Därför kommer det smälla i Hongkong denna helg

Situationen i Hongkong blir allt allvarligare. Som jag tidigare skrivit bland annat här, i Expressen och i Fokus, så är det sannolikt att myndigheter och polis kommer försöka kväsa de pågående protesterna med en kombination av upptrappat våld och hot samt politiserade gripanden av demonstranter.

Detta är precis vad som hänt inför denna helg, då trycket mot proteströrelsen verkligen har ställts på sin spets. De senaste dagarna har bland annat följande skett:

1) Hongkongs polis har bannlyst såväl en demonstration som en manifestation planerad till imorgon lördag. Detta är första gången som tillstånd nekats med motiveringen ”störande av den allmänna ordningen”. Organisatören Civil Human Rights Front överklagade beslutet, dock till ingen nytta.

2) Under gårdagen, just då det blev klart att ovanstående aktiviteter inte fick tillstånd, så utförde maskerade män två oprovocerade attacker med knivar och basebollträn mot ledande aktivister, mitt på ljusa dagen. Misstankar gör gällande att det handlar om triader eller andra grupperingar som fått betalt för att utföra attacken.

3) Ett av proteströrelsen främsta krav är en oberoende kommission för att utreda polisens våldsamheter. I veckan läckte en ljudinspelning där Hongkongs redan ifrågasatte regeringschef Carrie Lam sade att poliskåren kraftigt motsätter sig en sådan undersökning, och att hon inte vill ta några beslut som riskerar påverka polisens arbete negativt.

4) Tidigt denna morgon arresterades aktivisterna Agnes Chow och Joshua Wong, i sitt hem respektive ute på gatan. De båda anklagas för att ha varit inblandade i en demonstration utanför polisens högkvarter i Wan Chai 21 juni. Även om den pågående proteströrelsen formellt är ledarlös, så är Chow och Wong kända för sina framträdande roller i demokratiprotesterna som ägde rum i Hongkong 2014.

Som vi har sett vid tidigare tillfällen, så har repressiva aktioner likt ovanstående oftast blott fått motsatt effekt. Efter olika uttalanden och handlingar som stadens myndigheter och polis har hoppats kunna avskräcka till vidare protester, så har istället uppslutningen ökat under kommande demonstrationer.

Det verkar nu som att Hongkong är under stor press från Peking att kväsa proteströrelsen i god tid innan 1 oktober, vilket är 70-årsdagen av Folkrepubliken Kinas grundande. En jubileumsdag som kinesiska myndigheter inte vill se överskuggas av dramatik eller ens negativ rapportering.

Carrie Lam har på senare tid hävdat att hon är redo för dialog, och träffade tidigare i veckan ett 20-tal ”moderata aktivister” bakom stängda dörrar.

Det är dock svårt att förstå hur detta löfte om dialog ska kunna slå rot hos den bredare proteströrelsen, då Lam avfärdar samtliga fem krav som rörelsen har framfört, inklusive en oberoende utredning av polisvåld.

Då detta sker i kombination med att demonstrationer förbjuds och aktivister spöas upp eller arresteras, så kommer myndigheternas tillvägagångssätt sannolikt främst att återigen få motsatt effekt och leda till ökad frustration som kommer yttras på Hongkongs gator såväl nu i helgen som 1 oktober.

Förra helgen var en av de våldsammaste hittills i Hongkong sedan protesterna tog fart i början av juni. Efter myndigheternas fortsatta kontraproduktiva agerande denna vecka är liknande scener att vänta imorgon och på söndag, trots att demonstranterna inte fått tillstånd att protestera.