utlysts och efterföljdes av tiotusentals studenter. Se en rad bilder och filmklipp från denna strejk nedan:

Som kan ses av den sista tweeten så har polis patrullerat såväl skolor som tunnelbana i veckan. Man har bland annat utfört kroppsvisitering och andra slags kontroller på studenter och personer i och utanför skolan, samt hindrat aktivister från att fortsätta störa stadens tunnelbana.

Strejken – som myndigheterna kallar ”olaglig” – fortsätter alltjämt och har även utvidgats till att innefatta sittprotester i Tamar Park i närheten av Hongkongs regeringsbyggnad varje kväll även under veckodagarna:

Rekommenderad läsning: ”Video: Student tackled in playground by Hong Kong police, as class boycott enters second day” (Hong Kong Free Press)

TISDAG

Under tisdagen skedde två saker som var av största vikt för situationen i Hongkong. Till att börja med hade Reuters kommit över hemliga ljudinspelningar av stadens regeringschef Carrie Lam, som under ett möte sade att hon genast skulle avgå om hon hade ”valmöjlighet” att så göra, och samtidigt be om ursäkt för det kaos hon orsakat Hongkong.

Under detta möte med en grupp affärsmän, sade Lam även att hon har ”väldigt små möjligheter” att påverka situationen i dagsläget, eftersom situationens allvar nu har blivit en fråga om nationell säkerhet och territoriell integritet för centralregeringen i Peking.

”Olyckligtvis”, sade Lam, så måste hon i egenskap av regeringskris ”tjäna två härskare”, dels Hongkongs befolkning och dels centralregeringen i Hongkong. Ett faktum som i dagsläget lämnar henne med mycket lite manöverutrymme.

Den läckta ljudinspelningen skapade förståeligt nog stort rabalder, eftersom uppgifterna de facto innebär ett brott mot Hongkongs konstitution, enligt vilken Kina inte ska styra Hongkongs politik i andra avseenden än försvars- och utrikespolitik. Uttalandena blottar givetvis även tvivel och svaghetstecken hos regeringschefen och därmed potentiellt ännu fler politiker som utåt sett fördömer proteströrelsen och dess krav.

Situationens allvar syntes även i att Carrie Lam redan samma dag under en presskonferens förnekade att hon någonsin övervägt att avgå. Medan hon uttryckte sin ”besvikelse” för att någon läckt inspelningen, så försökte hon ändå inte bestrida dess autenticitet.

Annan viktig information från denna ljudinspelning var att Kina inte har några planer alls på att sätta in militär i Hongkong, då det skulle påverka såväl stadens status som Kinas internationella rykte negativ. Istället är man från Pekings håll beredd på att spela ”the long game” och vänta till protesterna dör ut, ungefär som var fallet under 2014 års paraplyrevolution.

Vidare fortsatte sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter på flera platser i Hongkong under veckans början. Rapporter har kommit om ytterligare upptrappning av polisens våldsutövning. Samtidigt har stadens aktivister en vana att återvända till platser där oroligheter tidigare har skett, i syfte att visa att man inte låter sig skrämmas iväg.

Båda dessa faktorer smälte samman vid Prince Edward återigen under gårdagen, och ledde nästan till det första bekräftade dödsfallet till följd av polisvåld sedan protesterna startade. För andra kvällen i rad samlades folk vid Prince Edward för att visa sitt missnöje med lördagens stormning av stationen. Polis använde återigen pepparsprej för att skingra folksamlingen.

Någonstans i kaoset brottades en aktivist ned av sex stycken poliser på ett vis som innebar att han förlorade medvetandet. Fradga ska ha kommit ur munnen på vederbörande, som inte tilläts vårdas av medicinsk personal på plats, utan istället hölls fortsatt fastlåst i handbojor på marken trots att han inte rörde på sig.

Enligt uppgifter ska det handla om en 15 år gammal pojke, som överlevde men just nu vårdas på sjukhus där han ska genomgå operationer. Det är svårt att bekräfta allt som uppges, men pojken i fråga ska ha fått allvarliga skador i nacke eller ryggrad.

Någon förklaring behövs knappast angående vad ett dödsfall skulle innebära för den redan bubblande avskyn mot Hongkongs polis och myndigheter – särskilt om det handlar om en tonåring misshandlas ihjäl av sex stycken poliser i tunnelbanan.

Det är inte bara vid Prince Edward som sammanstötningar ägt rum under veckan. Under såväl måndag som tisdag har oroligheter även uppstått såväl på gator som utanför polisstationer, med tiotals arresterade som följd. Något relativt ovanligt, då dessa saker tidigare alltså främst skett under helgerna.

Rekommenderad läsning: ”Video: Man passes out during arrest in Prince Edward, as Hong Kong riot police search bus passengers” (Hong Kong Free Press)

ONSDAG

Under onsdagen kom Carrie Lam åter att stå i centrum. Tidigt i dag meddelades nämligen att Lam kommer skrota det kontroversiella utlämningsavtal med Kina som var själva orsaken till att proteströrelsen tog form i början av juni. Likaledes är skrotandet av detta avtal ett av de fem krav som den ledarlösa proteströrelsen har enats kring.

Det finns alla anledning att tänka en extra gång vad detta skulle innebära. Visst kan det upplevas som ett svaghetstecken att ge in för demonstranternas krav, och visst kan det ses som en framgång för proteströrelsen att få myndigheterna att backa.

Men samtidigt skulle denna eftergift sannolikt medföra en del sympati för myndigheterna hos det bredare folklagret, samt kanske även få många potentiella demonstranter att stanna hemma eftersom det var denna fråga som saken rörde under rörelsens första början.

Det är också den enklaste av de fyra punkterna att ge upp för myndigheterna, då det blott handlar om ett enstaka avtal som inte ens fanns på bordet innan denna sommar.

Andra krav – framför allt en utredning av polisvåldet samt nyval och reformer av valsystemet – är i dagsläget viktigare för många demonstranter, som har svurit på att inte ge upp innan alla fem krav har tillmötesgått.

Förutom ovanstående uppgifter vill jag också dra er läsares uppmärksamhet till tre stycken artiklar som utgör i sammanhanget viktig och intressant läsning:

Why everyone should care about what is happening in Hong Kong, despite all the world’s troubles” – Då det pågår så mycket problem runtom i världen, har många kanske svårt att förstå varför man bör bry sig om just situationen i Hongkong. Detta kan särskilt gälla svenskar, vars geografiska och kulturella avstånd till staden är stor. I Hong Kong Free Press läggs här flera anledningar fram till varför vad som sker i Hongkong är extra viktigt.

‘I thought I was about to die’: Eyewitnesses describe brutal beatings by Hong Kong police” – En läkare som av misstag hamnade vid stationen Prince Edward under lördagens våldsamma händelser där ger en ögonvittnesskildring för Los Angeles Times.

“We long to see a Hong Kong free from tyranny”” – I denna spänstiga och välformulerade text för The Economist berättar Joshua Wong om unga aktivisters tankar, målsättningar och offervilja. (Kan även läsas tillsammans med texten ”The People of Hong Kong Will Not Be Cowed by China” som Wong skrivit för New York Times tillsammans med aktivisten Alex Chow.)